Kultura

‘TERRA INCOGNITA’ Pekovi izmišljeni krajolici

'TERRA INCOGNITA' Pekovi izmišljeni krajolici

U Galeriji Sebastian u petak navečer otvorena je izložba slika ‘Terra Incognita’ Lukše Peka, povodom 50. godišnjice umjetnikove diplome.

– Lukša Peko discipliniran je slikar čija djela nedvojbeno odražavaju baš tu odliku njegove osobnosti. Istovremeno, one mu daju prostor za odmak od sebe u nepoznatog sebe. Zato je prikladno što je taj prostor podsvjesnog obuhvatio nazivom Nepoznata zemlja – rekao je prilikom otvaranja izložbe povjesničar umjetnosti Marin Ivanović.

– ‘Terra Incognita’ nastaje već 5 ili 6 godina. Ovo je tek zadnji dio te izložbe. Još 2012. godine sam u Splitu imao daleko veću izložbu sa stotinjak slika. Ovaj krajolik ne postoji nigdje nego u meni. Potpuno sam sve izmislio, nisam slikar koji uzme štafelaj pa ide ‘tamo negdje’ slikavati. Dobili bi veći dojam i vidjeli koliki je to zahvat kad bi sve slike mogli prikazati u ovom malom prostoru – rekao je tom prilikom Lukša Peko.

– Na nekim sam slikama radio duže, neke sam dorađivao pa se rasteglo. Ja moram biti zadovoljan, ne zanima me jesu li drugi zadovoljni ili nisu. Ja imam kriterije koje slijedim – dodao je Peko.

Podsjetimo, Lukša Peko rođen je 1941. godine u Dubrovniku. Osnovnu školu i gimnaziju završava u rodnom gradu. Kao đak počinje se zanimati za slikarstvo i grafiku, te prve poduke dobiva od slikara Antuna Masle, a naročito od slikara i povjesničara umjetnosti Koste Strajnića.

1961. godine maturira i iste godine upisuje ALU Zagreb na slikarskom odjelu. Za vrijeme studija uz slikarstvo intenzivno uči i grafiku. 1965. diplomira na ALU kod slikara Otona Postružnika i Đure Tiljka, te dobiva nagradu ALU Zagreb za grafiku. Iste godine izlaže po prvi put skupa s dvojicom dubrovačkih kolega (Josip Škerlj i Josip Trostman) u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik.

1966. godine upisuje postdiplomski studij grafike na grafičkoj specijalki ALU Zagreb 1968. godine diplomira kod prof. Marijana Detonija. Izlagao je na više skupnih i samostalnih izložbi.

Izložba ostaje otvorena do 14. lipnja 2015. godine.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist