Vaše vijesti

TEO TROSTMANN Je li ovo glavni uzrok građanskog rata u Siriji?

TEO TROSTMANN Je li ovo glavni uzrok građanskog rata u Siriji?

Sirijski građanski rat, koji je započeo u ožujku 2011. godine, doveo je do smrti preko 200.000 ljudi. Raseljeno ih je oko 4.5 milijuna, od kojih je 3 milijuna izbjeglica.

Uzroci rata su kompleksni, no smatra se da je glavni uzrok nastaloj situaciji devastirajuća suša od 2006. do 2011. godine, jedna od najgorih u povijesti zemlje. Zabilježena je velika materijalna šteta na poljoprivrednim kulturama, a osim Sirije pogođeni su još bili Irak i Iran.

Njen pak razlog, još je kompleksniji. Naime, dostupni podaci govore o tome da istočni Mediteran ulazi u sušna razdoblja sve češće, a upravo u zimskim mjesecima, kad kiše treba pasti najviše, nje uopće nema. O suši najbolje govori sljedeći grafički prikaz.

susa-sirija-graficki-prikaz

Na grafici je prikazana količina kiše na istočnom Mediteranu zimi od 1902. do 2010. godine. Na njoj se vidi i da su posljednja dva desetljeća obilježena sušom. Smatra se da je toj promjeni glavni krivac čovjek, koji je emisijom stakleničkih plinova smanjio količinu oborina zimi.

Isto tako, uzrok budućih oružanih sukoba mogao bi biti isti, nestašica vode zbog suše ili kontrola tokova rijeka.
Posebno se to odnosi na Tursku, koja kontrolira Eufrat i Tigris i doslovno može nizvodno prouzročiti sušu, u Iraku i Siriji, a to se već jednom dogodilo 1990. godine kada je izgrađena Ataturkova brana.

Sličan konflikt dogodio se 1975. godine kada je Sirija izgradila Tabqa branu i počela puniti jezero Assad, čime je Irak ostao bez vode. Nakon prijetnje Iraka da će bombardirati branu, duž iračko-sirijske granice raspoređene su vojne snage.

Teo Trostmann
Naslovna: Suša u Siriji u 2014. godini, NOAA

Pročitajte još

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist