Aktualno

Svi okreću glavu, a smeće se i dalje gomila

Svi okreću glavu, a smeće se i dalje gomila

Nema te kazne i redara koji mogu napraviti po tom pitanju koliko može mijenjanje svijesti građana, odgovorio je zamjenik gradonačelnika Željko Raguž u razgovoru za DuList na pitanje kako riješiti problematiku odlaganja smeća usred bijela dana.

Naime, prizori prepunih kontejnera, nesnosan smrad, krupni otpad od wc školjki do madraca i špahera pokraj kanti za smeća dubrovačka su ljetna svakodnevica. Ovakve situacija nažalost najčešće se mogu vidjeti u dijelovima grada u kojima se najviše afitava, ali i na onima gdje je jak tranzit, poput Nuncijate.
Upravo zbog očigledne potrebe za promjenom svijesti građana tražili smo od nadležnih odgovore što se radi na tom pitanju. Nacionalne reklamne kampanje poput ‘Više cvijeća, manje smeća’, koliko god jednostavno izgledaju zapravo su višestruko učinkovite, stoga nas je zanimalo zašto se nešto slično, ali na gradskoj razini ne provodi u Dubrovniku.

‘Upravni odjel za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša provodi edukacije o razvrstavanju i recikliranju otpada u sklopu obilježavanja Međunarodnih značajnih datuma zaštite okoliša i prirode te raznih akcija čišćenja otpada na državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini. U 2015. godini obilježili smo Dan planeta Zemlje u Osnovnoj školi Lapad-Područnoj škola Montovjerna pod motom ‘Više cvijeća-manje smeća’, Zelenu i Plavu Čistku u sklopu najvećeg volonterskog ekološkog globalnog pokreta ‘Let’s do it’ kojoj je krajnji cilj edukacija i informiranje javnosti. S ciljem informiranja javnosti o obvezama koje proizlaze iz novog Zakona o održivom gospodarenju otpadom Upravni odjel za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša nastavlja s edukacijama javnosti i akcijama čišćenja’, odgovorili su na naše upite potvrdivši samo kako se ni za sljedeću godinu ne planira promjena očito neuspješne, ili nedovoljno uspješne strategije. Odnosno ne planiraju se dodatne reklamne kampanje koje bi primjerice mogle biti na plažama s porukom ‘Što donesem, to odnesem’ ili pak poruke koje bi obeshrabrivale bacanje cigareta i raznog drugog otpada u more. Nažalost, kad već nema preventive, zanimalo nas je hoće li se pojačati represivne mjere.

Na naš upit iz Grada su poručili kako se će sljedeće sezone razmotriti mogućnost zapošljavanja dodatnih komunalnih redara iz drugih dijelova Hrvatske (kako bi se izbjegle prijateljsko-rodbinske/poznaničke prepreke u kažnjavanju), no nikakvih konkretnih poteza kako sada stvari stoje nema.
Vrijedi istaknuti kako je u posljednjih pet godina izdana samo 31 kazna za odlaganje glomaznog otpada u za to neprimjereno vrijeme, a bacanje smeća u svako doba dana postala je najnormalnija stvar na svijetu. Iako promjene moraju doći od samih ljudi, bez akcije nadležnih promijeniti se neće ama baš ništa.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist