Kultura

‘Sveti Vlaho i zlatno doba dubrovačkog slikarstva’ u Bruxellesu

'Sveti Vlaho i zlatno doba dubrovačkog slikarstva' u Bruxellesu

‘Sveti Vlaho i zlatno doba dubrovačkog slikarstva’ naziv je predavanja Nancy Von Breska – Ficović, koje je održano u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji, čime je završila ovogodišnja Festa našeg Parca u Bruxellesu.

Prezentacija je obuhvatila razdoblje zlatnog doba dubrovačkog slikarstva u 15. i 16. stoljeću. Dubrovnik i sv. Vlaho oduvijek su bili zanimljiva tema brojnim slikarima. Pretežno su to slike domaćih majstora koji su slikajući sv. Vlaha slikali gotovo uvijek i maketu stare gradske jezgre što je parac nosi u ruci, poput Nikole Božidarevića i Lovra Dobričevića čija se djela nalaze u Dominikanskom samostanu. Spomenuli su se i neki strani umjetnici koji su slikali po narudžbi Dubrovčana, poput poznatog slikara Tiziana.

Predavanju su nazočili Veleposlanik RH u Kraljevini Belgiji Mario Nobilo, hrvatska zastupnica u EU parlamentu Željana Zovko te ostali predstavnici EU institucija i regija u Bruxellesu, a organizirali su ga predstavnički ured Dubrovačko – neretvanske županije i Matica hrvatska Bruxelles.

Pročitajte još

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist