Županija

SVEČANO PROSLAVLJEN DAN OPĆINE ‘Dok je Konavljana, bit će i Konavala. Dok je Konavala, bit će i Konavljana’

SVEČANO PROSLAVLJEN DAN OPĆINE 'Dok je Konavljana, bit će i Konavala. Dok je Konavala, bit će i Konavljana'

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća u subotu popodne je na Grudi proslavljen Dan općine Konavle i 25. obljetnica oslobađanja krajnjeg juga Hrvatske. Proslavu su uveličali pripadnici 1. GBR Tigrovi, ali i ostale postrojbe koje su sudjelovale u oslobađanju Konavala.

Tim povodom okupljenima se obratio konavoski načelnik Božo Lasić koji je istaknuo kako se na današnji dan posebno sjećamo naših branitelja, koji više nisu s nama, a koji su nam omogućili budućnost.

– Njihova žrtva nije bila uzaludna. Naša je dužnost u ovakvim prilikama evocirati uspomenu na Domovinski rat i sjetiti se svih koji su položili živote na oltar domovine. Nije mi poznato da se ijedni veterani u svijetu zovu braniteljima, a vi ste to bili, jer ste branili svoja ognjišta i domovinu. Tuđe nismo trebali, a svoje smo poput tigrova branili. Svaka relativizacija Domovinskog rata zločin je prema braniteljima i hrvatskom narodu – rekao je Lasić, koji se u svom govoru osvrnuo i na protekle lokalne izbore.

-U predizbornoj kampanji izdržali smo niz ‘udaraca ispod pojasa’, ustrajali na miroljubivom tonu, a nikoga nismo vrijeđali i omalovažavali. Nazivani smo lopovima i kriminalcima, ali posljednjih šest mjeseci dovoljno govori što smo i kakvi smo. Imamo koaliciju HDZ-a i HSS-a te sam uvjeren da ćemo zajedno značajno doprinijeti boljim i ljepšim Konavlima. HDZ je i nadalje najjača stranka u Konavlima, premda su neki očekivali da će nestati s konavoske političke scene kao tekovina samo jednog čovjeka. To se nije obistinilo. Snagu stranke ne čini pojedinac već njeni članovi okupljeni oko zajedničkog cilja – dobro svih naših sumještana. Pozivam sve Konavoke i Konavljane da, bez obzira na stranačku pripadnost, zajednički radimo na dobrobit zavičaja. U inat svima koji su mislili da ne možemo, garantiram svima koji tako misle i danas, da će progutati gorak okus svojih zabluda. Dok je Konavljana, bit će i Konavala. Dok je Konavala, bit će i Konavljana – rekao je Božo Lasić.

U ime Udruge veterana 1 GBR Tigrovi načelniku i predsjedniku Općinskog vijeća posebno se zahvalio lija Vučemilović Šimunović.

-Prva gardijska brigada ovdje nije gost nego domaćin. To smo prije 20 godina osjetili kad je potpisana povelja o suradnji s općinom, a meni je danas čast da je na 25. godišnjicu zanavljamo. Zahvaljujem se načelniku i predsjedniku Općinskog vijeća što su omogućili da Tigrovi na 25. obljetnicu dođu ovdje u ovolikom broju prisjetiti se teških, ali slavnih dana. Sloboda nije nam darovana, sloboda je u krvi izvojevana. Ja sve skupa pozivam da jednim velikim pljeskom pozdravite ovu mladost. Vrijedilo je svih ovih 25 godina promatrajući njih, gledajući sve ovo. Svaka žrtva, svaka muka je vrijedila jer sam siguran da neće biti uzaludna. Oni su garancija da će ono što smo mi stvorili opstati i ostati. Nadam se, iako nam statistika ne ide u prilog, da se vidimo i za 30 godina – rekao je Vučemilović Šimunović posebno se dakle osvrnuvši na konavosku mladost, male školarce i vrtićku dječicu koja su svojim nastupima uveličala proslavu Dana općine.

Uz brojne uzvanike i govornike danas je u Konavlima boravio i ministar branitelja Tomo Medved i to kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića.

-Danas je poseban dan za Općinu Konavle u kojoj slavimo opstojnost i život ovdje na ovom prostoru. Dakako da je ovo dan u kojem se na poseban način sjećamo svih mještana koji su svoje živote, znanje i umijeće, rad i ljubav utkali u povijest ovog dijela Hrvatske. Ovo je dan u kojemu se zahvaljujemo svim hrvatskim braniteljima koji su poput brojnih naraštaja u bremenitoj hrvatskoj prošlosti bili spremni i odlučni za njega položiti svoje živote. Sjećamo se te 1991. godine i tog stradanja Konavala, ali i velikog dijela RH. Ali sjećamo se i ponosan sam što i osobno pripadam toj generaciji i što pripadam tom pobjedničkom postroju Hrvatske vojske koja je na današnji dan prije 25 godina izišla na državnu granicu, oslobodila naše Konavle, a 1995. izišla na državnu granicu i u veličanstvenoj operaciji Oluja oslobodila cijelu svoju domovinu. I upravo na tim temeljima i Vlada RH na čelu s Andrejom Plenkovićem gradi svoju perspektivu, na najsnažnijim temeljima, na žrtvi podešenoj u Domovinskom ratu, ali i na preživjelim hrvatskim braniteljima, na tom našem jedinstvu, na toj našoj snazi – rekao je među ostalim ministar Medved, dodavši kako će se donijeti jedinstveni Zakon o hrvatskim braniteljima i stradalnicima DR koji će dati odgovor na mnoga pitanja koja već niz godina muče populaciju koja je najzaslužnija što danas uživamo us lobodi.

-Populacija je to koja je nažalost dugi niz godina ponižavana, ali naći ćemo modele kako ćemo najugroženijoj skupini branitelja, HRVI, obiteljima poginulih i nestalih na odgovarajući način iskazati poštovanje, ne samo deklaratorno već kroz konkretne mjere – rekao je Medved i posebno naglasio kako je jedan od strateških prioriteta Vade RH Pelješki most kojega nitko neće zaustaviti.

Marko Matić, Luka Deranja i Nade Vaterpolo kluba Cavata ovodoišnji su dobitnici nagrada Općine Konavle, koje su im uručene na svečanoj sjednici.

Marko Matić dobitnik je nagrade Općine Konavle za životno djelo zbog iznimnih rezultata u sportu i njegovog predanog društvenog rada. Godišnja Nagrada Općine Konavle pripala je pak Luki Deranji zbog iznimnih postignuća u sportu tijekom dugogodišnje karijere te Nadama Vaterpolo kluba Cavtat zbog iznimnih rezultata u 2017. godine.

-Zahvalili bismo se svima onima pojedincima, udrugama, kolektivima, KUD-ovima koji su nas predložili za ovako za nas velike nagrade, a posebno hvala Općinskom vijeću koje nas je potvrdilo. Meni je posebno draga ova nagrada jer ove godine slavim 50 godina neprestanog rada u sportu, tj. nogometu i 50 godina u KUD-u Čilipi kao plesač i pjevač. Stoga mi je ova nagrada za životno djelo velika nagrada, ali nije to nagrada za oproštaj, još želim obući dres i konavosku nošnju – rekao je Marko Matić.

Na sjednici su među ostalim bili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Branko Bačić, europarlamentarka Dubravka Šuica, državni tajnici Nikolina Klaić, Marija Vučković i Frano Matušić, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Mato Franković, načelnik PU Ivan Pavličević, načelnici i gradonačelnici općina i gradova prijatelja i brojni drugi uzvanici.

 

 

 

Pročitajte još

Naši maslinari osvojili brojne medalje na međunarodnoj smotri maslinara!

Dulist

TZ Dubrovačko-neretvanske županije na sajmu Holiday World u Pragu

Dulist

ENO GASTRO PREZENTACIJE Slastice dubrovačkog kraja na BMT sajmu u Napulju

Dulist