Grad

Šuica u Bruxellesu ugostila ‘Krila Oluje’ i pilote kanadera

Šuica u Bruxellesu ugostila 'Krila Oluje' i pilote kanadera

Na poziv voditeljice hrvatske delegacije Europske pučke stranke u Europskom parlamentu Dubravke Šuice ovaj tjedan u Bruxellesu borave piloti Zračnih snaga Protupožarnih namjenskih organiziranih snaga OSRH, tzv. piloti kanadera i akrobatska grupa ‘Krila Oluje’ iz sastava Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO.

Zastupnica Dubravka Šuica se na ovaj način htjela zahvaliti letačkim posadama za dugogodišnji angažman i izniman doprinos u gašenju požara na jadranskoj obali posebice na Pelješcu i Korčuli iz 2015. kada su zračne snage pokazale nadljudsku hrabrost i požrtvovnost u zaštiti ljudskih života i materijalne imovine.

Uspješni nastupi akrobatske grupe ‘Krila Oluje’ posebno su imali odjeka nakon osvojene nagrade za sveukupno najbolji nastup u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske na Royal International Air Tatoo (RIAT) u Zrakoplovnoj bazi Fairford u srpnju 2016. te su ‘Krila Oluje’ postala snažan promotor ne samo Oružanih snaga nego i RH u svijetu.

Zapovjednik Protupožarne eskadrile pukovnik Davor Turković naglasio je kako su zračne protupožarne snage cijelu godinu spremne pružiti pomoć u gašenju požara te je posjet Bruxellesu svojevrsno priznanje i nagrada svim letačkim posadama za napore pri gašenju požara.

Vođa akrobatske grupe ‘Krila Oluje’ pukovnik Damir Barišić iznio je zadovoljstvo što su mogli biti gosti zastupnice Šuice u institucijama Europske unije i NATO saveza kojima pripada i RH te naglasio kako će i dalje na inozemnim aeromitinzima prezentirati sposobnosti Oružanih snaga i promovirati Republiku Hrvatsku.

Dubravka Šuica kazala je kako joj je bila čast ugostiti skupinu pilota i članove posada koji tako uspješno dugi niz godina čuvaju hrvatsku obalu i otoke sudjelujući u gašenju požara iz zraka.

-Njihov je doprinos neprocjenjiv, a svoju humanost iskazali su i kroz pružanje pomoći u gašenju požara i u drugim zemljama. Stoga ću nastaviti i dalje lobirati kako bi se hrvatskim zračnim protupožarnim snagama dodijelila nagrada ‘Europski građanin’ koju Europski parlament dodjeljuje za iznimna postignuća u kojima pojedinci i organizacije nastoje svijet učiniti boljim i sigurnijim – izjavila je Šuica.

-Posebno mi je drago što sam imala prigodu upoznati i biti domaćin grupi ‘Krila Oluje’ koji svojim izvrsnim nastupima u Domovini i svijetu oduševljavaju brojnu publiku i pokazuju kako i Oružane snage pridonose promoviranju ugleda svoje zemlje. Iz tih razloga osjećala sam obvezu i želju ugostiti skupinu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva ovdje na mom radnom mjestu i na taj način uz zahvalnost približiti i rad hrvatske delegacije u Europskom parlamentu – istaknula je zastupnica Šuica.

U sklopu posjeta Kraljevini Belgiji izaslanstvo je posjetilo i najpoznatije turističke znamenitosti Bruxellesa poput Atomiuma, 100 metara visoke konstrukcije izgrađene povodom Svjetske izložbe i svojevrsnog simbola grada te Europsku četvrt u kojoj su smještene sve najvažnije institucije Europske Unije. Posjet je uključio i razgledavanje katedrale sv. Mihaela posvećene gradskom svecu zaštitniku te glavni trg i srce Bruxellesa, Grand Place.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović