Kultura

Što vas očekuje u Noći muzeja?

Noć muzeja

Bliži se tradicionalna manifestacija Noć muzeja koja će se ove godine održati u petak 31. siječnja.

Zadnji petak u ovom mjesecu ulaz u muzeje diljem zemlje bit će besplatan. Organizator manifestacije Noć muzeja je Hrvatsko muzejsko društvo, a prije godinu dana u projekt je bilo uključeno više od sto gradova i 200 muzeja i galerija diljem zemlje. Ovoj manifestaciji priključuju se i dubrovačke kulturne ustanove, pa smo se raspitali kakav program Dubrovčane očekuje u Noći muzeja.

Bogat program Dubrovačkih muzeja

Dubrovački muzeji koji već sedam godina sudjeluju u Noći muzeja, pripremili su uz besplatne ulaze i stručna vodstva kroz stalne postave i tematske izložbe, i bogat edukativni i zabavni program na četiri lokacije– u Kneževu dvoru, tvrđavama Revelin i sv. Ivan, te u žitnici Rupe. Planirani program u tvrđavi Revelin započinje s igraonicom i bojaonicom za najmlađe sugrađane, koji će uz igru slušati i priče o Stjepanu Gradiću. Nakon toga će uslijediti zanimljiva radionica puhanja stakla. Staklopuhačica iz udruge Stakleni svijet, Ivanka Pašalić će zajedno s pomagačem demonstrirati vještinu puhanja stakla na plameniku.

– Te unikatne predmete od borosilikatnog stakla posjetitelji će moći kupiti – naglašavaju iz Dubrovačkih muzeja. Predavanjem na temu Narodna glazbala dubrovačkog kraja u žitnici Rupe posjetitelji će se upoznati s različitim tipovima aerofonih i kordofonih tradicijskih glazbala, njihovom ulogom u plesnom i pjevačkom repertoaru kao i njihovim povijesnim razvojem. Nakon predavanja će se demonstrirati pojedina glazbala – mijeh, svrdonica, lijerica, kao i izvedba nekih od tradicijskih skladbi. Plesači KUD Stjepan Radić iz Pridvorja će otplesati narodne plesove uz pratnju lijerice. U Kneževu dvoru program započinje nastupom renesansnog ansambla Plazarius, koji izvode glazbu iz razdoblja srednjeg vijeka i renesanse.

– Ostatak programa u Dvoru je edukativne naravi, točnije organizirana su četiri iznimno zanimljiva i tematski vrlo različita predavanja: Restauracija zvona sa preslice Kneževa dvora; Nove arheološke spoznaje uz pad Masade i car Tit Flavije; Fortepijano Antona Waltera iz Dubrovačkih muzeja i Hrvatska ratna fotografija – napominju iz Muzeja. U Pomorskom muzeju pak planiran je edukativno-dramsko-glazbeni program za djecu u suradnji s klubom Vrtuljak, dok je za nešto stariju populaciju organizirano predavanje o dubrovačkoj Nautici – Pomorskoj školi u Dubrovniku od 1852. godine. Program će završiti uz nastup ženske klape Amfora i uz prigodni domjenak za posjetitelje.

Djela trolista Dulčić, Masle, Pulitika

U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik u sklopu programa Noći muzeja Sanja Žaja Vrbica održat će stručno vođenje po retrospektivnoj izložbi Marka Rašice ‘Nijedan dan bez linije’. U Galeriji Dulčić Masle Pulitika, uz privremenu izložbu monotipija na papiru autora Leona Zakrajšeka, ovom prilikom će se na prvom katu stalnoga postava galerije putem multimedijalne prezentacije, pokazati slikarska djela trolista, Iva Dulčića, Antuna Masle i Đura Pulitike.

Uz in situ rekreirani atelijer slikara Đura Pulitike i u prostoru privremene izložbe akrilika na platnu slikara Leona Zakrajšeka, za ovu priliku će Hrvoje Dumančić, akademski kipar, izvesti u nazočnosti posjetitelja, u trajanju od 18:00 do 1:00, performans – izradbu skulpture u svim fazama njezina nastanka. Ovisno o vremenu boravka u tom prostoru, svaki posjetitelj postaje sudionikom stvaranja jednoga kreativnog djela.

Kušajte delicije iz Držićevog doba!

I Dom Marina Držića priprema nekoliko prigodnih događanja. Tako će u Noći muzeja predstaviti interaktivni kviz o poznavanju života i djela Marina Držića, te će unutar memorijalne kuće posjetitelji putem touchpad-a rješavati kviz na velikom ekranu te ovisno u uspješnosti rezultata dobiti diplomu putem osobnog e-maila o poznavanju najvećeg hrvatskog komediografa.
– Također, Dom Marina Držića će predstaviti mobilnu verziju mrežne stranice Doma Marina Držića, kao i QR ( engl. Quick Response ), dvodimenzionalnog koda kojeg će posjetitelji moći učitati putem pametnog telefona, tableta i sl. te saznati sve informacije o Marinu Držiću.

Osim toga, u Noći muzeja Dom Marina Držića će predstaviti dvije brošure o životu i djelu Marina Držića tiskano zasebno na hrvatskom i engleskom jeziku. Ustanova u kulturi DMD će u suradnji s Dubrovnik Story turističkom agencijom/event managment kompanijom specijaliziranom za gastro turizam u Dubrovačko neretvanskoj županiji pripremiti neke od autentičnih delicija koje se spominju u djelima Marina Držića.

– Bit će to jedinstvena prilika sljubljivanja literalno-kulturnog naslijeđa i tradicionalne dubrovačke kuhinje kroz stručno vodstvo Marije Turkalj. Biti će to pravi užitak za nepce, a svi su dobrodošli – ističe ravnatelj Nikša Matić. Zaključno, dodaje, bit će otvorena i izložba pod nazivom ‘Stav’te Držića u knjižnicu’ koju je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu priredila 2008. godine povodom 500. obljetnice rođenja Marina Držića.

– Kako je pri završetku sređivanje građe iz specijalne knjižnice Doma Marina Držića, tako će se na prvom katu u vitrinama izložiti knjige vezane uz Marina Držića. Za posjetitelje u Noći muzeja pripremamo i određen broj poklona iz svoje ponude muzejske suvenirnice. Tijekom manifestacije Dom će raditi do jedan sat poslije noći te je svim posjetiteljima ulaz besplatan – zaključuje.

Prirodoslovni muzej za najmlađe!

U Prirodoslovnom muzeju prvi dio programa (od 18 do 19.30) predviđen je za najmlađe posjetitelje, a drugi dio (od 20.00 do 01.00) za sve posjetitelje Muzeja. Tako će se održati predavanje „Tko su lesepsijski migranti?“ te kviz „Tko su lesepsijski migranti?“ koji će provjeriti znanje stečeno za vrijeme predavanja. Najveći znalci bit će nagrađeni. Bit će organizirane i radionice „Tko su lesepsijski migranti?“ na kojoj će sudionici pastelnim bojama crtati ribe lesepsijske migrante koje su zabilježene u Jadranskom moru, te kreativna radionica izrade nakita „Šum mora“ , koja je uz izložbu namijenjena najmlađim posjetiteljima. Radionica uključuje izradu ogrlica i narukvica s motivima mekušaca. Nakon predavanja „Lesepsijske migracije“, na samom kraju Noći muzeja bit će organizirano stručno vodstvo po postavu i aktualnim izložbama Prirodoslovnog muzeja.

Pročitajte još

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist