Kultura

Što su mladi ove godine naučili u Domu Marina Držića?

Što su mladi ove godine naučili u Domu Marina Držića?

Dom Marina Držića ponosno predstavlja rezultate višemjesečnog kreativnog rada dubrovačkih mladih nada.

U ponedjeljak 18. svibnja DMD obilježit će Europsku noć muzeja i Međunarodni dan muzeja izložbom, koncertom i dramskim nastupom vrijednih i talentiranih učenika dubrovačkih osnovnih i srednjih škola, koji su protekla tri mjeseca pod budnim okom i uhom svojih mentora Rajne Inić, Sanje Dražić, Paule Dražić Zekić i Hrvoja Sebastijana, slikali, pjevali i glumili upoznavajući život renesansnog Dubrovnika te lik i djelo Marina Držića.

– Važno nam je upoznati mlađe generacije s značenjem najvećeg hrvatskog komediografa, kao i podučiti ih povijesti vlastitog Grada. Najbolji način je kreativna zabava, a da smo sa ovim našim zimskim radionicama na pravom putu pokazuju rezultati radionica u ove dvije godine – kaže Nikša Matić, v.d. ravnatelja Doma Marina Držića.

Mladi i mali slikari predstavit će nam Držićev Grad u kojemu žive vile. Naime u tri mjeseca oni su po povijesnoj jezgri tražili arhitektonske detalje koji su im bili zanimljivi te ih prenosili na akrilnim bojama na velike plohe stirodura. Mjesecima su nastajale kuće sa zanimljivim vratima, prozorima, balkonima, uskim ulicama i skalinima. Na kraju su u Držićev Grad došle vile i uljepšale mu svakidašnjicu. Akademska slikarica Rajna Inić ponosna je na rad svojih učenika i jedva čeka izložbu da javnost vidi što sve njihova mašta i umješnost može.

Jedanaest vila s anđeoskim glasovima svojom će izvedbom višeglasnih pjesama, karakterističnih za renesansu uveličati otvaranje izložbe. Uz vodstvo profesorice Sanje Dražić naučile su kako pjevati troglasne a cappella skladbe.

– Repertoar je proširen i četveroglasnom Uspavankom koju je napisala prof. Paola Dražić Zekić s kojom surađujemo od prvoga dana. Naime, prošle godine naučili smo njene dvije skladbe na Držićev tekst koje djevojke ispjevaju baš na svakoj provi pa ćemo ih s veseljem uvrstiti i u ovogodišnji nastup – kaže profesorica Dražić.

No to nije sve jer će svoj glumački talent pokazati i polaznici dramske radionice koji su se ove godine bavili muško-ženskim odnosima u Držićevim djelima. Počeli su od ljubavnih pjesama, a stigli do najpoznatijih Držićevih dijaloga, pa će nam dio toga predstaviti u ponedjeljak. Njihovi ponosni mentori su Paola Dražić Zekić i Hrvoje Sebastijan .

Dođite u ponedjeljak 18. svibnja u 19 sati u Dom Marina Držića, uživajte u renesansnoj umjetnosti i podržite naše mlade umjetnike.

Tekst i foto: Dom Marina Držića

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva izložba Josipe Vlašić

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist