DuList IN

Što pogledati u kinu ovaj vikend?

Što pogledati u kinu ovaj vikend?
Samo za hrabre

Samo za hrabre
Inspiriran člankom Bez izlaza, objavljenom u GQ magazinu, Samo za hrabre je film o vatrogasnim specijalcima Granitne planine i akciji na požaru iznad gradića Yarnell u Arizoni posljednjeg dana lipnja 2013. godine. A suprotno onome što bi se dalo zaključiti iz atraktivnih kino najava film Josepha Kosinskog, redatelja remake Trona te Zaborava s Tomom Cruiseom, nije akcijski spektakl s začinom filma katastrofe u stilu Pakao na horizontu, već izuzetno emocionalna drama kojom se odaje počast ne samo vatrogascima iz spomenute jedinice, već i svim borcima s požarima širom svijeta.
Redatelj Kosinski uzima vremena za pričanje priče i slaže film doslovno kockicu po kockicu, što u konačnici rezultira malo dužim filmom od potrebnog, ali istovremeno uspijeva gledatelja nesvjesno nabijati emocija, sve do posljednjeg dijela kada emocije eruptiraju poput samog požara iz filma. Samo za hrabre je emotivno izuzetno moćan film koji će kod gledatelja izvući suze.
Ali, oni koji u kino dvoranu pođu očekujući akcijski spektakl ostat će razočarani jer u ovom filmu je naglasak na dramskoj priči o bratstvu i herojstvu, ali i borbi s uklapanjem svakodnevnog života sa zahtjevnim i opasnim poslom, a ne na akciji. Glavni događaj, na osnovu kojega je snimljen film, počinje tek nakon sat i pol filma. Ali to ne bi trebao biti razlog da se film ne pogleda, jer Samo za hrabre svoj cilj, a to je posveta vatrogascima, puno efektivnije postiže na prikazani način nego čistom akcijom.
Osim izvrsnih vizuala, posebno dijelova s požarima, Samo za hrabre donosi i odlične i uvjerljive glumačke izvedbe brojne glumačke ekipe a posebno nositelja filma – Josha Brolina, koji kao ‘tough guy’ zapovjednik vatrogasne postrojbe izgleda kao da uopće ne glumi, te Milesa Tellera koji u karakterno najzahtjevnijoj ulozi još jednom potvrđuje da je jedan od najboljih mladih glumaca Hollywooda.
Presuda: Obavezno pogledati! Iako će nekima nedostatak akcije biti minus, Samo za hrabre je izuzetno jaka emotivna oda vatrogascima, koja će vas sigurno podsjetiti na kornatsku tragediju i koja će vam otvoriti oči o hrabrosti i herojstvu koji vatrogasci širom svijeta svakodnevno pokazuju.

Ubojstvo u Orient Expressu
Četvrta filmska adaptacija legendarnog romana kraljice krimića, Agathe Christe, donosi već dobro poznatu priču o ubojstvu koje se u vlaku na relaciji Istanbul – Pariz, poznatom Orient Expressu, dogodi treće večeri putovanja, a jedini koji može riješiti misterij je dobro poznati belgijski detektiv Hercule Poirot koji je i sam jedan od putnika.
Film redatelja, u ovom slučaju i glavnog glumca, Kennetha Branagha, okuplja prilično jaku glumačku ekipu u kojoj su među ostalim i Johnny Depp, Michelle Pfeiffer, Judy Dench, Penelope Cruz, Willem Defoe i Daisy Ridley. Njihove očekivano dobre izvedbe ne dolaze do izražaja s obzirom da im je minutaža na ekranu ograničena. To ipak ne spriječava Johnny Deppa i Michelle Pfeiffer da iskoče. Deppu uloge, poput ove u kojoj igra zagonetnog čovjeka sumnjive povijesti, odlično leže, a Pfeiffer je u ulozi srednjovječne „raspuštenice“ daleko najbolji dio filma. Film se, naravno, vrti oko Poirota, ali Branaghova verzija nije ni blizu TV izvedbe Davida Sucheta, najviše zbog toga što se ne može odlučiti bi li bio klasični Poirot na kojeg smo navikli, potpuno lucidni lik, ili neka nova moderna verzija.
Svojim stilom snimanja, i građenjem priče – u čemu Branagh nije imao previše slobode jer priča prilično prati književni predložak, Ubojstvo u Orient Expressu podsjeća na filmove zlatnog razdoblja Hollywooda što se odlično uklapa sa štihom prošlosti same radnje. Branagh je u odnosu na roman Agathe Christie napravio i neke promjene od kojih jedna našim gledateljima neće sjesti. Naime, prema njegovoj verziji razlog za zaustavljanje vlaka između Vinkovaca i Slavonskog broda je – lavina!? I to s planina koje bi svojom visinom posramile i Alpe! Ovo, naravno, nema utjecaja na doživljaj radnje filma, ali pokazuje redateljevu (ne)ozbiljnost i (ne)posvećenost detaljima.
Presuda: Ukoliko ste ljubitelj krimića tada vam je sigurno i roman Agathe Christie, prema kojem je snimljen film, dobro poznat pa nećete uživati u otkrivanju ubojice kao onaj tko prvi put gleda. Ukoliko niste čitali knjigu, čeka vas solidna misterija s odličnom glumačkom ekipom, ali i brdskom Slavonijom.

Ekipa iz džungle
Kako je francusko-britansko-američka animirana serija Ekipa iz džungle prešla 100. epizodu, te je skupila solidnu bazu fanova širom svijeta, logična je, i danas uobičajena, bila odluka da se krene i s filmskom adaptacijom. Jedan od četvorice autora serije, David Alaux, se po prvi put prihvatio redateljske palice, i u kina nam je donio film o pingvinu Mauriceu koji sebe smatra tigrom i koji unatoč tome što je prilično trapav zajedno sa svojim prijateljima nastoji održati red i mir u džungli. Ali, na putu će mu se naći zla koala koja uz pomoć svoje vojske babuna želi jednom zauvijek uništiti džunglu.
Za razliku od većine animiranih filmova koji se pojavljuju u posljednje vrijeme Ekipa iz džungle je film koji ne pokušava zadovoljiti i djecu i roditelje, već cilja prvenstveno na mlađe gledatelje. Starijim gledateljima iz pratnje film je ponekad konfuzan, ponekad čak i dosadan, ali zahvaljujući prije svega djeci prilagođenom humoru mlađim je gledateljima strahovito smiješan i zabavan film koji ih neće prestati nasmijavati.
Film, kao i serija očigledno inspiriran Kung fu pandom, će djecu tako oduševljavati osebujnim likovima poput pingvina s krizom identiteta koji će svojom smotanošću upropastiti sve što se može upropastiti, ne baš pretjerano inteligentnom gorilom, sarkastičnim žabama koje podsjećaju na ona dva starca iz Muppet Showa, te romantičnim šišmišom, ali i prelijepim bojama i animacija. Priča je također jednostavna, prilagođena djeci, ali s puno nelogičnosti koje će oni malo stariji primijetiti, dok je djeci toliko napeta da će sjedati na rubu sjedala.
Presuda: Ne moraju svi animirani filmovi biti prilagođeni svim uzrastima, a ovaj film upravo puca na djecu koji i jesu glavno tržište za ‘crtiće’. Osebujnim likovima, dječjim humorom i prekrasnim animacijama Ekipa iz Džungle dobra je zabava za najmlađe.

Više recenzija potražite na stranici Lone Wolf.

Pročitajte još

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist