Kultura

Stjepko Mamić izlaže s Amandom Lear

Stjepko Mamić izlaže s Amandom Lear

Dubrovački slikar i pomorski kapetan Stjepko Mamić već treći put unatrag mjesec dana predstavio se svojim umjetničkim djelima u Rimu. Dvanaesti dani suvremene umjetnosti (Giornata del Contemporaneo) AMACI otvoreni su 15. listopada u Rimu, a traju do 30. listopada.

Tom prigodom, djela dubrovačkog slikara pomorskog kapetana Stjepka Mamića uvrštena su u dvije postavke u renomiranim muzejsko-galerijskim prostorima: ‘Visioni’ Amande Lear i ‘Roma Calling’ suvremenih umjetnika u Muzeju Crocetti te na izložbi ‘Identita Composite’ u Galeriji Rosso Cinabro, koja je od 2014. uvrštena među deset najboljih rimskih galerija.

U Museo Crocetti, sjedištu Fondacije Venanzo Crocetti, kultnog talijanskog skulptora 20.stoljeća, otvorene su izložbe kuratora uvaženog prof. Vittoria Sgarbia ‘Visioni’ svjetski poznate multimedijske umjetnice Amande Lear i međunarodne izložbe grupe odabranih suvremenih umjetnika ‘Roma Calling’, po odabiru prof. Vittoria Sgarbia, Amande Lear i Salva Nugnesa.

Na ovoj izložbi publika ima priliku vidjeti pet djela dubrovačkog slikara nastalih u različitim serijama tijekom zadnjih deset godina: 1. Mexico, ulje na platnu , 80×60 cm, 2006. god:, 2.Two, acrylic 100×60 cm , 2014. god; 3. Corals reef, acrylics on linen canvas, size 150 x 200 cm, Year 2015; 4. Through passage, mixed media with paint for glass and ceramics on linen canvas , size 80 x 80 cm , year 2016 i 5. Long Net, mix media, paint for the glass and ceramics, with pigments and golden leaves on linen canvas, size 200 x 110 cm, Year 2016.

Mamić je dobio brojne komplimente za svoj rad od nazočne publike, umjetnika, likovnih kritičara i urednika art magazina, osobito za sliku Long Net, što je već postalo uobičajeno da slike iz ove serije plijene pažnju diljem svijeta. No, na ovoj izložbi je ponovno postala aktualna i jedina preostala slika iz serije Mexico iz 2006. godine. koja je dio privatne kolekcije autora.

Na vernissageu koje je bilo na visokom nivou i kojem su nazočile brojne osobe iz kulturnog i političkog života Rima i Italije, uz brojne TV ekipe i novinare iz najznačajnijih medija koji su popratili otvorenje izložbe, uz velike mjere osiguranja, snimljena je i emisija te javljanje za RAI legendarnog TV voditelje Pipa Bauda u kojem je Amanda Lear najavila prestanak aktivnog nastupanja nakon punih 40 godina.

Ova poznata svjetska multimedijska umjetnica, po rođenju Francuskinja, koja se tijekom dugogodišnje respektabilne karijere uspješno dokazala u raličitim domenama umjetnosti, prvo je studirala umjetnost u Parizu koju je zapostavila zbog uspješne karijere modela i pjevačice koja je osvajala svjetske top-hit liste, postala modna ikona i poznata televizijska voditeljica, a onda se vratila studiju umjetnosti u Londonu; zbližila se sa slavnim slikarom Salvadorom Dalijem čija je bliska prijateljica i muza bila zadnjih 15 godina njegovog života i koji je upravo britkim kritikama njenog slikarstva potakao ju da ‘izvuče najbolje iz sebe’.

Slikarica koja koja voli razigrani kolorit i čije slike su pune pozitivne energije, istovremeno umirujuće, bez obzira da li slika morski pejzaž, cvijeće, mačku ili njen omiljeni motiv mitskog bića s krilima. Životni put koji je počeo i nastavio slikanjem nakon iznimno uspješne karijere u drugom mediju ju i tako povezuje na neobična način s dubrovačkim umjetnikom koji se nakon uspješne karijere pomorskog kapetana duge plovidbe vratio u matičnu luku slikarstva, kojeg nikada nije bio posve zapostavio, a kojim isto tako uspješno navegava.

Nadalje, Mamić je nakon što su se upoznali na izložbi ‘La Grande Exposition Universelle’ na Eiffelovom tornju u Parizu u listopadu 2014., kada je capt. Stjepko dobio plaketu ‘The best artist in the World’ za izložena djela, ostao u dobrom odnosima sa sinom Salvadora Dalija zahvaljujući čemu je Jose Van Roy Dali napisao predgovor za Mamićevu samostalnu izložbu u Londonu, u Royal Opera Arcade Gallery u svibnju 2015. godine. Na izložbi u Museo Crocetti među brojnim poznatim osobama iz visokog drustva Italije i članovima jet seta bili su uz Amanadu Lear, art menagera i organizatora izlozbi ‘Visioni’ i ‘Roma Calling’ Salvo Nugnes, i Marina Ripa di Meana, Beppe Convertini, Fabio Canino i brojni drugi.

Budući zbog obveza i izložbe u poznatoj galeriji u San Remu La Bonbonniere Mamić nije mogao biti na izložbi s Amandom Lear u Monte Carlu, ovoj izložbi u Rimu je nazočio sa suprugom dr. sc. Dražanom Martinović Mamić.
U Galeriji RossoCinabro su izložene njegove slike Net- Ferrari edition, 80×80 cm, akryl/ pigmenti na lanenom platnu te diptih Vella, 2x ( 80×80 cm), mix media sa zlatnim listićima na lanenom platnu.

Inače, ovo je bilo već treće predstavljanje dubrovačkog slikara u ‘vječnom gradu’, Rimu za posljednjih mjesec dana. Naime, nakon što se u Dvorani Coloseum u Rimskom Hotelu Kolbe, koji se nalazi u sklopu Forum Romani, 24. llistopada predstavio rimskoj publici kao autor dvaju djela uvrštenih u luksuzno izdanje knjige ‘Quando la creatura Parla al cuore del suo Autore’ autorice prof. A.F. Biondolilo, pod pokroviteljstvom Accademia Culturale Europea sa sjedištem u Rimu, Mamić je ponovno u Rimu boravio zbog postavljanja njegove slike ‘Homo Volans – Faust Vrančić’ tijekom Znanstvenog kolokvija ‘Faust Vrančić’ u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Udruge Machinae Novae u Papinskom hrvatskom zavodu Sv. Jeronima u Rimu 4. studenog ove godine. Potonjem su nazočili veleposlanici Republike Hrvatske Neven Pelicarić (pri Svetoj Stolici) i dr. sc. Damir Grubiša (pri Talijanskoj Republici u Rimu ) kao i članovi Talijansko-hrvatskih društava koji su nazočili i na izložbi u Muzeju umjetnosti Crocetti kao pozvani gosti kapetana Stjepka Mamića.

Već idući mjesec Mamić izlaže ponovno u Italiji, na tri različite izložbe: u čuvenoj Galeriji Uffizi Firenze i OnArt Gallery u Firenzi te u Alexander Museum Palace Hotelu u Pesaru. Od 30. studenog do 4. prosinca izlaže u Miamiju.

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva izložba Josipe Vlašić

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist