Aktualno

SRĐEVCI UPOZORILI ‘Zakonom o koncesijama pakuju nam veliku opasnost’

SRĐEVCI UPOZORILI 'Zakonom o koncesijama pakuju nam veliku opasnost'

Kandidacijska lista grupe birača ‘Srđ je Grad’ podržala je u nedjelju ujutro ispred ulaza na gradilište u Uvali Lapad inicijativu Pokret otoka povodom njihovog prijedloga amandmana na novi Zakon o koncesijama.

-Ovim smo skupom htjeli dati podršku prijateljima iz Pokreta otoka, koji su zajedno s nama pripremili te saborskim zastupnicima dostavili niz amandmana na Prijedlog Zakona o koncesijama. Najviše je sporno što se zakon u Saboru pokušava donijeti po hitnom postupku u jeku parlamentarne krize, a bez prethodne provedbe javne rasprave. Riječ je o zakonu koji pod sebe stavlja niz zakonskih i podzakonskih akata koji se tiču problematike izdavanja koncesija pa smatramo da je prije njegova donošenja nužna široka javna rasprava. Tako bi se čuo stav javnosti, a ne bi se ostvarila intencija zakona da se koncesije na obalu kao najvrjedniji resurs daju sumnjivim investitorima samo na temelju financijske ponude, čime se još jednom građanima oduzima javno dobro – istaknuo je tom prilikom gradski vijećnik KLGB Srđ je Grad Ljubomir Nikolić.

-Protivimo se kriterijima koji se tiču samo novčanog iznosa koncesije. Dakle, bit će izabran ponuditelj s najboljom novčanom ponudom, stavljajući u drugi aspekt sve loše učinke, ekološke i društvene, takve koncesije. U Dubrovniku smo svjedoci da se koncesijska odobrenja koriste na način da se ili građanima onemogućuje pristup ili im drastično smanjuje kvalitetu života. To smo osjetili na svojoj koži pa zato ukazujemo na te nedostatke – dodao je Nikolić.

-Dosadašnja zakonska regulativa koja obuhvaća koncesije na pomorskom dobru je bila uravnotežena, tj. cijenila je interese građana i koncesionara. Međutim, novi prijedlog Zakona o koncesijama ide uvelike na stranu koncesionara, čime bi građani bili obespravljeni. Najveća opasnost je mogućnost koncesionara da blokira pristup pomorskom dobru, odnosno obali. U Dubrovniku smo posljednjih godina imali takvih iskustava. Osobno imam velikog iskustva jer sam deset godina gradio puteve do obale i uz obalu pa mogu reći da nam pakuju veliku opasnost. Nadam se da će saborski zastupnici imati volje odgoditi donošenje odluke o usvajanju ovakvog zakonskog nacrta prije nego se vrati na doradu – rekao je član KLGB Srđ je Grad Igor Legaz.

Inače, inicijativa Pokret otoka pozvala je sve brodare, ribare, jedriličare i jahtaše da sudjeluju u akciji ‘Trubi za obalu, za otoke!’, odnosno da tijekom današnjeg dana trube pri ulasku u svaku luku, u znak podrške izmjenama Zakona o koncesiji uz poruku ‘Neka nas čuju i u Zagrebu’.

Pročitajte još

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist