Vaše vijesti

SLAVIMO DOLAZAK ROBINA HOODA Izgraditi čovjeka ili zid

SLAVIMO DOLAZAK ROBINA HOODA Izgraditi čovjeka ili zid

Kad su Kinezi odlučili živjeti u miru, izgradili su Kinski zid.

Tijekom prvih 100 godina bili su napadnuti tri puta i svaki put su neprijateljske snage potplatile stražu i prešle preko zida. Kineska poslovica kaže: ‘Ljudske slabosti su puno veće nego snaga zida.’

Sveti Vlaho, zaštitnik Grada
Građani Grada su sačuvali slobodu jer im je zid čuvao sveti Vlaho. Legenda kaže da je sveti Vlaho, biskup i sebatski mučenik poslan s neba da obrani Dubrovnik te je spriječio Mlečane da okupiraju Grad. Dubrovačko vjeće odluči svom zaštitniku parcu podignuti crkvu. Sveti Vlaho ih je štitio! Slobodan grad je pružio svojim građanima mogučnost da u miru planiraju razvoj.

Inovativnim prostornim planiranjem izgradili su strukturu naselja za višestoljetnu održivost gradske jezgre. Tako je poslije više od osam stoljeća samostalne republike i kontinuiranog razvoja, Grad postao svjetski poznat i priznat WHC (World Heritage City). I tako je to bilo sve do pojave okupacije globalnog tržišnog kapitalizma i vladavine Androida. Oni su u svojoj neobuzdanoj pohlepi za više i tuđe iselili tradiciju i starosjedioce i uselili cirkuske, muzejske i filmske djelatnosti.

Slavimo Robina Hooda
Grad više nije ‘Grad’, nego napušteno mjesto. Kulisa za događaje znanstvene fantastike. Oni koji su zaslužni za novi gradski imidž i status imaju pravo slaviti svog lidera. Tako se nama danas nudi slavljenje ‘Robina Hooda’, androidnog čovjeka koji je uništio vlastiti grad.

Pitam Vas… Zar nismo dobili ono što smo zaslužili?

Milan Karlovac

Pročitajte još

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist