Kultura

‘ŠKATULICA’ NENE ĆORAK ‘Zbirka koja plovi i skriva najveće blago – djetinjstvo’

'ŠKATULICA' NENE ĆORAK 'Zbirka koja plovi i skriva najveće blago - djetinjstvo'

Zbirka skladbi Nene Ćorak ‘Škatulica’ u izdanju dubrovačkog ogranka Matice hrvatske predstavljena je u četvrtak navečer u dupkom ispunjenoj Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad.

‘Škatulica’ je zbirka skladbi za učenike osnovnih i srednjih glazbenih škola i prva je knjiga u novopokrenutoj Matičinoj biblioteci ‘Dubrovačke parte’, koja ima za cilj predstaviti bogatu dubrovačku glazbenu baštinu.

– Time je dubrovački ogranak jedini u Matičinoj obitelji koji objavljuje skladbe, i to u posebnoj biblioteci – istaknula je predsjednica dubrovačkog ogranka Vesna Čučić.

– Suvremena dubrovačka skladateljska scena poprilično je jaka i dinamična. Skladateljski rad Nene Ćorak seže još iz srednjoškolskih i studentskih dana, jer je paralelno sa studijem klavira započela i studij kompozicije, koji je rat naprasno prekinuo. Izbor skladbi za zbirku namijenjen je različitim uzrastima. U Dubrovniku se često izvode na školskim koncertima, a neke skladbe su već odavno prešle lokalne okvire – rekla je urednica izdanja Sanja Dražić.

Dodala je kako su u zbirku uvrštene 54 skladbe, uglavnom komorne, dužeg ili kraćeg trajanja.
– Dosad se pokazalo da se skladbe Nene Ćorak izvode s velikom radošću. ‘Škatulica’ je posebno vrijedan doprinos knjižnicama glazbenih škola, pedagoškim ustanovama, ali i privatnim arhivima – istaknula je Dražić.

– ‘Škatulica’ je zbirka koja plovi, skrivajući u sebi neobične, drage predmete, uspomene i dragocjenosti. Na moru, izložena valovima i vjetrovima, ljulja se, naginje se na sve strane, otvara se i zatvara, mijenja se i prkosi vremenu, ali postojano čuva u sebi najveće blago, a to je djetinjstvo – kazala je Nena Ćorak, inače nastavnica klavira u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića.

– Svaki naslov skladbe krije svoju priču, koja uz karakter i boju skladbe te kombinaciju instrumenata čini poseban ugođaj za male glazbenike. U tom ozračju oni lakše i radosnije savladavaju tehničke i muzičke zahtjeve s kojima se susreću. Skladbe su prilagođene različitim uzrastima – istaknula je Ćorak.

– ‘Škatulici’ su pomogli ‘mali’ i veliki’ glazbenici, jer sviraju njezine note hrabro i s radošću. Također i kolege iz UŠLS, koji pripremaju svoje učenike za natjecanja uvrštavajući skladbe iz ‘Škatulice’. Pomogli su i Glazbena radionica Sorgo, koja promiče izvođenje djela dubrovačkih skladatelja, kao i Kvartet Sorkočević sa stalnom podrškom – zaključila je Ćorak.

Projekt ‘Škatulica’ realizirali su urednica Sanja Dražić, stručni suradnik Viktor Lenert i predsjednica dubrovačkog ogranka Vesna Čučić. Ćorak se posebno zahvalila publici, ‘bez koje nijedna glazba ne bi imala smisla’.

Vrijedi podsjetiti kako dubrovačka Matica kroz svoje aktivnosti brine o najmlađoj populaciji. Sestre Sanja Dražić i Paola Dražić Zekić već godinama vode radionicu kolendi i božićnih pjesmi, kroz biblioteku ‘Cvijeta’ objavljuju se slikovnice o poznatim Dubrovčanima, a od ove godine pokrenuta je i literarna grupa pod vodstvom Jele Sršen.

Na promociji, kojom je ujedno obilježen početak Mjeseca hrvatske knjige, publika je mogla čuti izvedbe profesora i učenika Umjetničke škole Luke Sorkočevića. Nastupili su Mješoviti zbor Srednje glazbene škole, Ines Begić, Lucija Brautović, Nina Zvone, Patricia Ćorak, Ana Kačić Barišić, Vesna Palčok, Magdalena Kačić Barišić, Ivan Kušelj, Barbara Ćorak, Toma Širok, Vanda Đanić, Ana Bakija, Đive Kušelj, Anis Končić i Alberto Frka.

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva izložba Josipe Vlašić

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist