Zanimljivosti

SAVJETI ZA MAME Kako ojačati dječji imunitet prirodnim putem?

Majka s djetetom (Ilustracija - Shutterstock Images LLC)

‘Kako zaštititi djecu od zaraznih bolesti i kako im ojačati imunitet?’ – često se pitaju roditelji u tmurnim jesenjim vremenima, kad vode svoju djecu u vrtiće i školu.

Boravak u vrtićima i školama, kao i inače u zatvorenim prostorima, pogoduje masovnoj razmjeni virusa i bakterija, posebno kod oslabljenog imuniteta. Razne prehlade, viroze, upale grla, kašalj, crijevne viroze i ostale zarazne bolesti znaju se nizati jedna za drugom.

Iako su uglavnom bezopasne, viroze itekako mogu zagorčati život jer remete ritam na koji smo navikli, a nerijetko se i vraćaju. Postoji puno savjeta o prirodnom liječenju, no roditelji su s pravom oprezni kada se radi o djeci.

Sigurne biljke za liječenje mališana
Biljke jesu moćni lijekovi, ali važan je njihov pravilan odabir. Pogrešna upotreba bilja može biti štetna za djecu.
Donosimo nekoliko biljaka koje pomažu vašim mališanima:

Bazga – odlična imunološka i protuvirusna biljka, osobito prikladna za djecu.
Šipak i hibiskus puni su vitamina C koji se kuhanjem ne gubi, kao i list kupine koji je odličan za želudac i crijeva (crijevne viroze i upale). Osim što podižu imunitet, jačaju organizam i sprječavaju anemiju.
Kamilica ublažava bolove i grčeve, djeluje protuupalno i antialergijski, a crni sljez pomaže kod upala svih sluznica u organizmu.
Majčina dušica djeluje antiseptički na sve unutrašnje organe. Odličan je lijek protiv kašlja, temperature i slabokrvnosti. Jača psihofizičke sposobnosti.
Trputac ima jaka antibakterijska svojstva, npr. protiv stafilokoka, streptokoka i klostridije. Pomaže kod liječenja infekcije ždrijela, krajnika, gnojne angine i proljeva uzrokovanih raznim virusima i bakterijama.
Anis i komorač, osim što poboljšavaju probavu i smanjuju nadutost i grčeve, ljekovito djeluju kod astme, bronhitisa, te svih vrsta kašlja.
Korištenjem prirodnih lijekova, posjeti liječniku će postati sve rjeđi. Naravno, to ne znači da se ne morate posavjetovati s liječnikom prije uzimanja ovih ljekovitih biljaka, a pravilnom upotrebom ljekovitog bilja dugoročno ćete pomoći cijelom organizmu. Izbjeći ćete mnoge štetne nuspojave kemijskih lijekova i u organizam unijeti nezamjenjive fitonutrijente koji se ne mogu dobiti drugim putem. S vremenom, prirodni lijekovi sve će više jačati organizam pa će kroz snažan imunitet steći otpornost prema bolestima.

Nema čarobnog štapića koji bi nas u potpunosti mogao poštedjeti infekcija, no pravilnom upotrebom ljekovitog bilja mnoge infekcije možete spriječiti, ublažiti simptome ili skratiti njihovo trajanje. Tako na prirodan i siguran način pomažete vašim mališanima.

Pročitajte još

TURISTIČKI EXPERIENCI SVE POPULARNIJI Niša koju uz malo kreativnosti, a bez puno ulaganja, možete dobro iskoristiti

Ivana Mijić Vulinović

ODNOSI S JAVNOŠĆU U ONLINE OKRUŽENJU Nastupno predavanje Romane John

Dulist

STON ĆE ‘GLUMITI’ DUBROVNIK Snima se dokumentarno-igrani film ‘Kralj Tvrtko’

Dulist