Politika

Sastali se Vlahušić i Franković, održane konzultacije o Proračunu

Sastali se Vlahušić i Franković, održane konzultacije o Proračunu

Iz Grada Dubrovnika izvijestili su u četvrtak navečer kako se gradonačelnik Andro Vlahušić susreo s predsjednikom Gradskog vijeća Matom Frankovićem, a naglasak razgovora bio je na prijedlogu proračuna, koji je u fazi izrade.

– Predsjednik Gradskog vijeća u srijedu je uputio poziv pročelnicima gradskih upravnih odjela i klubovima vijećnika na konzultacije o proračunu. U duhu otvorenog dijaloga i u znak dobre suradnje, gradonačelnik je kao predlagatelj proračuna predsjedniku Vijeća dao suglasnost za održavanje konzultacija s pročelnikom Upravnog odjela za proračun, financije i naplatu Nikom Pavlovićem i predstavnicima klubova vijećnika, a koje su održane u četvrtak poslijepodne u Maloj vijećnici. Gradonačelnik Vlahušić zbog ranije preuzetih obveza nije im bio u mogućnosti prisustvovati – ističu iz Gradske uprave te nastavljaju:

– Predsjednik Vijeća Mato Franković na sastanku s gradonačelnikom, na kojem nije bilo razmimoilaženja, iznio je stav da će HDZ podržati proračun, ali nakon što im se dostave detaljne informacije u cilju predlaganja amandmana.

U priopćenju se također ističe kako su ispred koalicije predvođene HDZ-om konzultacijama o proračunu sudjelovali Marko Potrebica i Blaž Pezo, listu Zajedno za Grad Maro Kristić i Ljubo Nikolić, dok se u ime kluba vijećnika HNS-HSU i partnera odazvala Olga Muratti. Predstavnik SDP-a Mladen Gojun se ispričao zbog neodgodivih obaveza, dok su Pero Vićan i Doris Lepeš Matić zastupali klub vijećnika DDS-a.

Predsjednik vijeća Franković uvodno je kazao kako inicijativa o sazivanju konzultacija nije motivirana ‘stranačkim nadmudrivanjem’ nego održavanjem dijaloga, te da mu nije bila namjera izlaziti van svojih ovlasti. Vijećnica koalicije HNS-SDP-HSU Olga Muratti naglasila je kako gradonačelnik kao nositelj izvršne vlasti utvrđuje i Gradskom vijeću podnosi proračun te da razgovori u njegovoj odsutnosti nisu formalni, no pozdravila je inicijativu da se o važnim aktima otvoreno raspravlja.

Pročelnik Upravnog odjela za financije Niko Pavlović upoznao je prisutne gradske vijećnike s osnovnim financijskim elementima proračuna, dinamikom njegove izrade i upućivanja u proceduru.

Vijećnici HDZ-a zatražili su da im se po završetku rada dostavi nacrt proračuna kako bi o njemu mogli raspraviti i dostaviti tražene amandmane. Nacrt proračuna poželio je i predsjednik DDS-a Pero Vićan, kojeg je dodatno zanimala i zakonom propisana procedura ukoliko se Proračun za 2015. ponovno ne usvoji.

Da je konkretne prijedloge stranaka uputno ugraditi u proračun tijekom izrade smatra i vijećnik KLGB Zajedno za Grad Ljubo Nikolić. Drži da se na takav način može postići poželjno jednoglasno prihvaćanje proračuna i spriječiti nekonstruktivno ‘preglasavanje’ amandmana na samoj sjednici Gradskog vijeća.

Pročelnik Pavlović sve je prisutne vijećnike podsjetio da je Grad Dubrovnik kao jedina jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj na službenim stranicama još 18. rujna objavila Nacrt proračuna za 2015. te najvažniji financijski dokument otvorila za komentare i prijedloge zainteresirane javnosti i političkih stranaka. U konačnici zaprimljeno je gotovo 30 prijedloga građana i nijedan političkih stranaka, proračun nije usvojen što je prouzročilo prijevremene izbore.

Podsjetimo, na konzultacije o Proračunu Grada Dubrovnika za 2015. godinu 8. travnja uredno su pozvani predstavnici svih političkih stranaka i nezavisnih lista koje participiraju u radu Gradskog vijeća. Međutim, odazvali su se jedino predstavnici KLGB Zajedno za Grad, dok su se predstavnici HDZ-a i partnera te DDS-a pismeno ispričali.

Nakon dva sastanka, od kojih je posljednji održan u srijedu, 15. travnja i o zaključcima kojeg je javnost obaviještena, postignuti su konkretni dogovori.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist