Zanimljivosti

Rubensova slika u samostanu Male braće?

Rubensova slika u samostanu Male braće?

Na jednom od hodnika samostana Male braće do nedavno je na zidu visjela slika naslikana tehnikom ulje na platnu, dimenzija 97,5×118 cm., s okvirom 114×134,5 cm. Na slici je Gospa s krunom i s Isusom u krilu.

Isus je prikazan s kraljevskim žezlom u lijevoj ruci, dok Gospa u desnoj ruci pridržava zemaljsku kuglu (simboli vlasti). Zbog ovih simbola slika se zove ‘Kraljica neba’.
Zbog starosti, i vjerojatno neprikladnog skladištenja, na ovoj slici vidljiva su razna manja oštećenja. Može se pretpostaviti da su se mnogi redovnici divili ovoj slici, dok su se šetali hodnikom. Možda su to isto činili i razni povjesničari umjetnosti kad su promatrali ovu sliku? Jedan od njih čak je na poleđini okvira kredom napisao: „Okvir dobar, slika odgovara okviru“.
Pisac ovih redaka, zahvaljujući internetskim servisima, otkrio je da je riječ o slici koju je naslikao slavni flamanski slikar Peter Paul Rubens (Siegen 1577. – Antwerpen 1640.). Na to saznanje uputila ga je činjenica da je ova slika više puta u 17. stoljeću otisnuta kao grafika bakrotiskom.
Na tim grafikama piše da je autor slike Peter Paul Rubens. Ispod jedne takve grafike otisnut je naslov: „Maria mater Dei, Regina caeli“ (Marija Majka Božja, Kraljica neba) uz potpis izdavača Adamsa à Bolswerta (oko 1586. – 1659.). Ta grafika s kratkim opisom navedena je u knjizi: Catalogue raisonné du cabinet d’estampes par feu m. Winckler: L’école des Pays-bas, Leipzig, 1805. na stranici 854 pod brojem 4721. Grafika se čuva u Harvard Art Museums, Cambridge, u Sjedinjenim Američkim Državama. Jedna od drugih, koju je potpisao drugi izdavač, nalazi se u Britisch muzeju. Kasnije je (1729.), istom tehnikom otisnut negativ slike „Kraljice neba“, a nalazi se u „Biblioteca nazionale Marciana”, u Veneciji.
Jedna druga slika Male braće (Gospa s Djetetom Isusom u krilu) također je nedavno prepoznata kao rad francuskog slikara, Rubensova suvremenika, Simon-a Vouet-a (Paris 1590. – Paris 1649.).
Ne zna se kada su ove slike došle u Dubrovnik, ali postoje indicije da su one zajedno s nekim drugim slikama u isto vrijeme iz Francuske došle u Malu braću.
Rubensova slika „Kraljica neba“ našla je sada svoje mjesto u staroj ljekarni. Ako se pokaže da je riječ o originalu, bit će sigurno jedan od važnijih izložaka muzeja samostana Male braće.

fra Stipe Nosić

Pročitajte još

ODNOSI S JAVNOŠĆU U ONLINE OKRUŽENJU Nastupno predavanje Romane John

Dulist

STON ĆE ‘GLUMITI’ DUBROVNIK Snima se dokumentarno-igrani film ‘Kralj Tvrtko’

Dulist

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist