Aktualno

“Riješili ste Ilijinu glavicu, riješite Zaton”

"Riješili ste Ilijinu glavicu, riješite Zaton"

Na javnoj raspravi o PPU Grada Dubrovnika Goran Marić iz Orašca zatražio je da mu se zemljištu vrati svojstvo građevinskog.

– Godine 2005. sam kupio zemljište u Orašcu, kako bi gradnjom hotelskog objekta osigurao djeci budućnost. Prije dvije i pol godine angažirao sam geodeta i arhitekta kako bi izradili Idejni plan, ali sam saznao da sam 'istisnut' iz plana i da mi zemljište više nije građevno. Izišli su mi u susret pa su mi pola zemljišta vratili u građevno, ali s tim nisam zadovoljan. Opet molim pročelnicu i gospođu Rudež, ako je ona prošla administracija nešto 'zamutila', nek mi ova vrati – kazao je Marić.
 
Ivo Karapešić pitao je što znači 'valorizirati otok Rudu radi poboljšanja turizma na Elafitama', 'redefinirati jarak oko povijesne jezgre', te 'ispitati tunel od Splitskog puta do povijesne jezgre'.
Rudež mu je objasnila kako je u slučaju Rude riječ o tome da vlasnici imaju želju staviti u turističku namjenu.
– Otok Ruda se već jako dugo vodi kao nenaseljen otok, a prema Strategiji razvoja otoka tako nešto je nemoguće. Zahtjevu nismo mogli udovoljiti u cijelosti, ali smo udovoljili tome da se na 3 hektara po zakonu može razvijati seosko domaćinstvo – kazala je Rudež.
Što se tiče jarka u Pilama, istaknula je kako su konzervatori odlučili kako se jarak ne treba dirati. Riječ je o spomeniku tehničke kulture iz doba Austro-Ugarske koji je samo sto godina star. Ipak, jarak ostaje netaknut, kazala je Rudež. Dodala je i kako je tunel do povijesne jezgre unijet u GUP i PPU, a poslužit će za olakšanje Konala.
 
Član Mjesnog odbora Zaton Emilio Puljizević govorio je o T2 zoni na polutooku Bat. Riječ je o park-šumi, a postoje interesi da se izgradi turistička zona.
– Veliki su prijepori vođeni o tome, a u međuvremenu su građani Zatona prikupili potpise protiv izgradnje. Ne znam je li se klima promijenila po tom pitanju, a stav MO-a je da se odustane od zabrane od izgradnje, a da se građani opet izjasne. Kako je sad pet do podne, jasno je kako do tog neće doći – kazao je Puljizević, upitavši Rudež kako nije previđena cesta do te zone.

– Meni se čini da se htjelo ispitati kolika je vrijedost zemljišta – dodao je Puljizević. Druga tema jest kamp Mali raj, zona T3, gdje je izgrađen vatrogasni dom prije 40 godina.
– Taj dom nećemo moći srušiti te napraviti novi i adekvatniji. Neka se u zonu T3 ucrta nešto što postoji već 40 godina – kazao je Puljizević.

Treće što je Puljizević spomenuo bila je legalizacija. Upozorio je kako detaljan plan poput PPU se ne može osloniti na katastar, koji se na području Zatona ne podudara sa situacijom na terenu. Potom, Puljizević je upozorio na problem autobusne stanice u Zatonu, odnosno ugibališta, za koje se ne zna tko je nadležan.
– Kad će Grad riješiti to? Hoće li naša djeca biti žrtve? Ako smo riješili Ilijinu glavicu, moramo riješiti i ovo – kazao je Puljizević, dodavši kako na kartama nije vidljiva ni cesta kroz Veliki Zaton.

Pročelnica Lončarić odgovorila je kako je prostor Bata ostao nedirnut od 2007. godine, a u PPU ima viši rang zaštite. Autokamp predviđen je u županijskim planovima, pa je hijerarhijski određen. Vezano za legalizaciju, kazala je kako će nastojati doći do podloga, a za ugibalište je rekla kako je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa uvijek jako teško.
Zrinka Rudež dodala je kako se, ponekad, odugovlačenje s nekim projektima poput Bata, zna dogoditi da se prostor očuva.

Pročitajte još

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist