Hrvatska

Razvedeni roditelji više neće moći ratovati preko djece

Razvedeni roditelji više neće moći ratovati preko djece

Bračni par koji se razvodi, a imaju zajedničko maloljetno dijete, prije nego što pokrenu postupak pred sudom najprije moraju pred centrom za socijalnu skrb krenuti na obvezno savjetovanje. Smisao je da samostalno naprave plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi koji sadržava mjesto stanovanja djeteta, vrijeme koje će mališan provoditi sa svakim roditeljem, način razmjene informacija o zdravlju, školi, izvanškolskim aktivnostima, te o visini uzdržavanja – otkrila je za Slobodnu Dalmaciju Sandra Pavela iz splitske jedinice Centra za posebno skrbništvo.

Plan zajedničke skrbi
Na internetskoj stranici Ministarstva socijalne politike i mladih mogu se pronaći Pravilnik o obveznom savjetovanju, pogledati primjeri plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi, smjernice za popunjavanje obrasca i odluke o prosječnim potrebama maloljetnog djeteta. Obrazac plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi zainteresirani bračni par mogu “skinuti” sa stranice Ministarstva, sami ga popuniti i donijeti u centar za socijalnu skrb gdje će stručne službe provjeriti je li u interesu djeteta, kaže Pavela, piše Slobodna.

Ako ga sami ne sastave, u Centru će im u tome pomoći. Tek tada, s planom zajedničke roditeljske skrbi nad djetetom, supruzi pred sudom mogu zatražiti sporazumni razvod braka.

– Ako ne uspiju napraviti plan, uz izvješće centra za socijalnu skrb o provedenom obveznom savjetovanju, bračni par sudu podnosi tužbu za razvod braka, a sudac imenuje posebnog skrbnika koji će u tom postupku zastupati prava i interese djeteta. Dio je to novosti novog Obiteljskog zakona – dodaje naša sugovornica koja je, drugim riječima, odvjetnica za djecu koja će zastupati njihova prava pri razvodima njihovih roditelja, a mogu je angažirati općinski sudovi od Dubrovnika do Zadra.

– Dvoje odgovornih roditelja koji se rastavljaju trebali bi se odmah dogovoriti o roditeljskoj skrbi na način koji oni smatraju da najbolje odgovara njihovu djetetu – kaže Sandra Pavela koja je od 2009. pa do imenovanja posebnom skrbnicom radila u splitskom Centru za socijalnu skrb, u Odjelu za djecu, brak i obitelj.

Čut će se mišljenje djeteta
– Bez obzira što roditelji više ne žive zajedno, dijete bi odmah trebalo imati susrete s drugim roditeljem, ali bilo je potpuno suprotnih slučajeva, pa su se čekale sudske odluke, privremene mjere… Za to vrijeme bi dijete bilo zakinuto od viđanja drugog roditelja. Cilj novog Obiteljskog zakona je ubrzati postupak – dodaje prva splitska dječja odvjetnica.

– Ako se roditelji ne mogu dogovoriti bez konflikta, posebni skrbnik, samostalno ili uz pomoć stručnih službi Centra za socijalnu skrb, u postupku razvoda utvrđuje mišljenje djeteta koje će se uvažavati u skladu s njegovom dobi i onim što je u njegovu interesu. Ne mora značiti da će se želje djeteta uvažiti, ali će se njegove želje na sudu čuti – pojašnjava Pavela.

Poseban skrbnik zastupa prava i interese djece u postupcima osporavanja očinstva, u bračnim sporovima, te u sporovima u vezi s roditeljskom skrbi i osobnih prava djeteta.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist