Grad

RASPRAVA O GARAŽI Kako se profit mogao dijeliti popola, a gubitak prebaciti isključivo na Grad!?

Dubravka Šuica Andro Vlahušić

Najiščekivanija točka dnevnog reda je Izvješće o arbitraži za javnu garažu na Ilijinoj glavici.
-Imamo tri mogućnosti.

– Garaža je napravljena i smanjila je gužve. Napravljena je sportska dvorana, a Grad Dubrovnik nije iz proračuna MIDIA grupi nije isplatio niti kune. Garaža financijski stoji loše i dužna je 60 milijuna kuna, a danas imamo tri mogućnosti – Stečaj Ragusa parkinga, arbitraža i razgovori s PBZ-om i MIDIA grupom.
Što se tiče arbitraže, stav pravne službe je da Grad ne treba platiti ništa, ali teško da će financijski tako zvršiti. MIDIA grupa nije niti pokušao sebi olakšati funkcioniranje, već je sve prebacio na arbitražu. Morate znati da je ona konačna, jednokratna i izvršna. Ne znam koliko će grad morati platiti, ali moramo je bar pokušati učiniti isplativom, a to će biti gradnjom trgovačkog centra. Lokacijsku dozvolu imamo. Stotinu puta je rečeno što je i kako napravljeno u ovih šest godina, ali sada imamo jedno vijeće i jednog gradonačelnika i moramo riješiti ovaj problem – rekao je gradonačelnik Andro Vlahušić.

– Grad je potpisao ugovor o pravu građenja i u njemu piše da će sve prijepore rješavati dogovorom ili će biti nadležan Sud u Dubrovniku, a to je aneksom izmijenjeno. Iz nekih nepoznatih razloga rješavanje spora pretpostavlja se arbitražom. Ovo sve ima previše nepoznanica, a nejasno je zašto govorite kako Grad nema nikakve financijske obaveze prema MIDIA grupi kad znate da to nije tako. Treba istaknuti kako je sam originalni ugovor loše sastavljen.
-Poslovni plan kao sastavni dio ugovora temeljem kojeg Midia grupa potražuje dio izgubljene dobiti., a u Poslovnom planu nedostaju ključne stvari. Nema dinamike zaposlenih, miješaju se ključne stvari, nije jasno čiji je to Poslovni plan, a Grad ga je prihvatio bez pitanja.
Priča o garaži je počela sa bivšom vlasti i vjerojatno će jako loše završiti po grad Dubrovnik – rekao je pak vijećnik DDSa Lukša Matušić.
-Hvala DDS-u ovo je detaljan prikaz kronologije iz kluba koji jako dobro zna kako je nastao sami problem. Mi nemamo nijedan račun koji Grad treba platiti – rekao je Vlahušić te ponovio kako će se centrom na garaži riješiti problem.
Naš stav je da dođemo do iznosa ne većeg od 40 milijuna kuna – istaknuo je Vlahušić.
-Ovo nije crno-bijela situacija. Uvjerena sam da banci ne odgovoara pljenidba garaže jer tko će je kupiti s ovakvim gubitcima. Ali ja moram pitati gradonačelnika jesmo li s ovih 40 milijuna kuna oslobođeni od prošlih i budućih dugova – pitala je SDP-ova Tatjana Šimac Bonačić.
Odgovor nije dobila.

Nezavisna vijećnica Olga Muratti je istaknula kako oko ovog pitanja moraju biti jedinstveni kako bi se skinula ‘omča s vrata.’

Maro Kristić ispred Hrvatskih Laburista zamolio je HDZ-ovu Dubravku Šuicu da se uključi u raspravu i razjasni neke stvari iz njezinog doba.
Ona mu je na to repetirala iz klupe Evo sad ću iza tebe!
-Mi zastupamo stav da ništa ne moramo platiti. PBZ traži plaćanje 40 milijuna kuna, a Midia grupa istodobno ne odustaje od arbitraže. Bojim se nagodbe, jer mislim da je naš pravni tim to dobro posložio. Grad nema većinski paket vlasništva nad Ragusa parkingom koja je osnovana za upravljanje garažom. PBZ se želi naplatiti od Grada jer ima novaca, da može naplatila bi se od garaže. Upitno je i je li nam Midia grupa adekvatna partner za dalje – rekao je Maro Kristić.

Dubravka Šuica (HDZ) istaknula je kako se nije pripremala za raspravu jer je smatrala kako će Vlahušić to nastaviti voditi.
-Znala sam mu reći kao što si preuzeo Stradun i javne površine tako si preuzeo garažu. Žao mi je što ovdje niste stavili video tematske sjednice iz 2012. godine kada je sve rečeno. Morate znati da je ideju o garaži prvo imao Nikola Obuljen. Onda je došao Vido Bogdanović, a potom mi. Mi smo ubacili u prostorni plan i garažu i sportsku dvoranu na inzistiranje Olge Muratti. Vlada nam tada nije htjela dati kredit i tražili smo javno-privatnog partnera. Dobili smo partnera u vidu te grupe. morate shvatiti kako smo tada djelovali u kontekstu vremena kada smo vjerovali i kako će autocesta doći do Dubrovnika, kao i kako Dubrovnik jednostavno nema riješeno prometno pitanje. Protiv mene su dizane kaznene prijave i obje su odbačene. Meni je drago da gradonačelnik traži načina za preprogramiranje kredita. To je bio jedan kontekst, jedno vrijeme, imali smo najbolju namjeru, nismo napravili ništa protuzakonito. Nismo izdali nikakve mjenice i nismo se obvezali na ništa osim na to da ćemo dati jamstvo za dizanje kredita ako firma zapadne u kredite. Ta tvrtka nije u vlasništvu Grada i Grad stoga nije to mogao napraviti. Ta odredba je stoga ništavna – rekla je Šuica te dodala kako se čudi da su Konzervatori tako lako dali suglasnost na trgovački centar.
-Mi smo potrošili godinu dana na dobivanje suglasnosti – istaknula je Šuica te naglasila kako je sve stvar trenutka i malo dublje od politikanstva.
-Ne možemo dobiti besplatno garažu – poentirala je Šuica te dodala kako od ničega ne bježi.

-Nismo tad mogli dobiti jamstvo na kredit i ušli smo u javno-privatno partnerstvo. Tad to nije bilo regulirano zakonom, postojale su samo smjernice. Projekt nije prenapuhan s devet na 18 milijuna eura. U trenutku raspisivanja poziva nismo imali sve podatke i u pismu namjere je dvorana koštala oko 450 tisuća eura. Pa što je to, kako dvorana može koštati samo toliko? To je cijena malo većeg stana ili manje kuće – upitala se Šuica.
Ivan Viđen (SJG) tražio je od nje pojašnjavanje uredbe ugovora po kojoj se profit treba dijeliti 50:50, a gubitak bi snosio samo Grad Dubrovnik.
Odgovor nije dobio.

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist