Aktualno

Radovi u Lazaretima bit će dovršeni do 1. lipnja

Lazareti

Sve bi trebalo biti gotovo do 1. lipnja – kazao je gradonačelnik Andro Vlahušić tijekom današnjeg obilaska Lazareta.

Zadnje tri lađe primopredane su prošlog četvrtka, a u njima su smješteni Art radionica Lazareti, Deša i Studentski teatar Lero.
– Lero ima sve što treba imati jedno malo kazalište, prostor i za predstave i za probe. Završavaju se ostale lađe. Hvala ARL, Deši i Leru na strpljenju jer smo vjerovali da će se ono što smo prije četiri godine najavili i ostvariti. Pri kraju smo, oni su uselili u svoje prostore. U zadnje tri lađe uložili smo oko milijun kuna za sve što je potrebno za njihov slobodan i samostalan rad za naredna desetljeća. Deša će dobiti još svoj prodajno-izložbeni prostor na trgu, ARL svoju galeriju Otok koju još trebamo urediti. Oni imaju svoje trajne ugovore, postaju centar civilnog života grada- kazao je Vlahušić.

– Trebalo nam je neko vrijeme dok smo našli zajednički jezik o svemu i trebalo je pomiriti interese. Na kraju smo došli svi na svoje – kazao je Viktor Vučetić iz ARL.

– Bilo je jako teško jer dugo nismo znali gdje ćemo, premda je gradonačelnik govorio da ostajemo. Ipak, nismo znali gdje i što. Zadovoljni smo što smo konačno dobili svoj trajni dom s prekrasnim prostorom za razne radionice – kazala je Jany Hansal iz Deše. Ksenija Medović iz Studentskog teatra Lero također je bila zadovoljna s urađenim na njihovom prostorom, a gradonačelnik je dodao kako je riječ o integriranom prostorom. U ostalim lađama bit će smještene ustanove u kulturi, a dio je namijenjen za galeriju i otvorenog je tipa.

– Grad će dobiti 10 do 12 scena za razne sadržaje. Za Linđo, koji seli iz Umjetničke galerije, ćemo imati montažne tribine za dvjesto ljudi. Dobit će i dvoranu za vježbe, praonu, dvoranu za ples, urede. Jednu lađu ponudili smo i DSO-u kao koncertnu dvoranu. Aluminijski otvori odvojeni su od zidova, provedene su sve instalacije, klimatizirano je, sve je kablirano, imamo i zračne zavjese, kamene podove. Konzervatori su tu stalno, zbog njih smo promijenili i kupe, puno i kamena. U šestoj i sedmoj lađi su probijeni otvori sukladno projektu kako bi Linđovci mogli nesmetano preći iz sobe za pripremu u glavnu dvoranu. Želimo protočnost od početka do kraja, jedinstveni prostor od 350 metara – objašnjavao je u svom điru Lazaretima Vlahušić, dodavši kako je Grad platio oko milijun kuna za dvjesto kamiona smeća (slučajno ili ne, tog se sjetio u lađi koju je koristio badmintonski klub Aedium).

– Lazareti su bili veliko smetlište u najvećem dijelu lađa. Nova Grabovica! – istaknuo je Vlahušić te dodao: ‘Netko gradi lazarete, a netko kuje medalje!’, aludirajući na današnju dodjelu medalja u DPDS-u.

Kazao je kako Lazareti ukupno zauzimaju oko pet tisuća kvadrata, ‘na trgu nema više parkinga ni Slavenovih bačvi’, a trg će biti velika ljetna pozornica za 500 do 600 ljudi. Prva lađa prolazom je spojena na Komardu pa se može očekivati da će turisti s cruisera s pristana pod Lazaretima upravo prolaziti kroz tu lađu. Jednu lađu dobit će i arhiv Dubrovačkih knjižnica. Ukupna vrijednost radova na Lazaretima je 34 milijuna kuna, djelomično iz kredita HBOR-a, a drugim dijelom iz Proračuna.

Inače, prije samog obilaska, dok su prolazili preko trga pored gornjih prostora Lazareta gradonačelnik Vlahušić i pročelnik Milan Perić ušli su raspravu o budućoj namjeni prostorija.
– Ma bi li ti u svome to stavio, mjesni odbor koji radi sat vremena, a da je tvoje privatno vlasništvo? Mjesni odbor ne postoji – odgovorio je Vlahušić na prijedlog pročelnika Milana Perića da se u jedan od prostora na trgu ispred Lazareta smjesti Gradski kotar Ploče – Iza Grada.

Uz gradonačelnika, u obilasku su sudjelovali gradski vijećnici Tatjana Šimac-Bonačić, Ivo Jadrušić i Mario Obuljen, pročelnici Ana Hilje, Milan Perić i Dinko Mirić, direktorica TZ-a Romana Vlašić, gradonačelnikov savjetnik Rikard Rossetti, voditeljica gradilišta Irena Labaš…

Pročitajte još

‘RIM TIM TAGI DIM’ Baby Lasagna u finalu Eurosonga!

Dulist

Roko Tolić jedan od kandidata za direktora aerodroma Crne Gore

Dulist

SVEČANI PROGRAM Hrvatski liječnički zbor obilježava 150 godina

Dulist