DuList IN

PRVI TEDxDUBROVNIK Red smijeha, red suza, ponešto humora i puno inspiracije!

PRVI TEDxDUBROVNIK Red smijeha, red suza, ponešto humora i puno inspiracije!

Petak popodne u Kazalištu Marina Držića proveden je u znaku prvog, ‘našeg’, TEdxDubrovnika. I prošao je izvrsno!
Više od deset govornika iskreno je i bez promišljanja iznijelo svoje životne priče, zajedno s publikom pitalo se pitanja svog života, otvarala nova pitanja, davala odgovore na nerijetko nemoguća pitanja…

S ‘ispričnicom’ Codyja McLaina Browna i Ramba Amadeusa, pred zainteresiranom publikom govorili su okupljeni inspirativni umjetnici, pjevači, sportaši… Krenimo redom!

Trebaju li nam pravila pristojnog ponašanja u glabalnom selu, što je bonton i kako bonton ‘evoluira’, pitao se Božidar Jukić, iskusni turistički radnik i vrsan pisac. Sve što radi prožeto je istančanim osjećajem za mjeru i sklad, što je, nažalost, iščezavajuća vrlina starih Dubrovčana, a kako ih je ‘izbalansirao’, ispričao je publici u KMDu.

Ukoliko ste fan Kozmodiska i Top Shopa, trebali biste znati kako je danas u teatru svoj govor života održao i Branimir Brkljač, ‘iskusni početnik’, koji je kreirao mnoge iznimno uspješne projekte koji su poharali Balkan.Njegov najnoviji početak je Mokrin House: kuća za boravak i rad digitalnih nomada iz cijelog svijeta, a danas je ispričao kako povratak na selo postaje nova faza urbanog života.

Kroz romantični strip, Tomica Šćavina, psihologinja, književnica i kolumnistica te autorica osam knjiga, pojasnila je publici kako bez ljubavi nema života te što znači ‘kemija’ u ljubavi.

Siniša Car uzburkao je hrvatsku javnost kada je prihvatio mjesto obiteljskog liječnika na otoku Mljetu i napustio varaždinsku kardiologiju. A onda je izazvao senzaciju kada je otvorio vrata svog novog doma umjetnicima i svima koji su mu spremni pomoći da se obogati kulturni život otoka. Zašto je u osmišljavanju budućnosti najvažnije naći način kako pomoći čovjeku da se u potpunosti realizira kao kreativno biće, pokazao je danas u kazalištu.

Hrabrost je pokretačka sila promjene i važno oruđe budućnosti. Aleksandra Kolarić je ekspert za odnose s javnošću i iznimno hrabra žena. Žena koja je kroz deset pitanja i njezinih odgovora na njih dala jednostavan, ali dubok presjek koncepta hrabrosti.

Moguće je kombinirati umjetnost i poduzetništvo. Zna to Gaella Gottwald, umjetnica koja proučava umjetnost kao sredstvo osnaživanja. Iskusna je u raznim kreativnim područjima, radila je kao kustosica, galeristica, režirala dokumentarce i vodila projekte koji su se bavili tradicijskim zanatima i održivim dizajnom. Važnost kreativnosti kao oruđa budućnosti pokazala je publici kroz svoj iznimno bogat životni put.

Govorila je, ali i zapjevala ‘po tradicijski’ Ljoba Jenče, slovenska umjetnica i kulturna aktivistica anđeoskog glasa te tako pronijela važnost očuvanja nematerijalne kulturne baštine – jer bez poznavanja vlastite prošlosti nemamo na čemu graditi budućnost. Inače, Ljoba je kao pjevačica nastupala širom svijeta i preko 25 godina bilježi slovensku glazbenu i pripovjedačku baštinu. 2013. godine pokrenula je u Cerknici projekt Heritage House koja se bavi prijenosom baštinjenih znanja: glazbe, legendi i tradicijskih zanata sa starih na mlade čuvare baštine.

Iznimno zanimljivo predavanje imala je sve samo ne ‘obična’ studentica strojarstva i brodogradnje, Mihaela Lekić. Moguće je postati besmrtan, kaže. I zaista jest! Inače, Mihaela je jedna od osnivačica udruge Dignitas koja okuplja mlade talente iz područja umjetnosti i tehničkih znanosti koji rade za javno dobro i pomoć drugima. Vodi Facebook stranicu ‘Humans of FSB’, radi kao izvršna asistentica Kristine Ercegović u ‘Zaokretu’ i još mnogo toga…

Kako učiti jezik bez dosadnih satova, gramatike, pravila, vježbi… Otkrio nam je danas Srećko Koralija – dominikanac, teolog, sirijacist, bibličar i orijentalist koji u sebi ima riznicu čak 18 jezika. Istražuje odnose među jezicima te načine razmišljanja kroz povijest, a strast mu je otkrivanje lepeze misli i različitih načina življenja. Tim putem, otkrio je publici što je ‘jezik kao učitelj razmišljanja’.

‘Vrli novi engleski’, točnije više ‘engleskih’ već sad ima u svijetu i previše. Jezik se mijenja, živ je organizam, a može biti i izvor zabave i kreativnosti. Najbolje to zna Rebecca Charry Roje, koja se 2001. godine iz Washingtona preselila u Dubrovnik započevši tako najveću avanturu svoga života. Predavajući engleski jezik i književnost hrvatskim studentima naučila je hrvatski koristeći se vlastitom eksperimentalnom metodom: spontanim upijanjem jezika bez formalnog učenja gramatike. ‘How we’re creating a brave new English’ bila je tema njenog predavanja.

Izuzetno emotivan i snažan govor poklonio je publici Mihovil Španja, najtrofejniji sportaš od neovisnosti Republike Hrvatske, s osvojenih 26 medalja na paraolimpijskim igrama te europskim i svjetskim prvenstvima. Njegov životni moto je ‘sposobnosti ispred ograničenja’, o čemu je govorio u kontekstu sporta, studentskog pogleda, ali i pogleda danas vrijednog i zaposlenog mladog čovjeka, uz jasnu poruku: ‘Može se!’.

Posljednje, ali ‘last but not the least’, predavanje imala je Elizabeta Planinić, koja je otkrila kao nešto što razara čovjeka može biti i nešto što će vam u konačnici, promijeniti život i usmjeriti vas prema pomaganju. Naime, Elizabeta je Mikropoduzetnica 2015. godine i to za dvije tvrtke koje uspješno paralelno vodi: Čuvar sjećanja i Putujbolje; uistinu nas može naučiti kako životne prepreke iskoristiti kao poticaj za poduzetničke uspjehe, što je danas i pokazala.

Predavanja su bila začinjena glazbenim brojevima mladog dubrovačkog klasičnog gitarista, Lovra Barišića, te sjajnim duetom Igor Vlahušić & Maja Grgić. TEDxDubrovnik otvorio je legendarni dubrovački profesor filozofije i sociologije Davor Ljubimir uz pomoć Dolores Brbore, a Viktorija Knežević pobrinula se da se svaki govornik kratko i jasno predstavi publici kroz njezine ‘mini uvode’.

TEDxDubrovnik odradio se popodne u besprijekorna tri bloka, a publika je dolazila, cirkulirala, uživala i zasigurno, danas iz teatra izašla inspirirana životnim pričama nekolicine ljudi koji su pojasnili što za njih znači ‘living tomorrow’, živjeti za sutra.

Stoga vrijedi dodati i sve pohvale timu koji je omogućio da se nešto svjetsko na jedan dan ‘preseli’ u Dubrovnik, s nadom kako ćemo uskoro vidjeti još koji TEDxDubrovnik!

 

Pročitajte još

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist