Županija

PROJEKT VRIJEDAN 6,5 MILIJUNA KUNA “Razriješit ćemo dileme prometnog povezivanja županije”

PROJEKT VRIJEDAN 6,5 MILIJUNA KUNA "Razriješit ćemo dileme prometnog povezivanja županije"

Dubrovačko-neretvanska županija i Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture potpisali su danas ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 6,5 milijuna kuna za projekt ‘Razvoj funkcionalne regije Južna Dalmacija’.

– Kroz projekt ćemo dobiti Glavni plan prometa funkcionalne regije Južna Dalmacija, kako je nazvana u Strategiji prometnog razvija RH. Uz to, izradit će se i Strateška procjena utjecaja na okoliš, kojoj će se Glavni plan potom prilagoditi – kazao je tom prilikom dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

– Kroz projekt ćemo konačno utvrditi koja su najbolja prometna rješenja za područje juga Hrvatske. Tu ćemo zasigurno razriješiti i dileme koje smo dosad imali u pogledu cesta. Nesporna je važnost Pelješkog mosta, Zračne luke Dubrovnik. Postoje dileme oko toga kako i kuda povezati Dubrovnik i našu županiju autocestom. I to ćemo riješiti kroz ovaj projekt – dodao je Dobroslavić.

– Ovaj plan će biti podloga za sve prijave na EU fondove iz područja prometa, a to je široko područje, od gradnje cesta, brodova, korištenja novih izvora energije, inovativnih rješenja u prometu. Mi smo županija koja nije dobro povezana, ne samo prema ostatku Hrvatske i EU, već nažalost i unutar svog područja, posebno na otocima, Korčule, donekle Mljeta, a posebno Lastova. Ovim planom ćemo doći do najboljih načina povezivanja svih dijelova županije – istaknuo je Dobroslavić.

Županova zamjenica Marija Vučković podsjetila je na kronologiju projekta, odnosno aktivnosti koje su prethodile potpisivanju ugovora s Ministarstvom.
– Kad je izašao natječaj Ministarstva za financiranje pripreme projekata kao podloge za natječaje prihvatljivi su bili samo Grad Dubrovnik i Grad Ploče, a Županija se žalila jer po Ministarstvu nismo bili prihvatljivi. A mi smo vodeći partner na razvoju funkcionalne regije. Žalba nam je uvažena, nakon čega je DUNEA pripremila projektnu dokumentaciju. Sve zajedno je ocijenjeno dobrim – rekla je Vučković.

Inače, ukupna vrijednost projekta koji je prijavljen na poziv Ministarstva iznosi spomenutih 6,5 milijuna kuna, od čega je 5,49 milijuna kuna ili 85 posto iznos bespovratnih sredstava EU osiguranih Operativnim programom ‘Promet’ 2007.-2013., dok će 15 posto financirati Dubrovačko-neretvanska županija.

Funkcionalna regija Južna Dalmacija jedna je od pet takvih regija u Hrvatskoj, a obuhvaća u cijelosti područje županije. projekt traje do kolovoza 2016. godine.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist