Grad

PROČELNICI NA UDARU Tko je na Androvoj listi otpisanih?

PROČELNICI NA UDARU Tko je na Androvoj listi otpisanih?

Vrijeme je za novi obračun Andra Vlahušića s neposlušnicima u gradskoj upravi. Naime, novi-stari dubrovački gradonačelnik dan nakon izbora najavio je novu reformu gradske uprave iza koje se krije – smjena pročelnika.

– U najviše deset dana ću imenovati sve nove ljude, odnosno potvrditi neke stare. Sazvat ću skupštine svih trgovačkih društava i donijeti kadrovske odluke u svim društvima u kojima gradonačelnik ima ovlasti – rekao je Vlahušić te dodao kako će nova javna uprava biti sastavljena od sedam umjesto dosadašnjih deset upravnih odjela. Samim tim tri će pročelnika ostati bez dosadašnjih radnih mjesta pa je zanimljivo vidjeti kome se klima tlo pod nogama.

No, nije ovo prva Vlahušićeva ‘reforma’ gradske uprave kojom se rješavao nepoželjnih pročelnika. Vratimo se tako u 2009. godinu kada je Andro Vlahušić prvi put osvojio gradonačelničku fotelju. Već u kolovozu te godine odlučio je reformirati gradsku upravu, a sve kako bi se riješio pročelničke garniture iz doba Dubravke Šuice. Preustrojem gradske uprave, koja je tada dobila devet umjesto postojećih sedam upravnih odjela, Vlahušić je de facto pročelnicima ukinuo radna mjesta budući da su odjeli ili preimenovani ili ukinuti pa je i njegov tadašnji poziv pročelnicima o stavljanju mandata na raspolaganje bio suvišan.

Preživjeli prvu čistku
U prvom naletu nekoliko ‘Dubinih pročelnika’ napustilo je gradsku upravu. U prvom redu otišao je prvi komunalac Grada Darinko Iveković, dok je Suzana Kosović s mjesta pročelnice za turizam i gospodarstvo protiv svoje volje preraspoređena na mjesto savjetnice (zbog čega je dobila spor na Upravnom sudu). Gradsku upravu napustila je i dugogodišnja šefica upravnog odjela za zaštitu okoliša i prostorno uređenje Nike Sudarević. Sudarević je najprije istu dužnost nastavila obnašati u Županiji, da bi se nakon dvije godine smjestila kao državna tajnica u Bačićevo Ministarstvo, koje napušta 2012. godine.

Prvi nalet smjene u gradskoj upravi preživjeli su tako Miho Katičić, kojega je, pričalo se tada, zaštitila SDP-ovka Tatjana Šimac Bonačić, pročelnik za financije Niko Pavlović (kojeg je Šuica ‘naslijedila od prethodnika Bogdanovića), Silvana Vlašić, koja je samo godinu dana ranije preuzela izdavanje dozvola u gradu, te Zdenko Medović.

Jedna od novih pročelnica bila je Marita Daničić, koja je Vlahušiću vodila jedan od najznačajnijih odjela – onaj za nekretnine. No, vrlo je izgledno kako upravo Daničić neće preživjeti treći Vlahušićev ‘preustroj’ s obzirom na aferu Revelinu, budući da je Vlahušić tijekom kampanje dio odgovornosti svalio i na njena leđa. Izradu prostorno-planske dokumentacije, koja je Vlahušiću izuzetno važna jer omogućava realizaciju njegovih snova, od Nike Sudarević je preuzela Jelena Lončarić.

Fotelje se klimaju…
Sad je tek pitanje je li Lončarić zadovoljila vrlo visoke Vlahušićeve zahtjeve u brzini izrade prostorno-planskih dokumenata. Mihu Katičiću, pročelniku iz vremena Nikole Obuljena, još 2009. godine Vlahušić je oduzeo dio ovlasti budući da je iz njegovog djelokruga izdvojio kulturu. Ipak, i danas dužnost zamjenice gradonačelnika, baš kao i 2009. godine, preuzima Tatjana Šimac Bonačić, pa se može pretpostaviti kako će ga ona i ovog puta zaštititi. Osim ako se na tu funkciju ne planira pozicionirati novi, mladi kadar kojega na listi koalicije HNS-SDP-HSU ne nedostaje.

Na klimavim je nogama i Milan Perić, pročelnik za turizam, more i poduzetništvo. Perić je, naime, u pročelničku fotelju zasjeo kao kadar Pera Vićana, s kojim Vlahušić već neko vrijeme nije ‘u ljubavi’. Pa iako se Perić odmaknuo od Vićana i istupio iz njegove stranke, po gradskim kuloarima šuška se kako bi se i Perić mogao naći na udaru Vlahušićeve metle. Ipak, ne treba smetnuti s uma kako bi u njegovu zaštitu mogao, i to po nekoliko linija, stati zamjenik gradonačelnika Željko Raguž. No, ne treba zaboraviti kako je Milan Perić u izbornoj noći (i u prvom i u drugom krugu) kao jedan od rijetkih pročelnika među prvima stigao u stožer Andra Vlahušića.

Niko Pavlović, pročelnik za financije te dojučerašnji Vladin Povjerenik, uživa Vlahušićevo povjerenje, a i odlazak u mirovinu mu se bliži pa je njegova fotelja sigurna. Isto vrijedi i za Anu Hilje, pročelnicu od kulture, tim više što je Dubrovnik pred kandidaturom za EU prijestolnicu kulture, pa je malo izvjesno kako će je Vlahušić u ovom ključnom trenutku smijeniti. O Silvi Vlašić ne treba niti pričati, budući da ju je nedavno pohvalila i resorna ministrica, Vlahušićeva stranačka kolegica Anka Mrak Taritaš. Sasvim je izgledan i ostanak Irene Kričković Labaš, ne tako davno imenovane pročelnice za promet koja je došla na mjesto Dinka Mirića, dok se među zaposlenicima gradske uprave može čuti kako bi Anita Burić mogla iz komunalaca preći u ‘ministarstvo’ financija po odlasku Pavlovića u mirovinu. Na njenom upražnjenom mjestu prvog gradskog komunalca svoju priliku u kadrovskoj križaljci mogao bi iskoristiti Željko Raguž za svoju ekipu.

Neslaganje sa šefom
Prvi nalet smjena u gradskoj upravi preživio je, podsjetimo, i pročelnik Zdenko Medović. No, vrlo brzo Medović ulazi u otvoreni sukob s gradonačelnikom, pa ga je smijenio po već prokušanom receptu – preustrojem gradske uprave, odnosno ukidanjem Medovićevog upravnog odjela. Tada je pod Vlahušićevu metlu naletio i Hrvoje Ivanišević, koji u gradsku upravu ulazi zajedno s Vlahušićem. Njegov se odjel tada spojio s Medovićevim Upravnim odjelom za opće poslove te postao Upravni odjel za poslove gradonačelnika.

Tim potezom je Medović maknut, a privremenim obnašateljem dužnosti pročelnika tog novog odjela postaje Hrvoje Ivanišević. Međutim, gradska uprava odaslala je informaciju u javnost kako je tim spajanjem proširen obim poslova Ivaniševićevog ureda te kako je za taj posao neophodna pravnička struka. Stoga je donesena odluka da se mjesto šefa Upravnog odjela za poslove gradonačelnika povjeri nekadašnjem tajniku Gradskog poglavarstva u doba Dubravke Šuice Igoru Deranji. A Ivanišević u tom istom odjelu postaje savjetnik za kapitalne projekte. No, u medijima se naglašavalo kako je Ivanišević zapravo smijenjen zbog navodnog neslaganja s gradonačelnikom.

Preslagivanje novih kockica je u tijeku, a vrlo brzo će se znati tko se i ovog puta nije složio s gradonačelnikom.

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist