Kultura

PRIJATELJI, OBITELJ: BEATNICI Impresivni crteži, slike, fotografije, grafike iz osobne zbirke Voja Šindolića u Lazaretima

Beatnici Vojo Sindolic

Impresivni crteži, slike, fotografije, grafike Allena Ginsberga, Williama S. Burroughsa, Ire Cohena, Gregoryja Corsa, Lawrencea Ferlinghettija, Thea Greena, Toma Clarka, Charlesa Bukowskog, Roberta Crumba, i Jacka Kerouaca iz osobne zbirke Voja Šindolića prikazat će se u Galeriji Otok ovaj petak, 12. kolovoza, u 20 i 30.

Vojo Šindolić je od 1975. do 1979. bio urednik jedinog jugoslavenskog časopisa za rock glazbu, Džuboks. Preko njemu najdražeg westcoast rocka došao je do prvih informacija o književnicima Beat generacije. Fokusira se na čitanje, a potom i sakupljanje djela predstavnika beat generacije.U američke beat krugove uveo ga je Allen Ginsberg, svojevrsni glasnogovornik i ambasador pokreta. Sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, Šindolić, a zahvaljujući Ginsbergu, upoznaje: Williama S. Burroughsa, Gregoryja Corsa, Lawrencea Ferlinghettija, Garyja Snydera, Michaela McLurea, Roberta Creelyja, Boba Dylana, Patti Smith, Andyja Warhola, Kena Keseya, Huntera S. Thompsona, Charlesa Bukowskog…

Zajedno s njima, godinama je nastupao u SAD­u i Europi i sustavno prevodio djela koja su obilježila prošlo, ali i ovo stoljeće. Mnogi od spomenutih književnika usputno su se bavili crtanjem i slikanjem, pa je Šindolić, prvenstveno kao prijatelj, dobivao neke od likovnih radova čija je vrijednost neprocjenjiva i koji, iz sasvim drugog kuta, govore o jednom od najutjecajnijih umjetničkih pravaca druge polovice dvadesetog stoljeća.

Dio radova iz ove, široj javnosti nepoznate, po mnogo čemu jedinstvene, ponajprije emotivne zbirke, prvi su put izloženi u Šibeniku 2014. na drugom izdanju festivala FALIŠ. Čast nam je da dundo Vojo svoju zbirku svome rodnom gradu pokazuje upravo u našoj galeriji Otok – kažu iz galerije.

Izložba je otvorena do 12. rujna i može se pogledati svakog radnog dana od 11 do 21 sat

Pročitajte još

TIFLOLOŠKI MUZEJ U ZAGREBU Dubrovačka slikarica Anabel Zanze otvara izložbu NE-PRE-PRE-KE

Dulist

REPRIZA ‘Candide ili Optimizam’ ponovno na Velikoj sceni

Dulist

Devet dramskih naslova za jubilarno izdanje Dubrovačkih ljetnih igara

Dulist