Aktualno

PRIHVAĆEN PRIJEDLOG Pročistač vode u Lapadu, a obrada mulja na Osojniku

PRIHVAĆEN PRIJEDLOG Pročistač vode u Lapadu, a obrada mulja na Osojniku

Iz Vodovoda Dubrovnik izvijestili su kako je na sastanku održanom u utorak 21. studenog u Zagrebu ostvaren značajan napredak u pripremi EU projekta ‘Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Dubrovnik’.

-Konzultant Vodovoda Dubrovnik, tvrtka Hidroprojekt-Ing i Wyg international prezentirali su projektni prijedlog Upravi vodnoga gospodarstva pri Ministarstvu zaštite okoliša i energetike i Hrvatskim vodama, kao i konzultantima Jaspersa zaduženima za kontrolu velikih projekata. Prihvaćen je predloženi obuhvat projekta, odnosno dobiveno je zeleno svjetlo da se projektni prijedlog uputi na procjenu utjecaja na okoliš – ističu iz Vodovoda.

Projekt nosi značajna ulaganja u unaprjeđenje vodoopskrbe, međutim specifičnost projekta je bila iznalaženje prihvatljive varijante lokacije uređaja za pročišćavanje te prihvatljivog načina rješavanja mulja s uređaja za pročišćavanje.

-Za projekt su ishođene Jaspers smjernice (2015., 2016.) koje su upućivale na potrebu rješavanja/dokazivanja ovih istaknutih pitanja. Dorađena je opcijska analiza varijantnih rješenja sustava odvodnje i pročišćavanja za aglomeraciju Dubrovnik. Dodatno, s Upravom Vodovoda i Gradom tijekom listopada 2017. provedeno je savjetovanje s javnošću. Rezultat provedenih analiza i postupaka je konačni odabir uređaja za pročišćavanje na lokaciji Lapad te obrada mulja na lokaciji Osojnik – kažu u Vodovodu.

Predstavnici Jaspersa su prihvatili obrazloženja iznesena od strane konzultanata angažiranih na izradi studijske dokumentacije, kao i jasan stav Grada Dubrovnika i Uprave Vodovoda Dubrovnik odnosno njihovu posvećenost realizaciji ovakvog projektnog prijedloga.

-S ovim korakom EU projekt Dubrovnik je ušao u konkretniju fazu pripreme. Preostaje provođenje postupka procjene utjecaja na okoliš, za koju je u vremenskom planu rezervirano 8 mjeseci. Prijava projekta se planira do konca 2018. čime bi se osiguralo korištenje sredstava Europske unije. Financiranje projekta predviđeno je 70 posto iz sredstva Europske unije, a 30 posto iz nacionalnih sredstava (jedinica lokalne samouprave 10 posto, Hrvatske vode 10 posto i državni proračun 10 posto). Procijenjena ukupna vrijednost projekta iznosi 590 milijuna kuna (80 milijuna eura) – ističu iz Vodovoda.

Foto: Vodovod Dubrovnik

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist