Kultura

Preminuo čest gost Kazališta Marina Držića

Preminuo čest gost Kazališta Marina Držića

Nakon duge i teške bolesti, sinoć nešto prije ponoći, u Sarajevu je preminuo poznati bosanskohercegovački režiser Sulejman Kupusović, što je za Anadoliju potvrdila i vršiteljica dužnosti direktora Narodnog pozorišta u Sarajevu Gordana Hrenovica.

Kupusović je bio rado i često viđen u Kazalištu Marina Držića, a publika se još s osmijehom prisjeća njegovih predstava poput Kidaj od svoje žene, Ženski turbo pop bend ili pak Ministar pokvarenjak.

Diplomirao je režiju na Akademiji kazališne i filmske umjetnosti u Zagrebu 1974. godine, te filozofiju i komparativnu književnost na Sveučilištu u Zagrebu. Ostat će u povijesti Bosne i Hercegovine upisan kao prvi školovani teatarski, filmski i televizijski  redatelj, umjetnik rođen u ovoj zemlji. Specijalizirao teatarsku režiju u Varšavi i Krakovu 1986.

U Narodnom pozorištu Sarajevo angažiran je kao prvi redatelj još od studenog 1975. godine.U dva navrata bio je direktor Drame Narodnog pozorišta Sarajevo; prvi put u razdoblju 1987.- 1989. te ratne 1992. do kraja 1993. kada je pokrenuo potpuno zamrli rad Narodnog pozorišta postavivši na scenu prve dvije ratne premijere ovoga nacionalnog kazališta uvelike je pridonio sudjelovanju ovog teatra u svojevrsnom duhovnom otporu opkoljenog Sarajeva.

Od kraja 1993. do kraja 1995. živio je i radio u Ankari i Istanbulu gdje je uspješno režirao u Turskom državnom teatru. U sveukupnoj povijesti bosansko-hercegovačkog teatra Sulejman Kupusović je redatelj sa najviše postavljenih premijernih dramskih i opernih naslova, te najvećim brojem izvedenih predstava, daleko najvećim brojem posjetitelja i sa najvećim brojem nacionalnih i internacionalnih nagrada i priznanja.

Režirao je u teatrima širom ex Jugoslavije, te u Rumunjskoj, Bugarskoj i Turskoj. Predstave u Kupusovićevoj režiji gostovale su u Meksiku, Gvatemali, Francuskoj, Njemačkoj, Španjolskoji, Turskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Švedskoj, Italiji i Austriji. Na televiziji je realizirao desetak tv-igranih filmova, pet televizijkih serija i veliki broj dokumentarnih i glazbenih programa. Najznačajnije redateljske postavke „Kralj Lear“E.Bonda,“ Hrvatski Faust“ i „Gamllet“S. Šnajdera,  Jugoslovenska antiteza“J.Plevneša „Derviš i smrt“ i „Tvrđava“ M.Selimovića,“ Duplo dno“ i „Let u mjestu“ G. Stefanovskog,prva bosansko-hercegovačka opera „Hasanaginica„ A.Horozića,….

 

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist