Aktualno

Preminula povjesničarka umjetnosti Vesna Barbić

Preminula povjesničarka umjetnosti Vesna Barbić

Povjesničarka umjetnosti, Vesna Barbić koja je od 1952. do 1955. obnašala dužnost ravnateljice Umjetničke galerije Dubrovnik preminula je u nedjelju, 12. veljače 2017. u 93-oj godini života.

Vesna Barbić rođena je u Zagrebu 1925. Filozofski fakulultet, grupu povijest umjetnosti, diplomirala je u Zagrebu 1951. Prvo radno mjesto bilo joj je u arhivi Muzeja za umjetnost i obrt gdje je radila još kao apsolventica, a iste godine u srpnju prešla je u Umjetničku galeriju Dubrovnik na mjesto kustosa i v.d. direktora.

Od ožujka 1955. radila je u Galeriji suvremene umjetnosti u Zagrebu. Posljednje radno mjesto joj je bio Atelijer Meštrović u kojemu je bila zaposlena od 1960. do odlaska u mirovinu. Karijeru je završila u zvanju muzejske savjetnice.

Veći dio svoga radnog vijeka posvetila je modernoj umjetnosti, točnije, kiparstvu Ivana Meštrovića, kojega je i osobno poznavala. Uredila je ambijentalni postav stana i Atelijera Meštrović.

Od prvih većih izložaba koje je priredila izdvojila je “Faksimile crteža iz Albertine”, “Razvoj crteža kroz stoljeća” i s tim u vezi proizvodnju papira. Posebno je naglasila ulogu tehničkog osoblja u muzejima o kojemu nitko ne piše u publikacijama, o kojemu nitko ne govori na otvaranjima izložaba, a važan su segment u svakodnevnom radu, osobito pri postavljanju izložaba.

Za svoj rad odlikovana je Priznanjem grada Zagreba, Nagradom Hrvatskog muzejskog društva “Pavao Ritter Vitezović”, za životno djelo i odličjem Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića.  (Izvor: Muzejski dokumentacijski centar)

Umjetnička galerija Dubrovnik

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist