Kultura

Predstavljen pretprogram 64. Ljetnih igara

Predstavljen pretprogram 64. Ljetnih igara

Povodom Dana grada Dubrovnika i Feste svetog Vlaha, intendant Dubrovačkih ljetnih igara Krešimir Dolenčić i direktor glazbenog programa Mladen Tarbuk predstavili su pretprogram 64. Dubrovačkih ljetnih igara.

Intendant Dolenčić zahvalio je svom prethodniku Ivici Prlenderu na dosadašnjem radu i doprinosu Igrama. Potom je istaknuo kako s velikim veseljem već mjesecima radi na program.

– Sve ovo je zapravo poziv na razgovor, što je tema mog razmišljanja o Dubrovniku i prihvaćanja prijedloga da budem intendant. Razgovor s Gradom, među umjetnicima i časnim ljudima na dobrom glasu. Na poslijetku, i sa samim sobom, postavljajući pitanje zašto radimo ovo što radimo – kazao je Dolenčić.

Bogat dramski program 64. sezone Dubrovačkih ljetnih igara obuhvaća tri nova naslova, tri reprizne predstave, jednu dramsku obnovu te dva gostovanja. Premijerni dramski program otvorit će autorski projekt Boba Jelčića i Nataše Rajković ‘Allons enfants’, Boris Bakal i Bacači sjenki potpisuju projekt ‘Otac hrabrost’, a Platonovu monodramu ‘Sokratova obrana’ na Lovrjencu će postaviti slovenski redatelj Tomi Janežič.

Legendarni Vojnovićev Ekvinocijo, premijerno izveden 2004. godine na Lokrumu u režiji Joška Juvančića, vraća se na program nakon pet godina. U repriznom dramskom programu publiku očekuju tri uspješnice: Stullijeva Kate Kapuralica, Dantonova smrt Georga Büchnera te Euripidova Medeja.

Dramska gostovanja uključuju najbolju predstavu prošle hrvatske kazališne sezone ‘Unterstadt’ Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, ‘Slavuj’ Triko Cirkus, suvremeni ples ‘The Beatles’ u koprodukciji DLJI, Collectife Lodgea 22 iz Lyona i Art radionice Lazareti te Prokofjevov balet ‘Romeo i Julija’ Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora.

U sklopu glazbenog programa, koji je predstavio direktor Mladen Tarbuk, vrijedi istaknuti nastup Simfonijskog orkestra Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, Simfonijskog orkestra Mađarske radio televizije i Kodály filharmonijskog zbora iz Debrecena. Nastupit će i London Sinfoniette, te Dubrovački simfonijski orkestar uz još brojne solističke koncerte.

U sklopu jazz programa Igara na Revelinu će nastupiti američki jazz sastav Robert Glasper Experiment, Rufus Wainwright s Matijom Dedićem s programom New York en direct. Povodom proslave ulaska Hrvatske u Europsku uniju ove godine festivalska publika uživat će u Mozartovoj operi ‘Così fan tutte’  u parku Umjetničke škole u režiji Sally Burgess i izvedbi Dubrovačkog simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom Olivera Gilmoura.

U sklopu popratnog programa tijekom trajanja Igara održavat će se program Pisci po miru, filmski program kao i likovne izložbe.

Potporu Igrama na konferenciji za medije izrazili su ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić i gradonačelnik grada Dubrovnika Andro Vlahušić.

Pročitajte još

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović