DuList IN

PREDAVANJE DANIELA RAFAELIĆA Zanimljivi kadrovi Dubrovnika iz prve polovice 20. stoljeća

PREDAVANJE DANIELA RAFAELIĆA Zanimljivi kadrovi Dubrovnika iz prve polovice 20. stoljeća

Predavanje na temu ‘Filmski Dubrovnik i povijesni horizonti: od represije do ekonomije’ održalo se sinoć u Lazaretima u sklopu drugog izdanja filmske manifestacije Tišina Molim!.

Diplomirani povjesničar, filmolog i filmski kritičar, v.d. ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra Daniel Rafaelić prezentirao je temu slabo poznate i žanrovske jugoslavenske kinematografije. Prezentacija je sadržavala filmove koji su snimani u Dubrovniku u prvoj polovici 20. stoljeća. Prikazani su zanimljivi isječci iz filmova ‘Princ od Arkadije’ i ‘Mornarsko mezimče’ u kojem radnja obuhvaća Boninovo, Posat, Peskariju i Pile.

Za kraj, Rafaelić je publiku upoznao sa, većini nas, nepoznatim dubrovačkim glumcem, Petrom Knegom, američkoj publici poznatiji kao Peter Coe. Rođen je 1918. godine, studirao je u Londonu, zatim u New Yorku, nakon čeka se odlučio za Hollywood gdje je i snimio većinu filmova. Prije svoje glumačke karijere planirao je sudjelovati na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. godine, ali u tome nije uspio. Imao je osam žena i šesnaestoro djece.

Posjetitelji su nakon predavanja uživali u projekciji ‘Operacija Ticijan’, jednom od prvih jugoslavensko-američkih krimi-trilera, koji je u cijelosti snimljen u Dubrovniku i u vinima šarmantnih dubrovačkih naziva Vinarije Crvik.

Pročitajte još

‘Župski pjat’ počeo đirom po vinogradu i radionicom o rogaču

Dulist

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist