Aktualno

POVRAT ZEMLJE NA JUGU Gredelj zbog Prevlake traži smjenu ministra Miljenića

POVRAT ZEMLJE NA JUGU Gredelj zbog Prevlake traži smjenu ministra Miljenića

Vladimir Gredelj danas je u ime 20 obitelji kojima je u vrijeme bivše države oduzeta zemlja na Prevlaci zatražio razrješenje ministra pravosuđa Orsata Miljenića, te Silvija Čalića, predsjednika Upravnog suda u Splitu.

Gredelj je ustvrdio, kako donosi Index, da Ministarstvo pravosuđa do danas nije poduzelo ništa, unatoč obraćanjima ministru i činjenici da je Ustavni sud prije godinu dana ukinuo odluke upravnih tijela Ministarstva i prvostupanjskih tijela donesene u postupcima koji su se vodili zbog povrata zemljišta te ih je vratio na ponovni postupak.

– Slučaj je pravomoćno okončan, Ustavni sud je donio odluku, ali kad to treba realizirati i vratiti ljudima zemlju onda izvršna vlast opstruira odluku Ustavnog suda i ne poštuje pravni poredak Republike Hrvatske – rekao je na konferenciji za novinare odvjetnik Gredelj. U svom zahtjevu kojega je uputio premijeru Zoranu Milanoviću istaknuo je kako je ministar Miljenić ili nesposoban za obavljanje svoga posla ili ga svjesno obavlja protivno zakonu.

S druge strane, od Visokog upravnog suda zatražio je razrješenje predsjednika splitskog Upravnog suda Silvija Čalića. Njemu se pak tri puta obraćao radi žurnog rješavanja već 20 godina neriješenih predmeta, no na njegove podneske Čalić je ustvrdio da ti predmeti nisu propisom određeni kao hitni te da će se na njima raditi prema zakonskom slijedu prioriteta.

Time je, smatra Gredelj, povrijedio odredbe Zakona o sudovima, sudskog poslovnika, Ustava i Europske konvencije o ljudskim pravima.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist