Hrvatska

Potpisan Ugovor Luke Ploče i kineskog CNBM vrijedan 30 milijuna eura

Potpisan Ugovor Luke Ploče i kineskog CNBM vrijedan 30 milijuna eura

U petak 26. rujna 2014. godine, svečano je potpisan ugovor između Luke Ploče d.d. i tvrtke CNBM International Engineering Co, Ltd. Ugovor je potpisan u sklopu realizacije projekta izgradnje i opremanja Terminala rasutih tereta u Luci Ploče po modelu javno privatnog partnerstva, gdje je davatelj koncesije Lučka Uprava Ploče zadužena za izgradnju infrastrukture, a Luka Ploče d.d. kao koncesionar je zadužena za nabavku i ugradnju prekrcajne opreme.

Vrijednost ugovora je 30 milijuna eura, a kompanija CNBM za taj je posao odabrana na međunarodnom pozivnom natječaju među 14 kandidata kao najbolji ponuditelj. Potpisujući ugovor predsjednik Uprave Luke Ploče Ivan Pavlović i zamjenik predsjednika Uprave CNBM-a Yang Jianqiang izrazili su zadovoljstvo tom poslovnom suradnjom uvjereni da će se sve izvesti u dogovorenim rokovima do oko sredine 2016. godine.

„Novi terminal zasigurno će poboljšati gospodarsku sliku Ploča i općenito Hrvatske. Godišnji kapacitet tog terminala bit će 4,6 milijuna tona u prvoj fazi izgradnje, s mogućnošću uplovljavanja brodova do 180 tisuća tona nosivosti i gazom do 19 metara, dok će dnevni kapacitet pretovara biti 35 tisuća tona, što će znatno povećati konkurentnosti pločanske luke i koridora Vc“, istaknuo je predsjednik Uprave Luke Ploče Ivan Pavlović.

„Zadovoljan što država može garantirati za kredit koji, uz ostalo, osigurava razvoj suprastrukture Luke Ploče. Nadam se kako će ulaganje u tu infrastrukturu i kredit za koji država garantira od oko 100 milijuna eura ukupno za razvoj Luke Ploče donijeti dobre rezultate i velike pomake u teretnom prometu u toj Luci, ali i u cijeloj Hrvatskoj“, rekao je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

Terminal rasutih tereta jedna je od najvažnijih investicija Projekta integracije trgovine i transporta koji je počeo 2005. uz sudjelovanje Svjetske banke i Europske banke za obnovu i razvoj, hrvatske Vlade te Luke Ploče i Lučke uprave Ploče, koja je i davatelj koncesije za taj terminal i zadužena za razvoj infrastrukture.

Potpisivanju ugovora bili su prisutni i potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić te ministar financija Boris Lalovac, kao i veleposlanica Narodne Republike Kine u RH Deng Ying te voditelj ureda Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju Carlos Pinerúa.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist