Crna kronika

‘PORAT 2015.’ Podignuta optužnica protiv dilera s cruisera MSC Poesia

'PORAT 2015.' Podignuta optužnica protiv dilera s cruisera MSC Poesia

USKOK je 12. veljače nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv četvorice hrvatskih državljana V. P. (1966.), T. S. (1981.), A. P. (1981.) A. S. (1981.) i jednog crnogorskog državljanina G. M. (1980.) zbog počinjenja kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja.

Podsjetimo, radi se o slučaju iz listopada 2015. godine, kada je PU dubrovačko neretvanska operativnom akcijom suzbila međunarodni lanac krijumičara drogom na cruiseru MSC Poesia, kada je uhićeno više osoba.
Kodna akcija nazvana je ‘Porat 2015.’, a zanimljivo je istaknuti kako nikad u povijesti RH do danas policija nije upala na brod na kružnom putovanju.

Kako se navodi u priopćenju USKOK-a, ‘optužnicom se prvookrivljeniku, drugookrivljeniku i četvtookrivljeniku stavlja na teret da su, od početka 2015. godine do 30. listopada 2015., sukladno prethodnom planu i dogovoru o zajedničkom djelovanju s više zasad nepoznatih osoba, kupovali velike količine kokaina u Brazilu te ga krijumčarili do Europe radi daljnje prodaje na području Hrvatske i Crne Gore.’

Od zasad nepoznatih osoba na području Brazila drugookrivljenik i četvrtookrivljenik su kupili najmanje 200 kilograma kokaina. Drogu su nakon preuzimanja skrivali na jednom brodu te su je po njegovom dolasku u Dubrovnik iznosili s broda i, sukladno narudžbama, prodavali trećeokrivljeniku i drugim kupcima radi daljnje preprodaje. Tako je prvookrivljeni član posade broda, prema dogovoru s drugookrivljenikom i uputama koje je od njega dobivao, prilikom svakog dolaska u Dubrovnik s broda iznosio manje količine droge koju je potom, u dogovoru s četvrtookrivljenikom a prema narudžbi trećeookrivljenika, predavao kupcima, a po uputi drugookrivljenika drogu je predavao i četvrtookrivljeniku i petookrivljeniku radi daljnje prodaje. Prilikom pretrage broda kod prvookrivljenika je pronađeno 2,9 kilograma kokaina, a od preostale količine kokaina nabavljenog na području Brazila nepoznatoj osobi u Crnoj Gori predali su 40 kilograma, 14 kilograma osobi koja je s drogom uhićena u Italiji, a 141,5 kilograma kokaina vrijednog najmanje 5.235.500,00 eura okrivljenici su prokrijumčarili u Hrvatsku i Crnu Goru – detalji su sa službene stranice USKOK-a.

U optužnici je predloženo produljenje istražnog zatvora protiv dvojice okrivljenika.

Pročitajte još

[FOTO] SUDAR NA MAGISTRALI Dva automobila i cisterna, jedna osoba prevezena u bolnicu

Dulist

GOSPODARSKI KRIMINALITET Nizom kaznenih djela 41-godišnjak pričinio štetu od preko 100 tisuća eura

Dulist

Napustio nas je Nikša Bender, dugogodišnji turistički djelatnik

Dulist