Vaše vijesti

‘Pomozite, sijeku stoljetne čemprese!’

Sječa čempresa

‘Dođite , pomozite, sijeku stoljetne čemprese iza FINA-e’ – čuli smo očajne vapaje naših sugrađana prošli vikend preko našeg Zelenog telefona, EkoFona.

Stigli smo za 20 minuta, po pozivima u našu 1. Eko patrolu ove godine, ali četiri stoljetna čempresa su već bila posječena i brzo šutom prekrivena, da se ne vidi što se učinilo!

Naši sugrađani koji žive okolo gradilišta iza FINA-e su zvali komunalne službe, bili su, kažu, ali izvoditelji radova su nastavili poslije po svome… Žele cijeli prostor očistiti/kažu tu je nedavno bila zgrada, pa su je srušili?

Vidjeli smo kako bager žurno ukrcava u žute kamione sasječene granje čempresa ali ne samo sasječene grane čempresa nego i lijepe stare kamene kolone – bila je to otužna slika!

‘Kako se ovo sve dozvoljava?’ – pitamo se i mi i naši brojni ekološki osviješteni sugrađani. Do kada će se sve ova sječa i uništavanje naše baštine dopuštati u našem Gradu i hoće li za ovaj i ostale ekocide itko odgovarati..? Sada kada smo u EU trebala bi se primjenjivati i stroga EU pravila za zaštitu okoliša i prirode.

Još bi na kraju dodali da se ovaj silni šut i granje sigurno odvozi nažalost u našu zaštićenu Rijeku dubrovačku na divlje odlagalište ispod puta za Pobrežja, na predio Čavli iznad ljetnikovca Bobali jer unatoč tome što je Grad Dubrovnik obećao prošle jeseni da se na Čavlima neće više odlagati šut, smeće i glomazni otpad ono se ipak odlaže, nekoliko puta smo vidjeli kamione i to zabilježili našom kamerom…

Jadranka Šimunović

 

 

Pročitajte još

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist