Natrag
26.6.2017 03:46

facebook

twitter

google

rss

dulist

Pogledajte budući izgled Uvale!

17.5.2012 @ 9:13 Dulist Aktualno
Pogledajte budući izgled Uvale!
6;6

Podijelite:

Ocjenjivački sud je među pristiglih 28 radova izabrao kao najbolje rješenje budućeg izgleda Uvale Lapad rad autora Sonje Tadej, Marije Grković i Zvonimira Pavkovića.

Rad je nagrađen iznosom od 40 tisuća kuna. Riječ je, podjetimo o javnom natječaju za izradu Idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja za uređenje plažno-rekreacijskog prostora uvale Sumratin u Dubrovniku. Investitor i raspisivač je Dubrovačko-neretvanska županija koja će rezultate natječaja predstaviti ovog petka na konferenciji za novinare.

Natječaj je proveden u organizaciji Društva arhitekata Dubrovnik, na čijim je službenim stranicama navedeno kako je na natječaj, koji je trajao 01. ožujka do 03. svibnja 2012. godine pristiglo je 28 radova. Ocjenjivački sud činili su Marina Oreb, Berislav Iskra, Silva Vlašić, Maro Kristić, Ivo Klaić, Davor Bušnja i Ida Polzer.

Drugu nagradu od 25 tisuća kuna dobila je tvrtka HABITAT d.o.o. dok je treću nagradu od 15 tisuća kuna dobio autorski tim Tin Sven Franić, Vanja Rister, Paula Žinić, Andrea Cvetko Zdunić i Nikola Fabijanić.

– Prostor obalnog pojasa uvale Sumratin, kao jedno od rijetkih područja sačuvanih kao javna gradska plaža u Dubrovniku, nastojalo se sagledati slojevito, te unutar njega ostvariti primjeren i stimulativni javni prostor, formiran i programiran, kako u odnosu na uži, tako i na širi kontekst, te uvažiti kulturno-povijesne i hortikulturne vrijednosti prostora. Topografski zahtjevan teren, tijekom vremena neplanski parcijalno uređivan rezultirao je nizom nepovezanih i nedefiniranih cjelina, te se kao osnovna misao predloženog rješenja definirala potreba uspostavljanja jedinstva prostora obuhvata i kontinuiranog pješačkog povezivanja.

Istovremeno je prepoznata potreba uspostave različitih režima korištenja prostora, kako u smislu sezonskog – vansezonskog, tako i u smislu definiranja različitog karaktera formiranih prostornih cjelina. Kao prioritet postavljeno je očuvanje autohtone vegetacije, izgradnja je svedena na minimum: prenamjenu i adaptaciju postojećih objekata (poluukopana spremišta na istočnom rubu parcele i objekt svlačionica i tuševa uz more). Predviđeno je rušenje neadekvatno pozicionirane, nekvalitetne postojeće građevine restorana na plaži s ciljem proširenja plaže i bolje prostorne povezanosti cjeline – napisano je u uvodu prvonagrađenog rada.

U fotogaleriji možete pogledati tri nagrađena rješenja budućeg izgleda Uvale Lapad
 

Komentari





O autoru: Dulist


Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana