Politika

“Pobjednički duh Kukuriku koalicije”

"Pobjednički duh Kukuriku koalicije"

Arsen Bauk, 38-godišnji Bračanin predvodi listu SDP-a u X. izbornoj jedinici.

Član je SDP-a od osamnaeste godine, bio je predsjednik Foruma mladih, a kad je Račan postao premijer, imenovan je pomoćnikom ministra obrane za informatičku tehnologiju i komunikacije. Inače, po struci je profesor matematike i informatike.

Poznate su sve izborne liste. Kako komentirate onu Kukuriku koalicije u desetoj izbornoj jedinici i kojem se rezultatu nadate?

– Na listi Kukuriku koalicije u desetoj izbornoj jedinici iz Dubrovačko – neretvanske županije nalaze se četiri kandidata, svi redom izborni pobjednici, bilo kao gradonačelnici, načelnici, zamjenici ili predsjednici stranačkih podružnica. Vjerujem da će se taj pobjednički duh prenijeti i na cijelu desetu izbornu jedinicu. Očekujem da budemo najjača lista, a hoće li to značiti šest ili sedam mandata, ovisit će i o tome koje će još liste prijeći prag.

Nakon svih događanja u HDZ-u u posljednje vrijeme, hoće li moguća pobjeda Kukuriku koalicije biti s okusom gorčine, jer se ipak borite s karikiram, osobom na respiratoru?

– Neće i to iz nekoliko razloga. HDZ nije na respiratoru, HDZ je na vlasti, ne samo u državi nego u mnogim županijama, gradovima i općinama i to temeljem rezultata izbora i kampanje koja je najvjerojatnije većim dijelom financirana iz nelegalnih izvora. Za sve što im se događa mi im doista nismo krivi, krivi su sami. Ne bih mogao reći niti da je nezasluženo. Mislim da još uvijek ne pokazuju da su iz ovog što im se događa nešto naučili. Gorčine može biti jedino kod onih koji zbog ovakve vlasti loše žive, ali to onda nije iz nekakvog sažaljenja prema HDZ-u. Stoga je važno napomenuti našim glasačima da izbori nisu gotovi dok se ne prebroje glasovi i ne objave rezultati i da nema opuštanja niti podcjenjivanja suparnika u što bi spadala i ova usporedba s osobom na respiratoru.

AUTOCESTA KROZ BIH

U Pelješki most je dosada uloženo 60-tak milijuna kuna, znači li to da će taj novac biti 'bačen u vjetar' ukoliko Kukuriku koalicija dođe na vlast?

– Koliko je stvarno uloženo u most, a koliko u crne torbe i crne fondove tek treba vidjeti. Jedina stranka koja je dokazani protivnik izgradnje mosta je HDZ. Oni su u dva mandata učinili sve da se taj projekt ne završi. Ne samo da se ne završi nego još nije praktički ni započet. Iznos koji ste spomenuli je negdje oko pedesetine ukupnih sredstava koja su potrebna za most. Pa više je novaca Barišić skupio za HDZ, nego što je HDZ osigurao za most. Hrvatskoj je potreban taj most, a kad će biti sagrađen zavisit će i o tome koliko ćemo biti uspješni u jačanju gospodarstva i vođenju države.

Kukuriku koalicija drži da bi autocesta do Dubrovnika trebala prolaziti kroz BiH. Na skupu u Dubrovniku predsjednik SDP-a Zoran Milanović je istakao kako o tome treba pregovarati s BiH vlastima. Što ako pregovori ne uspiju, gdje smo onda?

– Mislim da Hrvatska ima dosta jake argumente i dosta dobru pregovaračku poziciju. Također, mislim da je i u interesu BiH da se na taj način riješi pitanje prometne povezanosti. Ne bi mogao zamisliti situaciju da pregovori ne uspiju, mislim da bi to dosta loše utjecalo na odnose dviju zemalja, a to nije u interesu niti Hrvatske, a niti Bosne i Hercegovine.

Mlad, a političar

Mlad ste čovjek i odlučili ste se za politiku. Jeste li se dosada razočarali u politiku ili političare, kako u Vašim redovima, tako i u drugim strankama?

– Ne, iako je bilo situacija kad su me pojedini postupci nekih političara neugodno iznenadili. Bilo je i onih obrnutih, kad bi me neki postupak oduševio.

Zašto se u Hrvatskoj više mladih ljudi ne bavi politikom? Ima li šanse da se po tom pitanju nešto promijeni?

– SDP uživa najveću potporu među mladima i ima najviše mladih u svojim redovima. Promjenama u državi kojima se nadamo nakon izbora povećavaju se i šanse da se nešto po tom pitanju promijeni. Sada mladi gledaju politiku s distance, a tome su dosta doprinijeli i političari, posebno oni koji su sad u domeni represivnog aparata.

Bojite li se reakcije žitelja dubrovačko – neretvanske županije da i dalje budu odvojeni od ostatka Hrvatske, pogotovo što nudite vezu preko BiH?

– Kako bi ta cesta skraćivala put do Zagreba za oko sat vremena, vjerujem da bi i reakcije bile dobre. Mislim da bi se reakcija žitelja Dubrovačko – neretvanske županije trebali bojati oni koji su dvaput na izborima obećavali izgradnju mosta, a nisu ništa napravili, osim što su oni koji su ih vodili ukrali više desetaka milijuna kuna. A kuda ide cesta tih desetak kilometara manje je bitno ako nema granične kontrole.
 
CRNI FONDOVI I NOVCI "ISPOD STOLA"
 
Nesporna je borba protiv korupcije u RH posljednjih mjeseci. Jeste li spremni da Mladen Bajić pokrene istražne radnje i u slučajevima afere riječke tržnice, Sisačko – moslavačke županije vezano za ceste ili Zagrebačkog holdinga, za što se Kukuriku koalicija proziva posljednjih godina?

– Kako to mislite „jesmo li spremni“, pa valjda bi trebalo pitati je li državni odvjetnik spreman, odnosno postoji li dovoljno dokaza. I naravno, ako je imao osnove za pokretanje istrage, a nije je pokrenuo trebalo bi ga pitati zašto nije. Ovako, o tome se priča, HDZ i gospođa Kosor to povremeno izvlače na površinu da se skrene pažnja s njihovih afera koje su nesporne. A ne znam koga je to gospođa Kosor prijavila da bi i ona imala zasluge za borbu protiv korupcije, ali svi znamo koga nije prijavila – nije prijavila one koji su joj dali torbu s novcem iz crnog fonda i rekli da se izbori dobivaju s dvije trećine novca „ispod stola“.

Čelnom čovjeku Kukuriku koalicije Radimiru Čačiću sudi se u Mađarskoj zbog sudjelovanja u prometnoj nesreći sa smrtnim posljedicama. Može li se ishod suđenja odraziti negativno na Kukuriku koaliciju, ako uzmemo pod pretpostavku, da ćete po završetku suđenja, biti na vlasti u RH?

– O tome je već sve rečeno. Gospodin Čačić je izjavio da će se, ukoliko bude osuđen na bezuvjetnu zatvorsku kaznu povući iz politike.
 
S 14. MJESTA DO POBJEDE

Jeste li zadovoljni koalicijskom vlašću u Dubrovniku na čelu s gradonačelnikom Androm Vlahušićem? Budući da se u političkim krugovima Grada sve glasnije može čuti kako će gradonačelnik biti pozicioniran na 14 mjesto na listi, znači li to da ga kažnjavate?

– Mislim da niti ja ne bi volio da netko sa strane ocjenjuje lokalnu vlast u mojoj općini, pa onda tako niti Dubrovčani ne bi voljeli da se i ja, koji nisam iz Dubrovnika, u to upuštam. O tome će građani svoje reći na lokalnim izborima, a sad su nacionalni izbori i sad se ocjenjuje Vlada Jadranke Kosor i Ive Sanadera. Što se tiče mjesta na listi, njih svaka stranka određuje samostalno i HNS je tako odlučio. Ali ova me situacija podsjeća na listu koalicije SDP/HSLS na izborima 2000. godine kad je 14. na listi bio Ivan Šprlje, tadašnji župan, a župan je nakon toga pobijedio na lokalnim izborima. Zatim je 2003. godine to bila gospođa Olga Muratti. Danas je i ona izborna pobjednica, predsjednica je Gradskog vijeća Dubrovnika. Na prošlim izborima 14. je bila Tonka Ivčević, nakon toga je opet izabrana za gradonačelnicu Komiže, a sad je na izglednom mjestu na ovoj listi. Dakle, dosad se nije pokazalo da je to mjesto kazna, dapače svi koji su bili na tom mjestu nakon toga su pobijedili na izborima.
 

 

JUČER POMOĆNIK MINISTRA, A SUTRA?
Ne proričem budućnost

Bili ste pomoćnik ministra u MORH-u. Na kojoj se poziciji vidite u budućnosti s obzirom na stečeno iskustvo?

– Ne gledam u kristalnu kuglu i ne proričem budućnost. Tko će gdje u budućnosti biti ovisit će o mnogim stvarima. Sigurno je da će iskustvo o kojem govorite biti uzeto u obzir, kako meni tako i drugim kolegicama i kolegama. Sad je prioritet ostvariti što bolji rezultat na izborima.
 

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist