Hrvatska

Plenković u Dubrovniku: Osuđujem provokacije u Kninu, a još ne znamo tko će na listu iz Dubrovnika

Plenković u Dubrovniku: Osuđujem provokacije u Kninu, a još ne znamo tko će na listu iz Dubrovnika

 Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković osudio je u subotu u Dubrovniku ‘sve provokacije u Kninu’, a poručio je kako je govor Kolinde Grabar Kitarović na proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalonsti i Dana hrvatskih branitelja bio državnički te kako njezino uključivanje u predizbornu kampanju insinuiraju političari i komentari s lijevog spektra.
Plenković je u Dubrovniku na konferenciji za novinare obznanio javnosti kako će saborski zastupnik iz redova HSP AS-a Ivan Kirin prijeći u HDZ, a upitan od strane novinara osuđuje li Hrvatska demokratska zajendica ustaške povike i pjesme koji su se mogli čuti na sinoćnjoj proslavi u Kninu, istaknuo je kako osuđuje ‘sve provokacije’.
– HDZ je uvijek osuđivao sve akte koji su bili provokacijskog karktera kada smo slavili najvažniji dan moderne povijesti Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja. Hrvatska demokratska zajednica je jučer bila jako zastupljena u Kninu, simbolu naše slobode, pobjede i okončanja velikosrpskog Miloševićevog projekta i agresije ne samo na Hrvatsku nego i na Sloveniju i BiH. Bilo kakve provokacije na taj dan nisu usmjerene niti na stabilnost Hrvatske niti pridonose dobrosusjedskoj suradnji – rekao je Plenković.
Ustvrdio je kako je bilo neprimjereno spaljivati zastavu Srbije te dodao kako je policija ispravno reagirala. Odgovarajući na upite, Plenković nije htio komentirati prekršajnu prijavu koju je dobio na sinoćnjem koncertu pjevač Marko Perković Thompson, a istaknuo je kako je program HDZ-a pred zgotovljavanjem. Predsjednik HDZ-a također je odbacio navode kako se predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović uključila u predizbornu kampanju.
– Predsjednica je održala prigodan govor. Nijedna poruka nije sporna, a komentari političara s lijevog spektra, pa i pojedini komentatori s te strane nastoje insinuirati da ona nešto pomaže u predizbornoj kampanji. Kampanja još nije niti počela, a njezin govor je bio dobar, primjeren i državnički, onakav kakav treba biti – rekao je Plenković te odgovarajući na upit istaknuo i kako Knin i Sinj nisu izgubili svoj smisao zbog političkih sukoba.
– Knin i Sinj ne mogu izgubiti svoj smisao. Svi koji su došli u Knin došli su odati počast hrvatskim braniteljima, živim i poginulim i njihovim obiteljima. Položili smo vijenac, iskazali pijetet i prisjetili se uloge prvog hrvatskog predsjednika dr. Franja Tuđmana koji je svojim vodstvom osigurao stratešku i ključnu odluku za slobodu Hrvatske. Ako netko ima namjere zlorabiti taj dan to nije HDZ. Što se tiče Sinja, ja sam prošle godine u Bruxelles povodom 300. godišnjice Sinjske alke, doveo više od 60 članova alkarskog društva Sinj. Smatram kako je to izuzetno vrijedna baština i svatko tko želi doći u Sinj pokazuje poštovanje prema svemu onome što je Cetinska krajina u povijesti napravila – rekao je Plenković.
Odgovarajući na upit koliki povratak, odnosno odlazak biračkog tijela HDZ-a očekuje u i iz pravaca nove Domoljubne koalcije pod pravaškim kišobranom i Mosta nezavisnih lista, Plenković je ustvrdio kako na izborima očekuje pobjedu.
– Očekujem pobjedu. Činjenica da dr. Kirin upravo sada odlučuje pristupiti HDZ-u pokazuje kako smo u svojoj doktrini uvijek utemeljni i na mislima dr. Ante Starčevića i na naslijeđu Stjepana Radića i dr. Franja Tuđmana. Mi smo ključna stranka desnog centra i na taj način ćemo osigurati veću potporu birača nego prije. Predizborne ankete pokazuju kako smo se opravili od pada rejtinga i imamo uzlazni trend, dok je trend SDP-a prema dolje – rekao je Plenković.
Odgovarajući na upit Plenković je ustvrdio i kako još nisu definirane izborne liste za nijednu izbornu jedinicu, te kako će to naravno biti napravljeno unutar zakonskog roka.
Uskoro bivši član HSP AS-a Ivan Kirin svoj prelazak u HDZ obrazložio je rekavši kako Hrvatskoj treba drugi smjer.
– Mi dijelimo iste demokršćanske stavove i načela. Ovakvu odluku donosim jer Hrvatskoj treba drugi smjer. Mora doći do napretka, a svi mi koji tako mislimmo trebamo biti na istom mjestu i imati ista stajališta – rekao je Kirin te dodao kako se rasprave u Saboru ne mogu voditi na ideološkoj razini.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist