Kultura

‘Pjesma i Dubrovnik uzajamno se vole’

'Pjesma i Dubrovnik uzajamno se vole'

Hrvatski liječnik s pjesničkom i diplomatskom karijerom, Drago Štambuk predstavio se dubrovačkoj publici poetskim recitalom u Festivalskoj palači Dubrovačkih ljetnih igara u ponedjeljak, 18. rujna 2017.

Kao veleposlanik Republike Hrvatske Štambuk je radio u Indiji, Egiptu, Južnoj Koreji, Japanu i Brazilu, a utemeljitelj je i predsjedavajući festivala poezije “Croatia rediviva” na otoku Braču od 1991. Draga Štambuka dubrovačkoj publici predstavila je povjesničarka književnosti dr. sc. Katja Bakija i u ime mađarskog počasnog konzulata zahvalila Dubrovačkim ljetnim igrama i ravnateljici Ivani Medo Bogdanović na pomoći u organizaciji ove poetske večeri. Bakija je naglasila kako joj je čast najaviti dr. Draga Štambuka, koji je pravi „brački kozmopolit“ kako ga je nazvala Vesna Parun te istaknuti hrvatski pjesnik, dobitnik brojnih književnih i mirovnih nagrada.
Počasna mađarska konzulica Katja Bakija govorila je o Štambukovim poklisarskim misijama na udaljenim diplomatskim destinacijama te kazala kako je on poslanik, sluga riječi koji svjedoči o bogatstvu hrvatske pisane riječi, koju i sam obogaćuje.
Uvodno je u svom obraćanju Štambuk rekao kako malo koji grad ima tako božanski nestvarnu ljepotu te da se pjesma i Dubrovnik uzajamno vole. Autor je recitirao svoje, za ovu prigodu odabrane pjesme, počevši s Betlehemskom, koja je, kao i sve ostale ganula publiku, a recital je završio njegovom nagrađenom ljubavnom pjesmom Alat bola, za koju je Štambuk dobio „Veliku zlatnu plaketu“ na natječaju za najljepšu neobjavljenu ljubavnu pjesmu „Zvonimir Golob“ za 2017. godinu.

Pročitajte još

Goran Višnjić se vraća na Igre, stiže i Zrinka Cvitešić

Dulist

‘DRUGA STRANA POVIJESTI’ Dubrovačka glazbena ostavština svečano predstavljena u Salzburgu

Dulist

KOPRODUKCIJA KMD-A U Varaždinu premijerno izvedena ‘Madama Butterfly’

Dulist