Grad

PISMO LINĐOVKI Umjetnički ravnatelj stvara “novi” Linđo, spali smo na razinu prosječnog KUD-a!

Folklorni ansambl Linđo

Nakon što je DuList probio višemjesečnu šutnju o teškoj situaciji u Folklornom ansamblu Linđo, a o kojoj se razgovaralo u petak popodne i na dugoočekivanom Upravnom vijeću, obratile su nam se dugogodišnje članice. Pismo u kojem se pojašnjava situacija u Linđu, ali i apel ‘starijih’ članica upućen članovima Upravnog vijeća prenosimo u cjelosti:  

Poštovani članovi Upravnog vijeća Folklornog ansambla Linđo,

Iskreno zabrinute za budućnost Linđa, odlučile smo upoznati Vas s našim viđenjem situacije u ansamblu proteklih nekoliko mjeseci. Iako već neko vrijeme ne sudjelujemo u radu Linđa, kao dugogodišnje članice osjećamo odgovornost upozoriti na neke vrlo očite propuste koji ozbiljno ugrožavaju Linđov opstanak, bar na onoj razini koja je održavana dugih 50 godina.

Upoznati ste sa situacijom udaljavanja 5 članica iz ansambla u listopadu prošle godine. Odlukom UV-a nastavile smo sudjelovati u radu Linđa, međutim na probama smo ignorirane te nijedna nije bila određena nastupati na nastupu za blagdan sv. Lucije. Time se umjetnički direktor oglušio na odluku Upravnog vijeća, a dugogodišnjim plesačicama onemogućeno je nastupiti na koncertu humanitarnog karaktera. Nastavljanje ignoriranja na probama rezultiralo je odlukom da ne želimo biti dio takvog, “novog” Linđa. One među nama koje nisu odustale iz navedenog razloga, prestale su dolaziti na probe zbog potpuno demotivirajućeg načina rada i neorganiziranog vođenja plesnog programa. Važno je i napomenuti kako se nikada nije dogodilo da u tako kratkom vremenu ansambl napusti znatan broj članica koje su plesački i pjevački iznijele barem posljednjih 5 sezona. Iz ureda ravnateljice nije bilo nikakve reakcije na ovakvu situaciju.

Treba imati na umu specifičnost Linđa kao folklornog ansambla koji je osnovan zbog potrebe bogaćenja dubrovačke turističke ponude, pa je najveći naglasak s razlogom stavljen na atraktivnost programa zbog kojeg je Linđo prepoznat i jedinstven. U proteklih 7 mjeseci repertoar plesnih točaka koje se izvode na probama i nastupima znatno je reduciran. Zanemarivanjem velikog broja atraktivnih koreografija koje se uspješno izvode dugi niz godina, Linđo je doveden na razinu prosječnog KUD-a. Kao zamjena dosadašnjim plesnim točkama postavljene su samo dvije koreografije, od kojih jedna neće biti spremna za nadolazeću sezonu. Izvođački, tzv. “A” sastav osjetno je pomlađen zbog demotiviranosti i nezadovoljstva određenog broja starijih članova, a naročito članica. Mlađi članovi nisu u potpunosti spremni izvoditi cjelokupni program, ne svojom krivicom već zbog nedostatka iskustva i neadekvatne pripreme na probama.

Nemojte dopustiti da polustoljetna tradicija nestane u nekoliko mjeseci pa da se ostvari ona: “Fermaj Linđo, dobro je bilo!” Linđo treba još dugo plesati!

Lijep pozdrav!

Mirta Brajak, Klara Brunsko, Lukrecija Dragić, Andrea Gjaja, Doris Kristić, Petra Miličić, Ana Mitić, Dora Mitić, Dubravka Oršulić, Ivana Petrović, Katarina Radić, Martina Radić, Ana Sentović, Ivona Šoša

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović