Zanimljivosti

Pet savjeta za sprječavanje visokog krvnog tlaka

Pet savjeta za sprječavanje visokog krvnog tlaka
Visoki krvni tlak jedna je od najčešćih bolesti kod većine stanovništva ne samo u Hrvatskoj, nego i u cijelom svijetu.
Smrtnost od kardiovaskularnih bolesti koje dovode do začepljenja krvnih sudova u srcu ili na mozgu te do infarkta i moždanog udara su najčešći uzroci smrtnosti u svijetu. Što biste trebali napraviti, pročitajte u idućim retcima.

Izbjegavaj sol – smanji unos soli – počevši od fast fooda i gotove hrane, kao i suhomesnatih proizvoda, pa do grickalica te soli koju dodaješ u tanjur. Umjesto da soliš, dotjeraj okus obroka začinima: bosiljkom, origanom, kurkumom ili kajenskim paprom.

Smanji kavu – izbjegavaj previše kave i napitke koji sadrže kofein te mogu utjecati na povišenje tlaka. Umjesto kave, preporučuje se zeleni čaj jer sadrži polifenole koji blagotvorno djeluju na srce i krvne žile. Koristan je i čaj od šipka, jer potiče izbacivanje tekućine.

Redovito kontroliraj tlak – vodi dnevnik i u suradnji s liječnikom prilagođavaj terapiju. Naime, visoki tlak ljeti zna dosta pasti pa treba prilagođavati doze lijekova, osobito onih koji djeluju kao diuretici, upozoravaju liječnici.

Jedi voće i povrće i to ono bogato kalijem – među najboljim izvorima su slatki krumpir, rajčice, narančin sok, krumpiri, banane, grah, grašak, dinja, lubenica te sušeno voće poput šljiva i grožđica. Odlična namirnica u borbi s visokim tlakom je i tamna čokolada.

Ispijanje čaja pomaže snižavanju krvnog tlaka – pokazuju brojna istraživanja. Posebno su se korisnima pokazali čaj od hibiskusa i čaj od gloga (cvijeta i listova oko cvijeta). I čaj od kamilice može biti dobro rješenje jer također snižava krvni tlak.

Izvor: Zdrava Krava

Pročitajte još

GLASAJTE ZA OŠ GRUDA Pomozimo školarcima da obnove knjižnicu

Dulist

TURISTIČKI EXPERIENCI SVE POPULARNIJI Niša koju uz malo kreativnosti, a bez puno ulaganja, možete dobro iskoristiti

Ivana Mijić Vulinović

ODNOSI S JAVNOŠĆU U ONLINE OKRUŽENJU Nastupno predavanje Romane John

Dulist