DuList IN

Otvoren je UNSEEN mini film festival u Cavtatu!

Otvoren je UNSEEN mini film festival u Cavtatu!

Otvoren je UNSEEN mini film festival u Cavtatu! Nakon obraćanja i zahvala organizatora festivala: Karle Crnčević, Mile Pavićević i Orsata Frankovića, žiri zadužen za selekciju filmova mladih autora do 35 godina obrazložio je svoj izbor i zahvalio se svim autorima koji su poslali svoje filmove na javni poziv prvog izdanja UNSEEN mini-film festivala.

Festival je otvoren projekcijom filmova iz Off-programa u punom Domu kulture u Cavtatu. Prvi prikazani film na festivalu djelo je njemačke autorice Josephine Ehlert, Friedenshöhe iz 2016. koji bavi paralelnim ljubavnim životima glavne junakinje Aline.

Drugi film prikazan sinoć u Cavtatu, dokumentarni je film redatelja Ivana Ramljaka – Kino Otok. Kroz panoramu slika derutnih zdanja nekadašnjih kina i njihove današnje namjene, izmjenjuju se kazivanja aktera kino-života na našim otocima: vjernih gledatelja i gledateljica, ali i kino-operatora. Film Ivana Ramljaka osim što govori o povijesti filmskog života na ovim područjima, donosi i svojevrsnu socijalnu sliku malih primorskih mjesta, često zaboravljenih u našem doživljavanju svijeta.

Nastavljajući se na temu filma Kino Otok, otvorili smo i naš diskurzivni program tribinom o kino i kulturnoj infrastrukturi u malim sredinama i lokalnim zajednicama. Na tribini su govorili načelnik Općine Cavtat Božo Lasić, voditeljica programa Kinematografa Dubrovnik Đive Galov te Ana Žuvela s Odjela za kulturu i komunikacije, Instituta za razvoj i međunarodne odnose.

Načelnik Općine se prisjetio filmske povijesti Cavtata i pozdravio inicijativu za organizaciju filmskog festivala te obećao daljnju podršku Općine ne samo festivalu nego i razvoju javne kulturne infrastrukture u Konavlima. Đive Galov je pritom podcrtala važnost postojanja nezavisnih kino-prikazivača i mreže koju su stvorili u trenutku kada su, prema njenim riječima ‘dotakli dno’, odnosno kada je ranih 2000ih postalo jasno da ukoliko se nešto ne poduzme, lokalna kina će potpuno nestati.

Zakonskim promjenama, osnivanjem HAVC-a i digitalizacijom nezavisnih kino-prikazivača, filmski život u hrvatskoj je donekle spašen. Ana Žuvela je govorila o kulturno-političkom kontekstu tih promjena i nužnosti za što većom demokratizacijom samog kulturnog života i sudioništva u kulturi, a pogotovo u manjim lokalnim sredinama. Pritom je naglasila i da festivali nisu nužno vremenski ograničen instant-događaj koji nema svoju funkciju u razvoju kulture. Ako se festival postavi na pravi način i u suradnji sa zajednicom može stvoriti osnovu za razvoj cjelogodišnjeg programa, razvoj publike i edukaciju mladih u polju filmske i medijske pismenosti.

Drugog dana UNSEEN film festivala očekuje nas izbor eksperimentalnih filmova naših gostiju umjetničkog dua SIMKA u Kući Bukovac u Cavtatu. Riječ je o švedskim umjetnicima Simonu Häggblomu i Karin Lind iza kojih je dugogodišnja karijera u audiovizualnim umjetnostima s brojnim međunarodnim suradnjama. Njihove trenutne umjetničke aktivnosti su istraživanje, formiranje i kombiniranje različitih prostora kao mjesta susreta. Nakon projekcije njihovih eksperimentalnih radova, publika će moći sudjelovati i u razgovoru i neformalnom druženju sa švedskim umjetnicima.

Festivalski četvrtak nam nudi i početak programa Selekcija, večeras u 19:15 na jednoj od vanjskih i nenajavljenih lokacija u javnom prostoru, imat ćemo priliku pogledati tri kratka filma mladih autora i to: Revolucionarni dom (r. Sead Šabotić, Crna Gora), Bernard ili o granicama konstrukcije (Cristian Drӑgan, Rumunjska) te I know you are but what am I? (r. Nađa Simić, Bosna i Hercegovina). Nakon selektiranih filmova, u Off programu u Domu kulture prikazuju se radovi domaćih filmskih autora: Sanjala si da si sretna (r. Ivana Škrabalo), Kako je Iva otišla 16. rujna (r. Tomislav Šoban), Žene (r. Nikica Zdunić) te Još jednom (r. Ana Opalić).

Izvor: UNSEEN

Pročitajte još

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist