Natrag
20.10.2017 00:00

facebook

twitter

google

rss

dulist

Otočni sabor: Kako su to otoci razvijeni?

9.1.2014 @ 10:34 Dulist Aktualno

Podijelite:

Zbog zanemarivanja stanja na otocima, a posebno povodom odluke o razvrstavanju jedinica lokalne samouprave prema stupnju razvijenosti u kojoj su svi hrvatski otoci razvijeni Otočni sabor – udruga za razvitak hrvatskih otoka uputila je priopćenje za javnost.

„Drage otočanke, dragi otočani
Otočni sabor – udruga za razvitak hrvatskih otoka, zbog zanemarivanja stanja na otocima, a posebno temeljem Odluke o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti u kojoj su svi hrvatski otoci razvijeni. Tako po odluci Vlade RH hrvatski otoci su razvijeni. Žalosno, ali istinito. Otoci ne spadaju pod potpomognuta područja.

Otočni sabor na svojoj zadnjoj sjednici vijeća donio odluku o svojoj dosljednosti na prijedlog Nacrta Zakona o regionalnom razvoju i na donešenoj odluci od strane Vlade Republike Hrvatske koja je na snazi od 1. 1. 2014. godine. Gdje su otočani u odluci o razvrstavanju jedinica lokalne i područne samouprave? U predloženoj odluci dogodilo se da otoci koji su u sastavu riječkog, zadarskog, šibenskog, vodičkog, splitskog i dubrovačkog arhipelaga pripadaju jedinicama koje po indeksu razvijenosti spadaju u treću i četvrtu skupinu razvoja čija je vrijednost indeksa razvijenosti od 75 do manje od 125 posto prosjeka Republike Hrvatske, iako stvarno stanje stvari nije takvo.

Otočni sabor – udruga za razvitak hrvatskih otoka je donio odluku da se ide u potpisivanje peticije o uvrštavanju prijedloga Otočnog sabora povodom javne rasprave o Nacrtu Zakona o regionalnom razvoju da se nadopune članci 35., 36. i 37. Zakona o regionalnom razvoja u kojem se razvrstavaju jedinice područne samouprave i jedinice lokalne samouprave po indeksu razvijenosti sa člankom 2. iz Zakona o otocima u kojem se govori o razvrstavanju otoka u dvije skupine. Otočani do sada kroz postojeći Zakon o otocima, budući da nisu bili obuhvaćeni Zakonom o područjima posebne državne skrbi, nisu imali prava na navedene povlastice i zato smatramo da u Zakon o regionalnom razvoju Republike Hrvatske obavezno treba implementirati čl. 2 iz Zakona o otocima u kojem se govori o razvrstavanju otoka u dvije skupine.

Otočni sabor – udruga za razvitak hrvatskih otoka organizira radni sastanak na temu izmjene Odluke o određivanju državnih linija u linijskom obalnom pomorskom prometu u svezi otvaranja luke Gaženica, odnosno izmještanja prometa trajektnih linija iz gradske luke Zadar (Poluotok) u luku Gaženica od 1. 7. 2014. godine i što to znači za otočane. Izmještanjem kompletnog trajektnog prometa iz gradskog središta najvećem broju otočana produljit će se putovanje do Zadra, ali će se i povećati troškovi dolaska u grad i povratka na otok. Povlači se pitanje što će biti s putničkim terminalom i s cijelom infrastrukturom koja je namjenjena putnicima. Na sva ova pitanja Otočni sabor će pokušati dobiti odgovore od strane mjerodavnih službi na sastanku koji će se održati 16. siječnja 2014. godine u Zadru.

predsjednik Otočnog sabora
Denis Barić“

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana