Kultura

OSV(I)JETLJAVANJA Damira Stojnića u Umjetničkoj galeriji

OSV(I)JETLJAVANJA Damira Stojnića u Umjetničkoj galeriji

Osv(i)jetljavanja, izložba riječkog slikara, performera, kustosa i ‘slobodnjaka’ Damira Stojnića, otvorena je večeras u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik.

Autor ovom izložbom objedinjuje tri svoje serije – Anarhitektura-Terrarium (1993. – 1999.), Transparencije (1997. – 2014.) i Ignisogrami (2004.-2009.).

Anarkitektura – Terrarium

U ovoj seriji  Stojnić prikazuje životinje u krdima ili jatima, reduciranim likovnim jezikom stvarajući radove elementarne snage, koji nam u svijest prizivaju spiljske crteže i suočavaju nas s vrlo izravnom i preciznom analogijom s ljudskom prirodom.

Transparencije

U ovim akvarelima i platnima riječ je o raznim fantazmagoričkim kompozicijama u kojima obitavaju krilati ljudi, mitološke životinje i hibridna bića srodna marginalijama srednjovjekovnih rukopisa, ukratko o imaginariju simboličkog naboja preuzetom iz različitih sfera.

Ignisogrami

Riječ je o ‘crtežima vatrom’ koji nastaju u dva istarska kamenoloma, prema umjetnikovim riječima ‘atelierima vatre 1 i 2’ u kojima umjetnik u kamena ognjišta u obliku čovjeka, leptira, srca itd. stavlja granje, pali vatru i potom dobija prikaze, odnosno crteže od žeravice.

Cijeli proces dokumentiran je videom i fotografijama, a krajnji produkt, tinjajući prikaz crveno-narančaste granularne strukture, oživljene i pokrenute forme srodan je Stojnićevim slikama i po magijsko – ritualnoj i likovnoj komponenti.

Izložba ostaje otvorena do 11. svibnja 2014. godine. Radno vrijeme: svaki dan, osim ponedjeljka, od 9 do 20 sati.

Damir Stojnić rođen je 1972. godine u Rijeci. Diplomirao je 2000. godine slikarstvo na Akademiji likovih umjetnosti u Zagrebu, a pohađao je poslijediplomski studij slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani. Od 2005. godine zaposlen je kao docent na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Izlagao je na više od četrdeset samostalnih i na brojnim skupnim izložbama. Živi i radi u Rijeci i Istri. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, a njegovi radovi nalaze se u javnim kolekcijama u Rijeci, Slavonskom Brodu i Rovinju, ali i u nekoliko privatnih kolekcija u Italiji, Njemačkoj i Austriji.

Pročitajte još

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist