Natrag
24.9.2017 23:25

facebook

twitter

google

rss

dulist

Orepić: Hrvatska je iz pasivnog promatrača postala sukreator sigurnosne politike EU

13.6.2016 @ 21:44 Dulist Hrvatska
4;4

Podijelite:

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić rekao je u ponedjeljak u Župi dubrovačkoj kako Hrvatska iz pasivnog promatrača preuzima ulogu aktivnog sudionika u kreaciji sigurnosne politike Europske unije i jugoistočne Europe, te kako se Republika Hrvatka pozicionirala kao prijateljska i humana, a posebno sigurna zemlja.

U izjavi novinarima na marginama Ministarske konferencije koja se održava u sklopu Salzburškog fouma danas i sutra, Orepić je istaknuo kako humanost i sigurnost u nijednom trenutku ne smiju biti napušteni kada se razmatraju pitanja poput migracija i nadzora granica.
– Hrvatska iz pasivnog promatrača preuzima ulogu aktivnog sudionika u kreaciji sigurnosne politike Europske unije i jugoistočne Europe. Za vrijeme intenzivnog vala, kroz Hrvatsku je prošlo više od 686 tisuća migranata koje je Hrvatska zbrinula humanim pristupom riješavanju problema. U isto to vrijeme u Hrvatsku je ušlo više od 14 milijuna turista odnosno ostvareno je preko 78 milijuna noćenja. To ukazuje na vitalnost i sposobnost Hrvatske. Hrvatska se pozicionirala kao prijateljska i humana zemlja, a posebice sigurna zemlja – rekao je Orepić.
Hrvatski ministar unutarnjih poslova sastao se u Župi dubrovačkoj s Dimitrisom Avramopoulosom povjerenikom EK za migracije, unutarnje poslove i građanstvo, a nakon sastanka Avramopoulos je istaknuo kako se s migracijama nijedna zemlja u EU ne može nositi sama.
– Ovo je veoma važan sastanak i dolazi u važnom trenutku ne samo za regiju nego i cijelu Europu. Tijekom sastanka ponovili smo našu predanost riješavanju ove situacije gledano iz kuta migranata i sigurnosti. Veoma je važno naglasiti kako nijedna zemlja ovo ne može riješiti sama. Zato moramo biti solidarni. Solidarnost i odgovornost su dva glavna stupa na kojima je EU izgrađena. U ovoj kompleksnoj situaciju ti principi su glavna oruđa za poći naprijed. U ovom predjelu Europe još su žive uspomene nedavne prošlosti. Ne smijemo dopustiti Europi da pođe u prošlost. Građani Europe trenutno uživaju mir, stabilnost i demokraciju. Sve članice koje su sudjelovale na sastanku su se složile da mora postojati povjerenje među nama kao i izmjena informacija kako bi se pristupilo ovoj situaciji. Svi smo suočeni s istom situacijom i to nas tjera da surađujemo više, ne samo članice EU nego i ostale države Europe –  rekao je povjerenik EK.
Inače, naglasak konferencije je na aktualnim pitanjima i temama koje su od izuzetne važnosti za europsku i međunarodnu sigurnost u području zakonitih i nezakonitih migracija i azila, izazova povezanih s upravljanjem granicama na europskoj i regionalnoj razini i dr. Ministarskoj konferenciji prisustvuju ministri unutarnjih poslova država članica Salzburškog foruma i država Skupine prijatelja, kao i predstavnici europskih institucija i agencija, međunarodnih organizacija i partnera. Na konferenciji se očekuje donošenje strateškog okvira za djelovanje do kraja 2016. godine, a bit će usvojena i zajednička deklaracija koja će sadržavati smjernice za daljnje djelovanje i dijalog u području unutarnjih poslova.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana