DuList IN

OPUŠTENO NAKON SARAJEVA Stigao nam je i Benicio del Toro!

OPUŠTENO NAKON SARAJEVA Stigao nam je i Benicio del Toro!

Nakon što je ‘odradio’ službeni dio posjeta na Sarajevo Film Festivalu, slavni portorikanski glumac Benicio del Toro spustio se i do nas. Točnije, slikao se u điru Karakom te je napravio i selfie s načelnikom općine Slano Nikolom Knežićem.

Sve je to objavio i na društvenim mrežama, točnije pohvalio se uživanjem i odmorom u pravom smislu te riječi. Dodajmo i to kako je del Toro u Sarajevu prije nekoliko dana primio nagradu SFF-a ‘Počasno srce Sarajeva’ za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti. Film’ Savršen dan’ u kojem del Toro glumi među ovogodišnjim je projekcijama SFF-a, a sam glumac za dodijeljenu nagradu kazao je kako ga ‘asocira na hrabrost’.

Karijera ovog nadasve zanimljivog glumca otpočela je osamdesetih, kada je dobivao manje uloge, glavnom negativaca – nasilnika i dilera. Ipak, ostavio je zapažen tragu Porocima Miamija, a oni stariji sjećaju ga se i iz spota ‘La isla bonita’ popularne Madonne. Pravi bljesak dogodio se s 007 ili ‘Dozvoli za ubojstvo’, kada s 21 godinom glumi najmlađeg negativca ikad u Bondovim filmovima. Otad su uslijedili Indian Runner (1991.), Mjesec od porculana (1991.), Kristofor Kolumbo: Otkriće (1992.), Money for Nothing (1993.), Lice straha (1993.) i Osveta na hollywoodski način (1994.).

Karijera mu je dobila zamah ulogom u filmu Privedite osumnjičene iz 1995., gdje je glumio mumljajućeg i duhovitog Freda Fenstera, za koju dobiva i Independent Spirit za najboljeg sporednog glumca. To mu je donijelo nekoliko jačih uloga u nezavisnim i studijskim filmovima, uključujući ulogu Gasparea u Pogrebu (1996.) Abela Ferrare i drugu uzastopnu Nagradu Independent Spirit za sporednog glumca za ulogu Bennyja Dalmaua u Basquiatu (1996.) koji je režirao njegov prijatelj, umjetnik Julian Schnabel. U visokobudžetnom trileru Obožavatelj je nastupio s Robertom De Nirom, a glumio je Juana Prima, karizmatičnu meksičku bejzbolsku zvijezdu.

Ipak, del Toro ostaje zapažen i kao sjajni dr. Gonzo u ‘Strah i prijezir u Las Vegasu’, a zanimljivo je dodati i kako je za ovu ulogu ‘priskrbio’ preko 15 kila viška. Iako je del Toro u intervjuima rekao kako je ovo bila jedna od njegovih lošijih uloga u karijeri, nadrealistički film Terryja Gilliama je tijekom godina stekao kultni status.

Vrativši se sa samovoljne dvogodišnje stanke nakon Straha i prezira, del Toro se 2000. vratio s četiri izvedbe u i mainstream filmovima – Ubiti je lako, Privedite osumnjičene, te Traffic, koji je postigao veliki komercijalni uspjeh, što je del Toru prvi put u karijeri donijelo pravi hollywoodski honorar.

Sva ova pozornost donijela mu je status seks simbola. Časopis People ga je uvrstio na popis 50 najljepših ljudi na svijetu. Dok mu je izgled donio usporedbe s Marlonom Brandom i Jamesom Deanom, u šali je nazivan ‘španjolskim Bradom Pittom’, a ovo je tek dio njegove bogate karijere.

Foto: Facebook/Twitter

 

Pročitajte još

PRVA NAJAVA ZA KONCERT Grupa Zoster u srpnju na Orsuli!

Dulist

‘Župski pjat’ počeo đirom po vinogradu i radionicom o rogaču

Dulist

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist