Politika

OPORBA TVRDI Kopirali su proračun kojega su rušili prije godinu dana

OPORBA TVRDI Kopirali su proračun kojega su rušili prije godinu dana

Predsjednik dubrovačkog HNS-a i gradski vijećnik Miho Obradović te nezavisna gradska vijećnica Matija Čale Mratović održali su uoči sjednice Gradskog vijeća konferenciju za medije. Tom prilikom osvrnuli su se na Prijedlog proračuna za 2018. godinu ustvrdivši kako je riječ o ‘preslici proračuna kojega su prije godinu dana predložili HNS-ovci s partnerima’.

-Na konzultacije su pozvani svi gradski vijećnici osim vijećnika kluba HNS-a i nezavisnih. Brzo smo shvatili i zašto nas nisu zvali. Vjerojatno nije bilo potrebe za to jer je to preslika proračuna kojega su prije godinu dana donijeli HNS i partneri. Isti taj proračun je HDZ srušio i govorio da je prenapuhan i nerealan, a zapravo rušili su ga samo s jednim ciljem. Tada su napadali gradonačlenika i naše gradske vijećnike vezano za kreditno zaduženje od 100 milijuna kuna, a sad ista ta ekipa zadužuje grad za 110 milijuna kuna. Ne kažemo da smo protiv zaduženja, ali je zanimljivo to da nešto što ste prije godinu dana napadali i protivili se tome danas hvalite – rekao je Obradović, čestitavši gradonačelniku Frankoviću na jednoj stavci u proračunu.

-Jedan veliki pomak u ovom proračunu su plaće. Prije godinu dana za plaće je bio osiguran iznos od 30 milijuna kuna, a danas 35 milijuna kuna. Pet milijuna kuna više za plaće ne govori o povećanju plaća nego o puno većem broju zapošljavanja – rekao je Obradović dodavši kako će HNS i nezavisni vijećnici predati amandmane u vrijednosti od 51,5 milijuna kuna ne diravši postojeći proračun. Naime, za svoje su amandmane, rekao je, našli nove prihode, a to su dugovanja za žičaru, dio dobiti Zračne luke Dubrovnik, dobit Lokruma koja bi se trebala vratiti Gradu te višak proračunskih sredstava koji se prenose iz ove godine.

-Dobit Lokruma od 12 milijuna kuna je sasvim dovoljno za ukidanje prireza. Predložili smo da se ide i u rekonstrukciju tržnice u Gružu, a vrijeme je i za rekonstrukciju Lapadske obale koja se može financirati od prenesenih sredstava – rekao je Obradović.

Vijećnica Matija Čale Mratović rekla je kako je naizgled riječ o vrlo sličnom proračunu od prije godinu dana.
-Dok su prošloj gradskoj upravi prioritet bili građani, ovoj gradskoj upravi to nije prioritet. Na ovoj se sjednici donose dvije vrlo važne odluke kojima će gradski vijećnici oštetiti višemilijunskim iznosima gradski proračun kršeći pri tome zakone Republike Hrvatske i vrlo vjerojatno čineći kazneno djelo – rekla je Čale Mratović, no nije našla za shodno objasniti o kojim se to odlukama radi.

– Nisu predviđena ni dostatna sredstva za brzo rješavanje problema Grabovice. Naime, do 2020. godine nisu predviđena sredstva za zatvaranje Grabovice pa čak ni za pretovarnu stanicu i sabirni centar sa sortirnicom koji su preduvjet za zatvaranje. Sanacija Grabovice najvažnije je pitanje ovog grada, a to je preduvjet i za zone sanitarne zaštite za Vodovod. Stavite kamere na bazene za procjedne vode i kontinuirano izvještavajte naše građane o stanju na tim lagunama i odlagalištu. Javnost zaslužuje znati o stanju, o planovima i rokovima za rješavanje ovog najvažnijeg pitanja za nas građane – rekla je Matija Čale Mratović.

Na novinarski upit zašto sad poziva da se stave kamere na bazene, kad je njen tadašnji stranački kolega, bivši gradonačelnik Andro Vlahušić stalno tvrdio kako Grabovica ne utječe na pitku vodu Dubrovnika, istaknula je kako bi se voda koja se tijekom velikih kiša skuplja u lagunama trebala crpiti i odvoziti.

-Danas imamo područje koje nije sanirano i te lagune koje stalno krpamo. Zanima me stanje tih laguna i jesu li one sanirane, nemam tu informaciju i što se radi u vrijeme velikih kiša. Taj problem nama stoji, počeo se rješavati prije godinu dana i od tada stoji. To treba žurno riješiti. Ne ulazim tko je kriv, svi smo krivi i tko god nije reagirao, a znao je – rekla je Čale Mratović.

Pročitajte još

Gradski vijećnici bez zamjerki na kulturu, stavove iskazali žutim i crvenim ‘palicama’

Andrea Falkoni Račić

Katarina Doršner: Je li gradnja zračne luke Trebinje novi oblik rata prema RH?

Andrea Falkoni Račić

Franković vlasnicima Dubine: Nitko vas nije istjerao, nego vam se više puta pomagalo

Andrea Falkoni Račić