Natrag
17.8.2017 19:36

facebook

twitter

google

rss

dulist

NOVI SNIMAK BORISA BAŠIĆA Ulovio ‘red sprite’ na noćnom nebu

19.11.2014 @ 19:28 Dulist dulist IN
2;2

Podijelite:

Veća nadaleko slavan i poznat fotograf iz ekipe Storm Chasers Dubrovnik, Boris Bašić, pohvalio se na Facebooku novim ‘uratkom’ – po prvi put u životu uspio je slikati ‘red sprite’!

Red sprite je vrsta električnog pražnjenja u visokoj atmosferi, iznimno teška pojava za fotografiranje. Stoga ne čudi da je Boris napisao kako ga je uhvatila ‘neopisiva radost i veselje’.

Fotografiju je napravio 18. studenog s Konavoskih stijena oko 22 sata i 40 minuta, oko 200 kilometara zračne linije udaljene intenzivne hladne fronte ciklone David, koja se nalazila nad Albanijom.

Vatrenjak (eng. sprite) nastaje na visini od oko 70 km (u mezosferi) kao kratkotrajna svjetlosna pojava u obliku vatrenih plamenova usmjerenih prema dolje. Pojava može dosezati 90 – 100 km visine, dakle sve do ionosfere.

To je pojava prvenstveno crvene boje iz čijeg gornjeg dijela se izdvajaju ogranci poput plamenova spuštajući se u niže slojeve atmosfere, čak do 25 – 30 km u stratosferu, i pritom postaju plavkasto obojeni.

Vatrenjake proizvodi grmljavinski oblak izuzetno jakih električnih pražnjenja prema tlu i obično se javljaju zajedno. Vatrenjaci su većinom udruženi sa snažnim pozitivnim električnim pražnjenjima između oblaka i tla, što naglo jača električno polje u srednjoj atmosferi nad oblakom, iznad granične vrijednosti dielektričnog praga za atmosferu.

Drugim riječima, iznad grmljavinskog oblaka nastane ogromna električna iskra (na visini od oko 70 km), čiji se ionizirani kanali, poput snopa niti, šire u više i niže slojeve. Vatrenjaci nisu popraćeni čujnom grmljavinom, ali mogu proizvesti zvučne valove vrlo niskih frekvencija (oko 1 Hz) na koje ljudsko uho nije osjetljivo. Međutim, ti infrazvučni signali mogu se detektirati posebnim prijemnicima čak na stotine pa i tisuće kilometara daleko od izvora.

Facebook/Dalmacija News

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana