Grad

NOVA IDEJA KREATIVNIH GIMNAZIJALACA Oni su osmislili napredni teniski reket

NOVA IDEJA KREATIVNIH GIMNAZIJALACA Oni su osmislili napredni teniski reket

Naši vrijedni Gimnazijalci i ove godine otputovali su na European business game i to u prelijepu talijansku Ravennu.

Kao i svake godine, imali su sjajnu ideju, koju je predstavio tim u sastavu Karmen Curić, Maroje Žuvelek, Vega Haklička i Ivan Sentić pod mentorstvom profesorice Nikice Anić. Što su to ove godine osmislili, ali i kako su se proveli i koji su im dojmovi, otkrili su nam Maroje i Karmen, te prof. Anić, koje smo uspjeli ‘uhvatiti’ u ljetnim obavezama… European business game provodi se već duži niz godina u Gimnaziji Dubrovnik. Igra simulira projekt poduzetništva na europskom tržištu i natjecanje razmjene mišljenja i traženje savjeta. Ciljevi su joj simuliranje tvrtke – prodaja, marketing i financije, pričaju nam vrijedni učenici, koji su u Ravenni bili od 25. lipnja do 1. srpnja. Tamo su predstavili po svemu neobičnu tenisku rukavicu!

-Nakon što smo razgovarali s teniskim trenerom, koji nam je sugerirao kako vrlo često na početku učenja igranja tenisa dolazi do ozljeda ruke jer se ne znaju pravila držanja reketa. Tako nam je sinula ideja o rukavici s ‘čičkom’ – pričaju nam Karmen i Maroje, a inače slična rukavica postoji na američkom tržištu, no ‘gimnazijalska ideja’,
čini se, puno je praktičnija. Ona olakšava učenje pravilnih udaraca i sprječava ozljede koje nastaju pri učenju.

-Ponosna sam na našu djecu i svaki put shvatim koliko su Hrvati dobri u stranim jezicima, a s obzirom na to da se radi o business školama – dodaje prof. Anić. — Izuzetno su dobro to prezentirali, nismo pobijedili, ali nema veze! Pobjednici su Talijani s proizvodom Energy Table, stolom za punjenje gadgeta – dodaje ponosna profesorica, koja nam je ukratko opisala što su radili u Italiji.

Natjecanje, prezentacije, ali i uživanje
-Uobičajeno je da se timovi, zemlje, prvu večer predstavljaju – grad iz kojeg dolaze, školu, te razmjenjuju poklone. Sljedeći dan su nas vodili tvrtkama koje su odabrali, jedna je bila jako zanimljiva, Unitec, za strojeve po narudžbi za sortiranje voća i povrća, a rade i u Hrvatskoj sa strojem
za sortiranje jabuka. Bili smo u posjeti tvornici kruha, pa seoskom domaćinstvu s autohtonim proizvodima te je sve prvi dan bilo posvećeno druženju i team buildingu. Ove godine bio je nešto manji broj zemalja. Bile su tu Slovačka, Češka, Francuska, Danska, Hrvatska… S tim što su Francuska i Italija kao domaćin imali više timova jer su bili zastupljeni po regijama. Treći dan je bilo samo natjecanje, kroz jutro se sastaju, probaju prezentacije, a koordinatori i suci imaju svoje sastanke i evaluiraju projekte te usklađuju kriterije, s tim da je ove godine novina projekt Gimnazije apliciran za Erasmus+. Ako prođe, to će biti velika stvar – kaže nam prof. Anić, dodavši kako je zadnji dan bio rezerviran za razgledavanje Ravenne.

Na pitanje o tome jesu li djeca danas zainteresirana za ovakva putovanja, kao što su bila nekad, kaže: Bitno je da su djeca zainteresirana za zanimljive projekte i da ih život dalje tome uči, kako pisati planove, kalkulacije i slično, SWOT analize, stvari koje u programu Gimnazije ne susreću. Inače, DURA nam je jako pomogla u poduzetničkom dijelu, a s nama je kao sudac išla Mia Hrnić iz agencije. Veliko hvala i našim sponzorima, RIT-u koji nas godinama uvijek prati, Zračna luka Dubrovnik, Lučka uprava Dubrovnik… Najveći problem je, s obzirom na to kako ovo nije školski program, to kako sudjelovanje u EBG iziskuje dodatni rad, a učenici rijetko imaju vremena uz sve predmete koje imaju. Ovo traži puno odricanja i rada sa strane, u slobodno vrijeme, stoga ne čudi kako ponekad opada zanimanje. No, uloženi trud uvijek se nekako u životu vrati – ističe za kraj profesorica Anić, a mi još jednom čestitamo našim mladim kreativcima!

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović