Kultura

NOĆ MUZEJA 2016. Evo gdje što možete vidjeti, a nemojte propustiti kušati delicije od prije pola stoljeća!

NOĆ MUZEJA 2016. Evo gdje što možete vidjeti, a nemojte propustiti kušati delicije od prije pola stoljeća!

U petak 29. siječnja očekuje nas još jedna Noć Muzeja. Ulaz u sve Muzeje tu večer je besplatan, a evo što i gdje možete vidjeti na širem dubrovačkom području.

Stručnim vodstvima kroz stalne postave i povremene izložbe Dubrovačkih muzeja, predavanjima, predstavljanjima i radionicom za djecu, u petak 29. siječnja, u 18. sati kreće jedanaesta Noć muzeja.

Dubrovački muzeji se ovoj državnoj manifestaciji tradicionalno priključuju raznolikim programom koji se ove godine odvija na tri lokacije i to u tvrđavama sv. Ivan i Revelin te u žitnici ‘’Rupe’’.

S predavanjem koje će se održati u Pomorskom muzeju u tvrđavi sv. Ivana doznat ćemo Je li Marin Getaldić (1565.-1626.) /paraboličnim/ogledalom/zrcalom namjeravao (za)paliti brodove?, a predstavit će se i brončani top iz torinske radionice Cebrano, nove akvizicije Pomorskog muzeja. Posjetitelji će se moći upoznati i s odabranim predmetima iz muzejske čuvaonice.

U tvrđavi Revelin moći će se razgledati stalni postav dvije arheološke izložbe uz stručno vodstvo, nakon čega slijedi radionica Najprije se ovdje glagoljalo, namjenjena djeci viših razreda osnovne škole koji će na radionici usvajati osnovne pojmove iz arheologije, glagoljice i povijesti kroz igru s magnetnim slovima. Broj sudionika ove radionice je ograničen na svega 15, pa će se moći uključiti ona djeca koja prije dođu.

Predavanje Kopila na Korčuli – novi pogled na povijest Ilira, održat će arheolog dr. sc. Dinko Radić koji je nedavno locirao i sada istražuje ovu pretpovijesnu gradinu u blizini Blata. Arheološki muzej Dubrovačkih muzeja čuva nalaze s tog lokaliteta koji su u muzej pristigli još koncem 19. stoljeća. Ususret izložbi Iznika s mljetskog brodoloma, naziv je predavanja na kojem će se više čuti o dobro očuvanom nalazu mletačkog broda iz druge polovice 16. stoljeća koji je prevozio teret luksuznog keramičkog posuđa izrađenog u turskome gradu Izniku. Na predavanju će osim ove čuvene keramike biti riječi i o trgovačkim putovima, orijentalnim proizvodima koji su se tada uvozili te o kulinarstvu toga doba.

U Rupama će se moći poslušati Mala priča o keramici ali i sudjelovati na radionici i predavanju naziva Od zemlje do pogače: prezentacija tradicijske izrade glinenog podloška za pečenje – crempice.
Kako je tekla trgovina robljem u Dubrovniku i njezina zabrana doznat ćete iz predavanja i PP prezentacije uz scensku izvedbu kazališne družine Kolarin, a možete ostati još duže i doznati kako se organizirala proslava sv. Vlaha za vrijeme Prvog svjetskog rata u Dubrovniku.

Bile bi to glavne točke programa Dubrovačkih muzeja za Noć muzeja 2016., koji će se odvijati na tri lokacije. Završno druženje planirano je u tvrđavi sv. Ivana, uz nastup klape Kaše i prigodni domjenak. Tada će biti izvučen dobitnik nagradne igre koju Dubrovački muzeji organiziraju svake godine u sklopu ove manifestacije.

U muzejskoj prodavaonici u Kneževu dvoru bit će osiguran prigodni popust na suvenire i publikacije Dubrovačkih muzeja.

Program Dubrovačkih muzeja možete pogledati u nastavku:

Noć muzeja 2016
Petak, 29. siječnja, 18.00 – 01.00

Tvrđava sv. Ivana (Pomorski muzej)

18:00-01:00: Stalni postav Pomorskog muzeja
18.00: Stručno vodstvo kroz stalni postav
18.30-19.15: Predavanje Je li Marin Getaldić (1568.-1626.) /paraboličnim/ ogledalom/zrcalom namjeravao (za)paliti brodove?, (Đivo Bašić; Dubrovački muzeji, Pomorski muzej)
19.15-19.45: Predstavljanje nove akvizicije Pomorskog muzeja – brončanoga topa iz torinske radionice Cebrano
20.00-21.00: Dodirni baštinu – upoznavanje posjetitelja s odabranim predmetima iz muzejske čuvaonice (Ljerka Dunatov; Dubrovački muzeji, Pomorski muzej)
21.30: Stručno vodstvo kroz stalni postav
23.00: Nastup klape Kaše, domjenak i izvlačenje dobitnika nagradne igre

Tvrđava Revelin (Arheološki muzej)

18.00-01.00: Stalni postav dvije arheološke izložbe: Revelin: arheološka istraživanja / prostorni razvoj /ljevaonica i Ranosrednjovjekovna skulptura Dubrovnika i okolice
18.00-18.30: Stručno vodstvo po izložbama: Revelin: arheološka istraživanja / prostorni razvoj /ljevaonica i Ranosrednjovjekovna skulptura Dubrovnika i okolice
18.30-19.30: Radionica za djecu Najprije se ovdje glagoljalo, (Aleksandra Piteša Orešković; Dubrovački muzeji, Pedagoška služba, Ivona Michl; Dubrovački muzeji, Arheološki muzej)
19.45-20.30: Predavanje Kopila na Korčuli – novi pogled na povijest Ilira (predavač dr. sc. Dinko Radić)
20.30-21.15: Predavanje Ususret izložbi Iznika s mljetskoga brodoloma ( Liljana Kovačić; Dubrovački muzeji, Arheološki muzej)
22.00: Stručno vodstvo po izložbama: Revelin: arheološka istraživanja / prostorni razvoj /ljevaonica i Ranosrednjovjekovna skulptura Dubrovnika i
Okolice

Žitnica Rupe (Etnografski muzej, Kulturno-povijesni muzej, Muzej suvremene povijesti)

18.00-01.00: Stalni postav Etnografskog muzeja
18.00: Stručno vodstvo kroz stalni postav
18.30-19.00: Predavanje Mala priča o keramici, (predavačica: Anamarija Bezek)
19.00-19.45: Radionica i predavanje Od zemlje do pogače: prezentacija tradicijske izrade glinenog podloška za pečenje – crempice (predavač: Miho Bokarica)
20.00: Stručno vodstvo kroz stalni postav
21.15-22.10: Predavanje i PP prezentacija Trgovina robljem u Dubrovniku i njezina zabrana uz scensku izvedbu kazališne družine Kolarin
(Predavač: Zoran Perović)
22.10: Predavanje Prvi svjetski rat i proslava sv. Vlaha 1916. (Tonko Marunčić; Dubrovački muzeji, Muzej suvremene povijesti)

Umjetnička Galerija Dubrovnik

Umjetnička galerija Dubrovnik i ove je godine za sve posjetitelje pripremila poseban program za Noć muzeja, obilježen najvećim dijelom glazbenim notama, koji će se obilježiti u petak, 29. siječnja 2016. godine. Publiku će u 19 sati dočekati Sarajevski sevdah duo u čijem su sastavu Aida Šarac i Enes Ibričević koji će izvoditi interpretacije sevdaha u obradi uz pratnju klasične gitare. Nakon toga, od 22 sata slijedi mlada dubrovačka poznata grupa Feredon, u čijem su sastavu Ivica Glunčić (udaraljke i perkusije), Tomislav Grković (električna gitara gitara) i Srđan Petrić (akustična gitara, vokal) koji će publiku rasplesati hitovima raznih izvođača kao što su Pink Floyd, The Doors, Nick Cave, Songkillers, Azra i mnogi drugi.

Uz ovaj glazbeni program koji će se izvoditi u ulaznom dijelu muzeja na Pločama, Frana Supila 23, posjetitelji će moći istu noć pod stručnim kustoskim vodstvom s početkom u 19 sati obići stalni postav Umjetničke galerije Dubrovnik i izložbu Tine Gverović, međunarodno priznate dubrovačke i hrvatske suvremene umjetnice pod nazivom More ljudi, koja je u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik otvorena do nedjelje, 7. veljače 2016. godine.

Osim u Umjetničkoj galeriji, Noć muzeja obilježit će se i u Galeriji Dulčić Masle Pulitika te u Atelijeru Pulitika. U Galeriji Dulčić Masle Pulitika publika će moći uživati u glazbenim izvedbama na klaviru Tea Martinovića. Talentiran i ustrajan, Martinović je počeo svirati klavijature u dobi od četiri godine. Bavi se podjednako elektronskom i akustičnom glazbom, reproduciranjem i komponiranjem, studijskom produkcijom. Zaljubljenik je u improvizaciju i spontane glazbene izražaje.

U Atelijeru Pulitika nastupit će bend Garden Street Trio sastavljen od glazbenika čija su imena na dubrovačkoj sceni postala istoznačnice za kvalitetu. Alan Polzer na bubnjevima, Toni Butigan na klavijaturama i Adem Gušić na bas gitari vodit će publiku od chilla do jazza i funka. Kao i u Galeriji Dulčić Masle Pulitika, program u Atelijeru Pulitika započinje u 19 sati.

Osim u glazbenom dijelu programa, posjetitelji će u Galeriji Dulčić Masle Pulitika imati mali uvid i prije samog otvorenja, u nadasve zanimljivu izložbu, u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom i Hrvatsko-austrijskim društvom Dubrovnik, velikog arhitekta, skulptora i filozofa Bogdana Bogdanovića pod nazivom Ukleti neimar.

Također, na svakoj će se lokaciji uz bogatu trpezu na prigodnom popustu od 50% moći kupiti sva izdanja kataloga Umjetničke galerije Dubrovnik.

Kuća Bukovac (Cavtat)

18.00

GLAZBENA IGRAONICA ZA DJECU

voditeljica :: Ana Lovrenčić

Ana Lovrenčić autorica je i voditeljica programa vrlo posjećene glazbene igraonice koju već dugi niz godina vodi u Velikoj Gorici i Zagrebu. I ova će glazbena radionica biti usmjerena na osvještavanje i razvijanje osjećaja za ritam, usklađivanje pokreta s pjevanjem, osvještavanje vlastite uloge tijekom muziciranja u skupini te rainbow method. Povedite dijete na put glazbe i poklonite mu iskustvo koje će ga pratiti kroz cijeli život!
20.00

IZLOŽBA

KONRAD LOVRENČIĆ :: USPUT UZ PUT

Konrad Lovrenčić se u Kući Bukovac prvi put publici predstavlja kroz medij fotografije. Ritam oka ovog glazbenika pratimo nizom usputnih isječaka prostora, snimljenih mobitelom, najčešće iz pozicije auto putnika, vozeći se na koncerte ili obiteljske otpočinke. Razvučeni motivi stabala, cestovne rasvjete, arhitekture, dominiraju kadrovima, a pojedini ciklusi, poput onog snimljenog kroz Bosansku Posavinu, rendgenski bilježe stanje društva.

IZLOŽBENA CRTICA

VLAHO BUKOVAC I BISKUP JOSIP JURAJ STROSSMAYER
Isječci iz arhiva Kuće Bukovac u Cavtatu

Kratki prikaz veza Vlaha Bukovca s biskupom Strossmayerom, jednim od njegovih važnijih pokrovitelja, slijedi ovogodišnju temu Noći muzeja Utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer hrvatski mecena. Putem pisama, autobiografskih zabilješki, fotografija i ostale arhivske građe dat će se uvid u njihovu uzajamnu povezanost i mnogostruke utjecaje.

21:00

GLAZBENA RADIONA

Ivo Letunić (Kries) /// Konrad Lovrenčić (Kries, Elemental, Mixed up Mary, Tobogan) /// Erol Zejnilović (Kries, Elemental, Pridjevi, Mixed up Mary)

Glazbenici će predstaviti kreativni proces produkcije materijala putem stvaranja glazbenih sekvenci tj. motiva snimljenih na licu mjesta ili tijekom sedmodnevnog zajedničkog rada koji će prethoditi prezentaciji, a koje će onda multiplicirati i koristiti u stvaranju novog glazbenog materijala. Posjetitelji će prisustvovati i doprinijeti nastanku generiranog glazbenog materijala i čuti koje su mogućnosti suvremenih programa glazbene produkcije. Buka je u modi!

 

Dom Marina Držića

18:00 – Predstavljanje knjige : autor Ivo Orešković Malvasija : vino za bogove = Der Wein fur die Goetter = Le vin pour les dieux = Vino para los dioses = Vino dlja bogov = Vino per gli dei = Wine for Gods

20:00 – Otvorenje skupne izložbe „Ut pictura poesis“
Izložba „Ut pictura poesis“ (lat., književnost kao slika) predstavit će izbor od četrdesetak djela (skulptura, slika, grafika i fotografija) hrvatskih umjetnika koji su portretirali hrvatske književnike, od Držića i Hektorovića, preko Lucića i Marulića, Vojnovića i Krleže, do Ranka Marinkovića i Luka Paljetka.
Fokus programske djelatnosti Doma Marina Držića stavljen je na projekte koji omogućavaju kvalitetnije i obuhvatnije komuniciranje ove javne ustanove i njenog sadržaja s publikom. Definiravši svoje poslanje kao središnja točka za proučavanje djela Marina Držića, s proširenim opsegom na književne teme, Dom Marina Držića svoj likovni program prilagođava temama koje su obuhvaćene pojmovima „renesansa“, „književnost“, „Dubrovnik“ i „Držić“ pa će u Noći muzeja 2016. postaviti veliku skupnu izložbu hrvatskih likovnih umjetnika koji su tematizirali hrvatske književnike iz svih razdoblja, počevši s dubrovačkom renesansnom književnošću kao ishodištem hrvatske pisane riječi. Izložba ostaje otvorenom, do 1. travnja 2016. Godine.

20.30 Ansambl Plazarius – koncert renesansne glazbe
18:00 – 01:00 Predstavljanje novih predmeta u stalnom postavu Doma Marina Držića
Kušajte delicije iz Držićevog doba – autentične delicije koje se spominju u djelima Marina Držića. Jedinstvena je to prilika sljubljivanja literarno-kulturnog naslijeđa i tradicionalne dubrovačke kuhinje. Biti će to pravi užitak za nepce, svi su dobrodošli!

Prirodoslovni muzej

Prirodoslovni muzej Dubrovnik se i ove godine pridružuje obilježavanju manifestacije Noć muzeja koja će se održati 29. siječnja 2016. godine. Ovom prilikom našim posjetiteljima pripremili smo bogat program koji počinje u 18.00 sati i traje do 1.00 sat iza ponoći. Ulaz u Prirodoslovni muzej Dubrovnik je besplatan.

Program
18.00 – 18.30 Radionica “Podvodna fotografija”
U radionici „Podvodna fotografija“ posjetitelji će se upoznati s opremom potrebnom za podvodnu fotografiju te saznati više o iskustvima fotografa Dalibora Andresa.

18.30 – 18.45 Kviz znanja
U kvizu znanja sudionici će pokazati svoje znanje o podvodnoj fotografiji, a najuspješniji će biti nagrađeni.

18.45 Otvorenje izložbe „Zaronimo“
Dalibor Andres ronilac je koji je svoju ljubav prema moru i podmorju spojio sa svojim najdražim hobijem – fotografijom. Njegove vještine u podvodnoj fotografiji dokazane su osvajanjem brojnih nagrada, objavljivanjem fotografija u raznim časopisima, magazinima, knjigama, pojavljivanjem na izložbama međunarodnih salona fotografije, te sudjelovanjem na mnogim festivalima i natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu. Fotografije Andresa obišle su svijet i putem poštanskih marki s motivima podmorja u izdanju Hrvatske pošte. Izložba „Zaronimo“ prikazuje bioraznolikost podmorja Jadrana.
19.00 – 21.00 Radionica „Dubokomorske ribice“
U dubokom moru nije lako biti riba. Ribe žive pod velikim pritiskom zbog visokog tlaka, smanjene koncentracije kisika, nedostatka svijetlosti i hrane. Mogli bismo reći da žive kao u balonu. Vođeni tom idejom mali sudionici kreativne radionice moći će izrađivati dubokomorske ribice od balona. Na napuhani balon ljepiti će male oči i velike zube te na taj način istaknuti glavne karakteristike dubokomorskih ribica.
20.00 – 20.30 Predavanje „Duboko more, poslijednja granica?”
Tema predavanja je istraživanje mora, iskorištavanje resursa mora, od živih (ribarstvo) preko neživih (rude, elementi) pa sve do ideja da će more biti naš novi životni prostor, nove tehnologije i tehnike u istraživanju i radu u moru te budući trendovi.

 

Dubrovačke ljetne igre

Dubrovačke ljetne igre pripremile su raznovrstan program sastavljen od radionica, predavanja i izložbi za posjetitelje Noći muzeja, u petak 29. siječnja, koji će se u Festivalskoj palači, na adresi od Sigurate 1, odvijati od 18:00 sati do 1:00 poslije ponoći. Druga je to godina zaredom da Igre sudjeluju u obilježavanju ove popularne manifestacije koja se tradicionalno održava posljednjeg petka u siječnju u više od sto gradova i mjesta u Hrvatskoj.

Program će započeti u 18:00 sati dvosatnom lutkarskom radionicom namijenjenoj djeci od 5 do 14 godina koju će voditi Carmela Grgurević i Hana Čerimagić-Sarić. U 20:00 sati povjesničarka umjetnosti Maja Nodari održat će predavanje „Palača Kerša – Festivalska palača“ o povijesnom i kulturološkom značaju ovog zdanja čija povijest seže u rana dubrovačka stoljeća. Odmah zatim, s početkom u 20:30 sati, predavanje „Palača Kerša – feniks Domovinskog rata“ održat će restauratorica Veronika Šulić i otkriti složenost zahvata obnove palače nakon teškog stradanja u Domovinskom ratu, s naglaskom na štukature i zidne slike.

Pogled u povijest pružit će i glazbeni kolaž u izvedbi flautistice Andree Dizdar i Ivane Jelače na čembalu koji je svojevrsna rekonstrukcija povijesnog salonskog koncerta iz razdoblja baroka i klasicizma, vremena iz kojeg palača i datira, približavajući tako duh minulog vremena. Glazbeni program odvijat će u nekoliko ciklusa tijekom večeri.

Drugi programski dio čini otvaranje izložbe „Kosta Spaić – iz arhive Igara“, slijedeći tako temu 11. Noći muzeja „Utemeljitelji i reformatori“ koja podrazumijeva predstavljanje značajnih ličnosti koje su doprinijele reformama u razvoju i unapređenju kulturnih institucija i struke. Kosta Spaić kao kazališni redatelj i dugogodišnji umjetnički direktor dramskog programa Igara jedan je od velikana povijesti ovog najznačajnijeg hrvatskog festivala. Više o tome posjetitelji će čuti na predavanju teatrologinje Mani Gotovac, pod nazivom: „Samo oni prostori koji su doživjeli tisuće ljudskih sudbina, mogu postati plodno tlo za teatar – za Igre“, koje će započeti odmah po otvaranju izložbe u 21:30 sati.

Od 20:00 sati pa sve do iza ponoći, posjetiteljima je omogućeno razgledavanje Festivalske palače uz vodstvo, a otvorena će biti i festivalska suvenirnica uz akcijske cijene. Pripremljena je i nagradna igra u kojoj mogu besplatno sudjelovati svi posjetitelji.

 

 

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva izložba Josipe Vlašić

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist