Kultura

‘Nježan i kristalno čist glas’ Zare McFarlane na Revelinu

'Nježan i kristalno čist glas' Zare McFarlane na Revelinu
Autosave-File vom d-lab2/3 der AgfaPhoto GmbH

Pred sam kraj, na 68. Dubrovačke ljetne igre stiže britanska jazz pjevačica Zara McFarlane koja će koncert održati u četvrtak, 24. kolovoza na taraci tvrđave Revelin s početkom u 21:30 sati. Glazbena pratnja pjevačici koju je kritika opisala „vokalno blizu Nini Simone u mlađim danima i Roberti Flack“, bit će pijanist Peter Edwards, a uz njega će tenor saksofon svirati Duncan Eagles, Max Luthert kontrabas, a Sam Jones bubnjeve.

Ekspresivna i provokativna pjevačica i tekstopisac Zara McFarlane jedna je od najistaknutijih britanskih ženskih crnih jazz vokalistica. Njezina dva, od kritike izvrsno prihvaćena, autorska albuma dočarala su neobičan glazbeni krajolik kojeg rese brojni glazbeni utjecaji; od Pharoah Sandersovog moćnog spiritual jazza, do neosoula, duba i reggaea. Prepoznata kao autorica lirskih tekstova osvaja nagradu Best Jazz MOBO za 2014. godinu, nagradu Urban Music u kategoriji Best Jazz Act za 2015. godinu i Jazz FM nagradu za vokalisticu godine 2015. Godine 2010. McFarlane izdaje EP ploču Until Tomorrow, privukavši pozornost Gillesa Petersona, čija diskografska kuća Brownswood Recordings potom objavljuje njezin nešto tradicionalniji debitantski album istog naslova, kao i drugi po redu te intenzivnije lirski obojen album If You Knew Her. Mnoge od skladbi Zare McFarlane odišu snagom i dubokom duhovnošću koja podsjeća na crnački spiritual jazz pokret u Americi sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća. Obdarena nevjerojatnim šarmom, McFarlaneova vješto spaja kompleksnost jazza s dubokom osjećajnošću, objedinjujući brojne utjecaje od reggaea do pop, folk i blues glazbe. Izdan zajedno s videom u povodu obilježavanja 50. obljetnice jamajčanske neovisnosti, njezin album If You Knew Her odmah je postao omiljen među obožavateljima i slušateljima radija. Njezina najnovija suradnja je skladba Because We Love It s glazbenom legendom Little Louie Vegom na njegovom albumu Starring XXVIII, koji je nominiran za nagradu Grammy. Trenutno radi na trećem studijskom albumu kojeg će diskografska kuća Brownswood Recordings izdati na jesen 2017. godine.

– Veseli me što smo ove sezone započeli suradnju s najznačajnijom kulturnom manifestacijom u zemlji koja već gotovo sedam desetljeća Dubrovnik pretvara u jedinstvenu pozornicu kulture i umjetnosti. U suradnji s organizatorima, korisnicima Mastercard i Maestro kartica omogućili smo popust od 10% prilikom kupnje ulaznica za sve programe, a pogodnost su mogli ostvariti i kod nabavke službenih festivalskih suvenira. Dubrovnik, kao perjanica domaćeg i svjetskog turizma, našao je svoje mjesto i na našoj digitalnoj platformi Priceless Croatia, koja nudi jedinstvena i ekskluzivna iskustva korisnicima Mastercard kartica te tako dodatno promiče turističku ponudu destinacije. Jedinstven je i talent Zare McFarlane čiji koncert pod našim pokroviteljstvom s nestrpljenjem očekujemo – poručila je Helena Trajkovski, direktorica marketinga u kompaniji Mastercard za Hrvatsku i Sloveniju tim povodom.

Ulaznice za koncert Zare McFarlane na Revelinu dostupne su online na internetskim stranicama Igara te na blagajnama u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) i u Luži kao i na ulazu, jedan sat prije početka izvedbe.

Pročitajte još

Goran Višnjić se vraća na Igre, stiže i Zrinka Cvitešić

Dulist

‘DRUGA STRANA POVIJESTI’ Dubrovačka glazbena ostavština svečano predstavljena u Salzburgu

Dulist

KOPRODUKCIJA KMD-A U Varaždinu premijerno izvedena ‘Madama Butterfly’

Dulist