Zanimljivosti

NIJE ‘FEJK’ Ovako izgleda nova novčanica od 20 eura

NIJE 'FEJK' Ovako izgleda nova novčanica od 20 eura

Europska središnja banka (ECB) pustila je u srijedu u opticaj nove novčanice od 20 eura sa poboljšanim zaštitnim obilježjima koja će otežati njihovo krivotvorenje.

Novi “portretni prozor” pri vrhu hologramske crte postaje vidljiv kada se okrene prema svjetlu i otkriva portret Europe, lika iz grčke mitologije. Portret je preuzet s više od dvije tisuće godina stare vaze nađene u južnoj Italiji a trenutno izložene u muzeju Louvre u Parizu, piše Poslovni.hr.

Nove novčanice, kojih su dosad proizvedene 4,3 milijarde, postupno će zamijeniti novčanice od 20 eura iz prve serije, koje će međutim i dalje ostati zakonsko sredstvo plaćanja. Kao i one od pet i 10 eura, nove novčanica od 20 eura imaju smaragdni broj čija boja prelazi u tamnoplavu ovisno o kutu gledanja.

Novčanice iz serije Europa uvode se postupno, u sklopu procesa koji će trajati nekoliko godina. Budući da svaka zemlja ima svoj „gotovinski ciklus”, nove novčanice neće biti uvedene istodobno u svim zemljama eurozone.

ECB je prvu novčanicu od pet eura iz nove serije u opticaj u svibnju 2013., a novčanicu od 10 eura u rujnu 2014. Nove novčanice od 50 eura pustit će u promet u drugom tromjesečju 2017., objavila je na zasebnoj konferenciji za novinare središnja francuska banka.

Kako izgleda nova novčanica, pogledajte OVDJE.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1817. Rođen preporoditelj, liječnik Ivan August Kaznačić

Dulist

OŠ LAPAD TREBA VAŠU POMOĆ Obogatimo boravak učenika u knjižnici

Dulist

GLASAJTE ZA OŠ GRUDA Pomozimo školarcima da obnove knjižnicu

Dulist